View Full Version : Spondiloza cervicala cu ciocuri
Buna, avand in vedere ca sufar de spondiloza cervicala (am facut si ciocuri), am si dureri din cand din cand, ce fel de exercitii ar trebui sa evit la sala, care sunt acelea care solicita mai mult coloana? La medic am fost, am fost si la fizio, nu m-a ajutat....locul de munca ma tine tintuita la pc 8-9 ore pe zi. De saptamana viitoare vreau sa merg la sala sa fac si forta si bicicleta. Va rog dati-mi niste sfaturi utile pt durerile de spate. Completez, am 27 de ani, 1,64 inaltime si 55 kg.
hieronymus
27-09-2007, 16:44
Din pacate a merge la sala e ceva riscant pt. tine, exista exercitii pe care le poti face, dar si mai multe pe care nu le poti face.
Ca sa fii sigura ca nu o patesti trebuie sa mergi la o sala cu un instructor KJT f. bun, si el iti va arata la fata locului ce exercitii sa faci, si cu ce amptitudine (asta in functie de cat de evoluata e boala la tine).
dar mai bine nu mergi deloc la sala, poti face acasa gimnastica medicala odata pe si, si te mai sfatuiesc sa mergi odata pe an la Sanatoriul de la Techirghiol. Namolul linisteste nervul sciatic mai bine chiar decat impachetarile cu parafina!
Multumesc pentru raspuns, nici bicileta stationara sau eliptica nu pot face oare? Ma gandesc ca eliptica nu forteaza coloana ca un alergat normal pe sol...Din pacate nu este aici nicio sala cu instructor calificat care sa ma indrume in functie de afectiunea mea, si acasa cu gimnastica ar merge din cand in cand dar stiu sigur ca nu m-as tine de treaba si nici nu slabesc cu atat. Vrea sa ma scap de vreo 3-4 kg, dar nu numai prin dieta. Eu nu cred in diete, incerc sa mananc mai sanatos si sa fac miscare pt a slabi. Am sa incerc sa gasesc un medic sportiv, sper sa am noroc.
Te-as ruga sa-mi scrii daca stii vreun site bun pe net pt gimanstica medicala, stiu si eu cateva miscari dar nu prea multe.
hieronymus
01-10-2007, 17:03
O poti cauta pe d-ra kinetoterapeut Aurelia Popa, la centrul Romar.
Bicicleta ai voie sa faci, e chiar indicat. Dar innotul e sportul cel mai indicat in ce ai tu.
In problema ta, cea mai grava eroare e sa nu faci nici un sport. Miscarile fizice sunt benefice pt. coloana, pt. ca muschii spatelui, ai abdomenului si fesierii pot prelua 40% din greutatea trunchiului. Un spate bine dezvoltat preia singur 40% din greutatea trunchiului, iar un abdomen puternic 30%. In acest caz, greutatea nu ar mai apsa pe coloana, ci pe muschii spatelui si ai abdomenului.
Marea problema e sa faci corect aceste miscari, sa nu te accidentezi mai rau!!!
Nu ai voie sa faci:
-aplecari bruste,
-rasuciri bruste din trunchi
-miscare fara incalzire temeinica
-ridicari cu spatele indoit
-ridicari de greutati deasupra capului
-miscari gen impins masina sau mobila incasa!
Iti multumesc mult pentru raspunsuri. Eu nu sunt din Buc, dar am sa incerc sa gasesc si aici pe cineva care sa ma indrume. Am sa fac de saptamana aceasta bicicleta si putin fitness cu greutati mici evitand unele exercitii. Minim o data pe saptamana am sa ajung si la piscina. Sper sa fie bine:)
hieronymus
02-10-2007, 17:08
la sala mai bine nu te duci daca nu ai un instructor bun. Am vazut ca si in Buc. sunt multi instructori aerieni, asa ca in provincie e si mai rau. Trebuie sa fie undeva in orasul tau un spital de reuperare, unde sa faci ultrasunete si diadinamice+gimnastica medicala.
Oricum, daca vrei neaparat sa mergi la sala sa nu faci exercitii in picioare, nici chiar cu gantere mici, fara indrumare!
Succes!
Am sa tin cont de sfaturile tale, mersi. Merg de 2 ori la piscina si de 2 ori la sala, astea pe saptamana, iar la sala voi fi foarte atenta. Care sunt muschii infuentati direct de innot? Ma gandesc ca peste umeri si trapez pot sari sigur la sala caci le rezolv la piscina, pieptul cat lucreaza la innot? Asa voi putea evita anumite exercitii total la sala si ma voi axa pe bicicleta, picioare la banca, abdomene si biceps din sezut.
"Tratament" am sa mai incerc nu stiu ce ca nu toate functioneaza, oricum asta e ceva temporar, vreau sa ma obisnuiesc cu ceva care sa ramana permanent pe cat se poate in viata mea, adica sa aiba o anumita continuitate, pe mine nu ma prinzi la medic des :)) stiu e sanatatea mea, dar nu o pot tine dintr-un tratament intr-altul, mai bine sa-mi gasesc o combinatie buna de sport care sa-mi priasca si sa-mi si placa.
Fizioterapia a fost flit pentru mine, bani aruncati. Gimnastica medicala, da, as putea face acasa, sper sa reusesc sa o fac zilnic. Din pacate nu gasesti usor pe cineva intr-adevar competent care se te indrume. Si medicii te pot indruma, iti pot prescrie medicamente dar nu au de unde stii cum reactioneaza organismul fiecaruia, in final tot cobai suntem. Fizioterapia prescrisa de medic inafara de dureri nu mi-a adus nimic, in schimb cat am facut miscare m-am simtit mult mai bine, cred ca fiecare trebuie sa-si gaseasca singur leacul cateodata, tinand cont de informatiile existente si de sfaturi bineinteles.
Sper sa se inteleaga ceva din litania mea :)
hieronymus
03-10-2007, 12:14
da, asa este, cel mai bun doctoer e omul, tu decizi ce iti face bine si ce nu, in functie de experienta anterioara.
Miscarea e benefica pt. cei cu afectiuni ale coloanei, pt. ca intareste muschii (mai ales ai spatelui, abdomenul si fesierii) si sustine mai usor greutatea corpului. Deci nu te feri de miscare, dar atentie cum o faci sa nu exagerezi prin miscari bruste si nefiziologice, ca sa nu o patesti mai rau. Inca o data iti spun, trebuie sa existe un kinetoterapeut in orasul tau, el te va ajuta sa gasesti cele mai potrivite muscari pt. tine.
In privinta innotului, dl. Neagu e instructor de innot, el te poate sfatui mai bine.
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.