Ce este taurina? Care este rolul ei in organism?

ce-este-taurinaCe este taurina?

Desi numele s-ar putea sa ne induca putin in eroare, taurina nu are nicio legatura cu specia de animal numita „taur”, ci este un aminoacid foarte important implicat in reabsorbtia lipidelor si dezvoltarea creierului.

Taurina sau acidul etanol-aminosulfonic se gaseste in laptele tuturor mamiferelor in forma libera (adica nelegat de alti aminoacizi), ceea ce inseamna ca absorbtia sa este extrem de rapida. Efectul anabolic pe care il genereaza atinge in acest fel punctul maxim.

Ce rol are taurina in organism?

Cel mai important rol al taurinei este acela de factor de crestere celulara, participand alaturi de etanolamina si fosfotanolamina la proliferarea (inmultirea) celulelor, inclusiv a celor musculare. Acest rol rezulta din compozitia chimica a taurinei, care se aseamana foarte mult din punct de vedere structural cu hormonii produsi in mod natural de catre organism.

Taurina a fost gasita si in alte tesuturi, concentratiile ei fiind deosebit de inalte in tesuturile excitabile sau in curs de dezvoltare, mai ales in perioadele de proliferare celulara rapida. Tinand cont de faptul ca tesutul muscular prezinta un inalt grad de excitabilitate, iar scopul antrenamentului de culturism este acela de mari masa musculara, taurina functioneaza ca un puternic produs stimulator. Din acest punct de vedere, actiunea se aseamana intr-o oarecare masura cu cea a creatinei, fara a fi necesara insa o perioada de incarcare.

Taurina si creatina sunt produse naturale si sigure care pot oricand castiga lupta cu steroizii deoarece imbunatatesc starea de sanatate, iar castigurie in masa musculara se pastreaza si cand administrarea lor a incetat.

Mai trebuie precizat ca taurina, impreuna cu colesterolul, actioneaza ca procesori ai acizilor biliari. Un alt amanunt interesant este furnizat de cisteina (un aminoacid cu sulf), care este procesorul taurinei, acesta fiiind unul dintre motivele pentru care taurina a fost considerata multa vreme produs final in metabolizarea sulfului.

Implicatiile taurinei sunt multiple, iar beneficiile pentru culturisti insemnate. Este un supliment pe care il puteti lua in combinatie cu creatina, glutamina si lecitina.

Ionut Tintisan

2 Comments

  • Bun articolul, felicitari!
    Aminoacizii pot fii si dealtfel si sunt (in alimentatie si digestie) combinati, nu exista contraindicatii in ceea ce priveste consumul sau combinarea lor.
    Cei mai importanti AA sunt cei proteinogenici: Isoleucina, Leucina si Valina.
    9 aminoacizi esentiali se regasesc in organism si sunt foarte utili acestuia, reprezentand 35% din AA ce compun proteinele din muschi, printre care amintim Metionina, Prolina, (hidrofobici ca si ceilalti 3) Acidul Aspartic, Glutamina, Arginina etc.
    Suplimentarea alimentatiei cu BCAA (branch chained amino acids) este esentiala in BB si Fitness,
    exista totusi reactii adverse de la supraconsumul de aminoacizi insa nimic grav …balonari si ocazional scaun moale insa nimic cu comportament toxic sau daunator pentru organism (balonarea si diarea apar din cauza iritarii tractului intestinal si dispare in urma adaptarii la noul regim alimentar)

  • „Taurina si creatina sunt produse naturale si sigure care pot oricand castiga lupta cu steroizii deoarece imbunatatesc starea de sanatate, iar castigurie in masa musculara se pastreaza si cand administrarea lor a incetat.”

    Serios ??? Chiar era nevoie unei asemenea mizerii de afirmatie in acest articol, dealtfel, unul bun, stricat cu aceasta replica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate