Ce efect au analgezicele asupra febrei musculare

analgezice-efecte-febra-muscularaNu cred sa existe vreun sportiv, mai ales practicant de culturism, care sa nu fi experimentat senzatia cu totul particulara pe care o da febra musculara (DOMS – delayed onset muscle soreness). Febra musculara se manifesta la 24-48 de ore dupa un antrenament solicitant si se caracterizeaza prin dureri musculare, sensibilitate locala, usoara crestere in volum a segmentului corespunzator grupelor musculare implicate si – cel mai suparator – reducerea capacitatii de antrenare.

Cercetatorii au cautat modalitati pentru a reduce severitatea manifestarilor febrei musculare si pentru a le scurta durata de timp. N-am sa intru acum in detalii despre aceasta reactie fiziologica, ci am sa va prezint rezultatele unui studiu privind efectele analgezicelor orale asupra manifestarilor febrei musculare.

Analgezicele – efecte false?

Desi analgezicele orale se prescriu in mod obisnuit in „tratamentul” febrei musculare, exista putine date in ceea ce priveste efectul lor benefic. Cercetatorii au initiat un studiu prin care au indus aparitia febrei musculare la nivelul bicepsului brahial prin exercitii specifice la 60 de subiecti sanatosi, barbati si femei deopotriva. Cate 12 subiecti au fost distribuiti aleatoriu in 5 grupe. Prima grupa de 12 a primit o substanta placebo, iar urmatoarele au primit: grupa 2 – aspirina 900 mg, grupa 3 – codeina 60 mg, grupa 4 – paracetamol 1000mg. Ultima grupa nu a primit nimic. Medicamentele si substanta placebo au fost administrate in fiecare zi timp de 11 zile dupa efectuarea exercitiilor care au dus la febra musculara.

In ciuda varietatii analgezicelor, cercetatorii nu au gasit nicio dovada asupra eficacitatii lor (parametrii folositi pentru masurare au fost senzatia de durere in repaus, pragul durerii mecanice si limitele extensiei si ale flexiei in articulatia cotului). Astfel, rezultatul acestui studiu a aratat ca nu se poate obtine aboslut niciun beneficiu prin administrarea analgezicelor.

Atitudinea de urmat consta in prevenirea aparitiei febrei musculare prin antrenamentele inteligent conduse. Trebuie urmarita cresterea progresiva a incarcaturii, limitand cat mai mult tentativele de a mari in salturi bruste volumul si/sau intensitatea.

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate