View Full Version : Incheieturile !
Am vazut intr-o revista de specialitate , din nr curent, care zicea in felul urmator:daca faci repetari mai multe cu greutati mai mici(pana la epuizare normal),fata de repetari putine cu greutati mari iti protejezi inchieieturile pe timp indelungat. Eu inclin sa-i cred ,mai ales in cazul genoflexiunilor cu greutati foarte mari ! Dumneavoastra ce parere aveti despre aceasta?
Si as mai avea o intrebare, am vazut ca de obicei la majoritatea sportivilor le "trosnesc" genunchii de obicei la prima(primele) genoflexiune , apoi dupa perioada de incalzire sunt ok.
As vrea sa cunosc opinia dumneavoastra si in aceasta privinta, cand trebuie sa te duci in acest caz la un control ortopedic amanuntit, mie de ex imi trosneste genunchiul stang aproape la fiecare genoflexiune, cateodata si cand indrept piciorul insa nu am dureri, doar cateodata o foarte mica jena dupa mai multi km de mers pe jos. Mentionez ca fac culturism de 1 an si joc foarte des fotbal, sunt foarte robust. Va multumesc anticipat si astept cu interes sfaturile dumneavoastra!
Dr.S.Damian
10-09-2003, 17:20
E destul de firesc sa fie asa, fiindca o solicitare foarte mare comprima structurile articulare si in special cartilajele ce acopera capetele osoase, ceea ce poate duce la alterarea structurii acestora, chiar necroza si astfel subtiere, ceea ce in final duce la instalarea artrozei. In schimb, solicitarile moderate au rol benefic, de lubrifiere si hranire, fiindca structurile cartilaginoase nu au vascularizare directa ci se hranesc prin imbibare cu substante nutritive din lichidul sinovial (cel intraarticular). Totusi, culturismul este un sport in care se fac multe compromisuri legate de normele de sanatate pe care trebuie sa le respecte un individ “obisnuit” (ne-culturist, daca vrei...) si aici intra si ridicarea unor greutati mari, apropiate uneori de limita de suportabilitate a organismului.
“Trosniturile” pot avea mai multe explicatii: in articulatie, lichidul sinovial creeaza o tensiune negativa (tensiune superficiala – ca atunci cand lipesti doua placi de sticla si este apa intre ele). In artculatia nefolosita un timp cantitatea de lichid sinovial este mai redusa, se creeaza tensiune superficiala si atunci cand e folosita, capetele articulare se distanteaza si se aude acul zgomot.
O alta explicatie posibila este un ligament sau tendon mai rigid care se destinde.
Cand sa te duci la medic? Cand zgomotele sunt frecvente (la orice miscare), cand se insotesc de durere locala, umflare, inrosire, incalzire.
Eu stiam ca accidentarile sau problemele asemanatoare reprezinta indisciplina practicantului si ca trasul de fiare corect(asta inseamna si alimentatie corespunzatoare si odihna), indiferent daca se folosesc greutati mari sau mici, nu ar trebui sa produca astfel de probleme.....
Dr.S.Damian
10-09-2003, 18:49
Ce spui tu este adevarat, eu vorbesc despre riscurile teoretice (sa nu se inteleaga acum ca daca faci geno cu greutate mare ti se necrozeaza articulatiile...).
Culturismul (facut ca lumea) presupune supunerea voluntara la niste solicitari aparte, pe care un om nu le intalneste in viata de zi cu zi. De cate ori trebuie sa faci macar o singura genuflexiune cu 100 kg in spate in viata curenta?
Normal ca aceste solicitari, care se si repeta in timp la intervale scurte pun o amprenta asupra organismului. In principal e vorba de dezvoltarea masei musculare, pe care o consideram a priori "pozitiva", ca doar de asta merge omul la sala de forta, insa exista si efecte mai putin dorite. Crezi ca niste ani de genuflexiuni cu sute de kilograme in spate nu isi spun cuvantul asupra articulatiilor genunchilor, soldurilor sau asupra coloanei? Si nu vorbesc de accidentari, ci de uzura.
Totusi, cei mai multi dintre noi n-ar trebui sa-si faca griji, fiindca nu folosesc ei atat de multa greutate, pe o perioada indelungata...
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.