PDA

View Full Version : alimentatie

Ewan
17-01-2004, 15:52
Buna ziua,d-le doctor.
Asa cum mi-ati spus si d-voastra,o sa ma apuc iar de fiare,macar o luna acolo,pentru ca eu nu prea am timp pentru exercitii,si decat sa nu ma ocup cum trebuie de culturism,mai bine nu ma apuc,pentru ca totusi,este vorba de un sport foarte complex si cere timp.
Din cauza ca eu cresc foarte repede(v-am mai spus asta)-cred ca viteza corpului meu de a asimila proteine e aproape dubla fata de alti incepatori-vreau sa va intreb daca ar trebui sa cresc cantitatea de proteina ingerata in fiecare zi.Privind problema strict matematic,ar trebui sa iau in fiecare zi cate 250-300 grame?
2.Avantajul aminoacizilor este ca ei trec repede in sange.Insa eu nu vad care e avantajul,daca ma uit la dozele recomandate de firmele care comercializeaza aceste produse,si in care e vorba de cateva grame de aminoacizi(deci de proteina).Sa nu mai spun ca raportat la cantitatea propriu-zisa de proteina,pretul e exorbitant.Spuneti-mi parerea pe care o aveti.
3.In cazul in care imi recomandati sa iau cate 150 grame de proteina...Mie imi place sa iau mai multe mese pe zi,vreo 8.Cum ar trebui sa impart cantitatea de proteina intre cele 8 mese?Sa iau la mesele importante(dimineate si dupa antrenament)doza recomandata de 35 de grame si apoi la celelalte mese cate 20 grame,sa zicem?Care ar fi avantajele si dezavantajele fata de varianta cu 5-6 mese pe zi?

Dr.S.Damian
24-01-2004, 22:37
1. Nu trebuie sa cresti cantitatea in fiecare zi ci sa iti asiguri acele (in medie) 2 g/kgcorp/zi.
2. Asa cum foarte bine ai spus, avantajul aminoacizilor este ca ajung rapid acolo unde este nevoie de ei. E ca si cum ti-ar fi foarte sete si ai la indemana un pahar cu apa rece, ceea ce e mai important pentru tine in acel moment decat faptul ca in 24 de ore poti consuma fractionat 2 litri de apa. Sper ca m-ai inteles. Pretul este mare pentru ca procesul tehnologic este mai costisitor decat cel pentru obtinerea proteinelor.
3. In primul rand ca nu trebuie sa iti asiguri toata cantitatea de proteine zilnica numai din suplimente. Poti sa iei 3-4 portii pe zi, de preferinta in acest fel: dimineata (sau intre micul dejun si pranz), inainte de sala cu o ora si imediat dupa sala si ultima portie la culcare.