Top 20 alimente recomandate celor care fac culturism/ fitness (II)

alimente recomandate

20 alimente recomandate iubitorilor de culturism si fitness

Vineri am discutat despre 10 dintre cele mai bune alimente pentru practicantii de culturism sau fitness, astazi continuam aceasta lista realizata de revista Men’s Fitness in colaborare cu 40 dintre cei mai renumiti nutritionisti si specialisti in domeniu din SUA. Iata, asadar, care sunt urmatoarele 10 alimente recomandate pentru a obtine corpul visat cat mai usor si fara a ne periclita sanatatea.

Alimente recomandate pentru sanatate, forta, frumusete

9. Painea integrala

Paine? Da, dar nu de orice fel, ci integrale,  si nu in orice cantitati, ci mai precis 6 felii pe saptamana (2 felii contin aproximativ 140 calorii).

Painea alba este deosebit de periculoasa, determinand cresterea nivelului insulinei (si, automat, a energiei), urmata de o scadere brusca a acestuia. Aceste modificari rapide afecteaza organismul, determinand si depozitarea grasimii in exces. Carbohidratii complecsi, pe de alta parte, ne ofera energie  si o senzatie de satietate de lunga durata, insa mare atentie sa cititi ingredientele produsului inainte de a-l cumpara!

8. Migdale

Exista o conceptie gresita conform careia nucile (si, in general, fructele cu coaja lemnoasa) ingarasa, asadar trebuie eliminate din dieta daca ne dorim un corp atletic, puternic, fara grasime. Da, migdalele, nucile, alunele ingrasa, dar sunt alimente recomandate de specialisti si nutritionisti datorita continutului mare de proteine, fibre, vitamine, grasimi sanatoase, dar si datorita senzatiei puternice de satietate pe care ne-o ofera.

Consuma, asadar, 90g de migdale pe saptamana, in 3 portii, fiecare continand in jur de 80 calorii.

7. Iaurt

Datorita culturilor active, iaurtul intareste sistemul imunitar, iar datorita continutului mare de calciu, acesta accelereaza arderea grasimii (cat timp nu contine zahar adaugat sau diversi indulcitori).

Este recomandat sa consumam 3 portii de lactate pe zi, iar una dintre ele poate fi o cana de iaurt (aproximativ 150 calorii).

6. Spanac

Nu trebuie sa ne asteptam sa facem muschi instant atunci cand consumam spanac, dupa modelul Popeye, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca acesta contine cantitati importante de fibre si calciu, ambele esentiale pentru inlaturarea stratului adipos si pentru obtinerea trupului dorit.

De asemenea, o portie de spanac de o cana acopera necesarul zilnic de beta-caroten, intareste sistemul imunitar, are puternice proprietati antiinflamatoare si anticancerigene, regleaza tensiunea arteriala si intareste sistemul osos.

O cana de spanac contine sub 10 calorii, si este indicat sa il consumam de 2-3 ori pe saptamana, gatit usor, la aburi (organismul nostru absoarbe mai usor calciu atunci cand il consumam preparat usor, nu crud).

5. Broccoli

Acest aliment minune nu putea sa nu faca parte din lista de alimente recomandate practicantilor de culturism sau fitness : este bogat in fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina A, C, K, acid folic, imbunatateste circulatia, intareste sistemul imunitar si sistemul osos, are puternice proprietati anticangerigene, ne ofera energie si o senzatie de satietate indelungata.

O cana de broccoli inseamna aproximativ 30 calorii, putem consuma 1-2 cani pe saptamana.

4. Rosii

Cand spunem “rosii”, spunem “licopen”, puternic antioxidant, care diminueaza riscul de cancer, in special de cancer de prostata. Atentie: gatite, rosiile elibereaza o cantitate mai mare de licopen decat in stare cruda!

Totodata, consumul de rosii diminueaza pofta de mancare, scazand nivelul de gherlina, intareste oasele datorita continutului de vitamina K, regleaza nivelul de colesterol si tensiunea arteriala si lupta impotriva efectelor substantelor cancerigene din fumul de tigara asupra sanatatii.

O cana de rosii reprezinta in jur de 80 calorii, fiind unul dintre alimentele recomandate pentru o sanatate de fier, fie ca suntem sportivi sau nu;, putem consuma si 4 portii pe saptamana fara probleme.

3. Fulgi de ovaz

Daca iti doresti un mic dejun perfect, alege fulgii de ovaz! Bogati in vitamina E, B, fier, zinc, magneziu, seleniu, dar si in fibre si proteine, fulgii de ovaz diminueaza riscul de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip II sau degenerescenta maculara, intaresc sistemul imunitar si inlatura stresul (datorita continutului de zinc) si ne ajuta sa dam jos mai usor kilogramele in plus.

Jumatate de cana de fulgi de ovaz contine in jur de 150 calorii. Putem consuma 1-2 cani pe saptamana.

2. Coacaze

Coacazele ocupa primul loc atunci cand vine vorba despre continutul de antioxidanti al fructelor, ajutand organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, avand puternice proprietati anticancerigene, intarziind aparitia semnelor imbatranirii si protejand sanatatea sistemului nervos (ajutandu-ne sa ne imbunatatim memoria si capacitatea cognitiva).

Mai mult, conform unor studii realizate de University of Michigan, se parca ca aceste fructe contribuie la eliminarea stratului adipos de pe abdomen si diminueaza riscul de boli cardiovasculare.

O cana de coacaze contine 80 calorii si, in sezon, este recomandat sa consumam 1-2 cani pe saptamana.alimente recomandate

1. Somon

Iar binemeritatul loc I se atribuie… somonului! Continutul extraordinar de omega 3, vitamina D, vitamina B, seleniu, fosfor, magneziu si proteine conduce la plasarea somonului in capul listei de alimente recomandate pasionatilor de culturism sau fitness. Si nu numai.

Cateva dintre numeroasele beneficii ale somonului: protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular, previne declinul memoriei si aparitia obezitatii, accelereaza arderea grasimilor si cresterea musculara, imbunatateste metabolismul, contribuie la inlaturarea stresului si a depresiei, previne degenerescenta maculara, protejeaza sanatatea pielii si a parului, previne aparitia cancerului (in special a cancerului de prostata, de san sau colorectal).

O portie de 90g de somon inseamna aproximativ 120 calorii, fiind indicat consumul saptamana, chiar si 3-4 portii.

Tu cat de des consumi aceste alimente? Simti ca te ajuta?

Pentru prima parte a articolului, click aici.

1 Comment

  • Cam dubioase portiile, de ex fulgii de ovaz, 1-2 ori pe saptamana ??? Trebuie consumati aproape zilnic, la fel si rosiile si broccoli si mai toate alimentele din lista, consumate zilnic daca se poate….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate