Ce se intampla cand nu mai crestem?

maturitate musculara

Un lucru de care o sa te lovesti intr-o buna zi va fi acela cand vei ajunge la un punct dupa care nu vei mai putea deveni mai mare. Unii vor intarzia sosirea acelei zile cat de mult posibil, prin cresterea continua a dozajelor de steroizi sau a altor substante interzise, pana la cote extrem de periculoase. Sa presupunem ca majoritatea dintre voi, ca si mine, nu planuiti sa jucati ruleta ruseasca cu corpul si cu viata voastra.

Cand va veni ziua cand ai obtinut maximul din cresterea musculara, fie ca este la 5 ani de la primul antrenament sau dupa 25 de ani, ce vei face?

Te antrenezi pentru mentinere? Asta ar parea sa fie singurul motiv de vreme ce nu mai poti creste oricat de mult efort ai depune la antrenamente sau oricat de multe grame de proteine si carbohidrati ai manca. Din fericire, putem sa devenim mai buni mult dupa ce s-a oprit cresterea musculara. Acest fenoment este numit maturitate musculara.

Maturitatea musculara – ce este si cum o gestionam?

Maturitatea musculara este acel detaliu de granit al muschiului care vine doar dupa multi ani de antrenamente dificile. Un lucru pe care poate l-ai observat, daca ai privit cu atentie competitiile de culturism, este ca acel aspect de granit nu este prezent la culturistii tineri. Sunt numeroase cazuri de culturisti, de nici 25 de ani, cu o musculatura enorma. Totusi, chiar daca acestia se afla intr-o conditie de concurs foarte buna, cu strat practic zero de grasime sub piele, nu prezinta detalii fine. Asta se intampla din cauza faptului ca unii au un genetic extraordinar pentru a castiga masa musculara si cu ajutorul substantelor interzise ajung sa obtina mult mai multa masa musculara intr-un timp foarte scurt, fata de un individ care nu are predispunere genetica pentru asa ceva. Dar maturitatea musculara nu poate fi in niciun fel accelerata, ea vine la timpul ei, dupa munca asidua in sala de forta.

maturitate musculara

Un exemplu foarte bun este egipteanul Mamdough „Big Ramy” Elssbiay, de doua ori campion la New York Pro, care s-a clasat pe locul 7 la Mr. Olympia 2014. Ramy se antreneaza de doar 5 ani si in ultimii trei ani a crescut de la 90 de kg la 154 de kg in offseason, iar la concurs s-a prezentat cu 130 de kg (citeste mai multe despre antrenamentele preferate ale lui Ramy aici). Acest tip are deja marimea necesara pentru a castiga totul si, in afara de pieptul superior si gambe, nu are grupe deficitare. Asadar, de ce nu-l spulbera pe Phil Heath? Pentru ca Phil detine deja acele detalii fine ale maturitatii musculare pe care Ramy nu le va putea avea pentru inca cativa ani buni.

Daca ai urmarit concursuri nationale de masters, probabil ai putut vedea multe exemple de maturitate musculara. Multi dintre acestia se antreneaza de peste 20 de ani iar, in unele cazuri, de peste 40 de ani. Pare nebunesc, dar daca facem un calcul simplu, eu m-am apucat de culturism la 14 ani si acum am 45 de ani. Asadar, ma apropii de 35 de ani de antrenament, in curand. Cocnurentii de top de la masters au striatii si de talii pe care nu le gasim la cei tineri. Aceste detalii au venit in timp, pe unii dintre ei ii stiu de multi ani si am observat imbunatatirea fizicului lor de la an la an. Ei nu au devenit mai mari de-a lungul anilor, dar au devenit mai buni, au capatat acel aspect de muschi dens, dur, in ciuda faptului ca centimetrul si cantarul nu au aratat schimbari.

Asadar, nu dispera pentru ca nu vei mai putea sa cresti intr-o buna zi. Poti continua sa iti imbunatatesti fizicul mult dupa acea zi si vei fi surprins sa afli cat de bine poti arata la aceeasi marime. Cu alte cuvinte, atunci cand nu mai crestem, obtinem maturitate musculara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate