PDA

View Full Version : orgoliul masculin si onoarea

ioanna
10-01-2008, 11:08
Se spune ca orgoliul este primul semn al manifestarii prostiei umane. Treceti peste anumite lucruri cu vederea, sau va simitit lezati si reactionati in consecinta? Unde incepe orgoliul, cand se manifesta, si unde trageti linie? ce inseamna orgoilul pt voi? e semna de masculinitate sau de onoare? cand simtiti ca va este atacata deminitatea si cand apare orgoliul? stiti sa vi-l tineti in frau? Ce inseamna onoare pt barbatii acestui secol si cum si-o apara?

cipriansabin
10-01-2008, 11:42
depinde de gravitatea lucrurilor si mai ales de persoana cu care comunici sau care poate sa iti lezeze imaginie.orgoilul=mandrie iar cum se zice : mandria de sine nu miroase a bine !! este bun si putin orgoliu este ca un feedback.stiu sa mi tin orgoliul in frau.

ioanna
10-01-2008, 12:18
eu sunt o fire care greu isi iasa din pepeni :) iar cand mi se intampla, e un lucru revoltator si de obicei imi atinge intergritatea morala. nu sunt orgolioasa, dar tin la onoarea mea. pt mine onoare inseamna adevar, loialitate, incredere si principii.

AirDany
10-01-2008, 16:41
eu sunt destul de orgolios si realizez ca nu e bine, dar asa e personalitatea mea. rareori retrag ce spun si niciodata nu ma las calcat in picioare chiar daca asta imi pune in pericol integritatea corporala...totusi de multe ori trec cu vederea diverse chestii si nu reactionez violent de la primul pas. de fapt nu reactionez violent decat la un atac fizic si nu la unul verbal.

ioanna
10-01-2008, 18:44
:) foarte bine. si onoarea? ce inse onoarea pt tine, pt voi?

BASIL NUSS
10-01-2008, 18:49
l`honore et fidelite.
vb de parca vreti sa traiti 200 de ani.
sint gata sa bag oricind baionta in cineva care vrea ceva grav de la mine ,prietenii mei si familia mea.
asta sint eu.

AirDany
10-01-2008, 19:30
onoarabil este un om cu principii

basil, adevarat ce spui si simt asemeni, dar am o completare : eu baioneta o bag fara frica, fara remuscari, fara sa clipesc, fara sa gandesc...vad doar negru in fata ochilor si pe cel/cei in cauza. (stiu ce as simti, fiindca recent am trait acest moment...mama mea a fost atacata in fata blocului de un dubios, iar eu tocmai veneam de la scoala si am vazut evenimentul...am scos bastonul din buzunar si nu mai povestesc ce s-a intamplat pe urma...eh...in plina ziua ataca golanii si drogatii astia acum. nu le mai pasa de nimic)

Alin85
10-01-2008, 20:37
off topic:

De ce ai avea un baton in buzunar?!:D :D :D

CaTa4SporT
10-01-2008, 21:31
onoarabil este un om cu principii

basil, adevarat ce spui si simt asemeni, dar am o completare : eu baioneta o bag fara frica, fara remuscari, fara sa clipesc, fara sa gandesc...vad doar negru in fata ochilor si pe cel/cei in cauza. (stiu ce as simti, fiindca recent am trait acest moment...mama mea a fost atacata in fata blocului de un dubios, iar eu tocmai veneam de la scoala si am vazut evenimentul...am scos bastonul din buzunar si nu mai povestesc ce s-a intamplat pe urma...eh...in plina ziua ataca golanii si drogatii astia acum. nu le mai pasa de nimic)
baston :)) cel mai comic lucru pe care lam auzit azi :))

AirDany
10-01-2008, 21:38
baston telescopic c o n f u nu-mi zi ca nu stii ce-i ala...

CaTa4SporT
10-01-2008, 21:45
baston telescopic c o n f u nu-mi zi ca nu stii ce-i ala...
misto :) tre sami iau si eu unu. macar lai altoit bine dupa ureche? g u n s

ioanna
11-01-2008, 07:11
si mie mi s-a intamplat o data in tren- s-a luat un tigan de mama si cand se ia cineva de mama, vad negru, nu mai rationez! si am inceput sa-l imping si-l amenintam......dar pe mama sau pe fratele meu sa nu-i atinga nimeni,ca altfel iasa urat si de obicei nu raspund de faptele mele.

AirDany
11-01-2008, 14:37
misto :) tre sami iau si eu unu. macar lai altoit bine dupa ureche? g u n s

nu chiar, nu i-am dat in cap c i o c a nu-s chiar criminal. l-am lovit prima data in zona trapezului, a2a oara in spate (s-a indoit bine), a3a oara in picior (a cazut), a4a oara am vrut sa dau la corp dar s-a aparat cu mana si i-am prins-o destul de tare in zona antebratului...apoi am aruncat bastonul si l-am luat la pumni si putin joc intre picioare :D

AirDany
11-01-2008, 14:42
si mie mi s-a intamplat o data in tren- s-a luat un tigan de mama si cand se ia cineva de mama, vad negru, nu mai rationez! si am inceput sa-l imping si-l amenintam......dar pe mama sau pe fratele meu sa nu-i atinga nimeni,ca altfel iasa urat si de obicei nu raspund de faptele mele.
cand veneam cu trenul de la cluj, de la nationala de info, eram cu colegii de breasla in compartiment si pe culoar erau niste tigani beti care faceau panarama si un coleg s-a culcat cu piciorul sprijinit in manerul usii cu scopul de a o bloca :p n-are legatura, dar mi-ai amintit de faza asta :D

oricum, ai procedat bine, totusi...am auzit si eu o vorba la cineva : "nu te lasa prada actiunilor ce nu au trecut prin ratiune...vei putea regreta". Nu spun ca vei regreta ca lasi inconstient un agresor, dar nu e bine sa "vezi negru in fata ochilor" atunci cand lovesti pe cineva, decat atunci cand e absolut nevoie si nu mai tii cont de nimic.

BASIL NUSS
11-01-2008, 17:26
Se spune ca orgoliul este primul semn al manifestarii prostiei umane. Treceti peste anumite lucruri cu vederea, sau va simitit lezati si reactionati in consecinta? Unde incepe orgoliul, cand se manifesta, si unde trageti linie? ce inseamna orgoilul pt voi? e semna de masculinitate sau de onoare? cand simtiti ca va este atacata deminitatea si cand apare orgoliul? stiti sa vi-l tineti in frau? Ce inseamna onoare pt barbatii acestui secol si cum si-o apara?
pt sa-ti spun ca faci o mare greseala ...
cjiar azi mi s-a intimplat ceva ,si daca nu aveam orgoliu o lasam moarta si cadeam de fraier. la un sofer de taxi undeva in europa...
binenteles ,orgoliu cu masura ,nu inseamna sa omori pe cinevapt 2 vorbe.

Hel
11-01-2008, 17:36
Orgoliul nu este una si aceeasi cu demnitatea. Basil, nu cred ca orgoliul te-a salvat din ipostaza ("de a cadea de fraier" asa cum ai precizat), a-ti apara demnitatea, a-ti aparea punctul de vedere, postura intr-un context anume, etc nu inseamna sa fi orgolios, ci inseamna sa fi corect si perseverent. A fi orgolios inseamna ingamfare, vanitate; inseamna a te supraestima, a-ti atribui calitati sau insusiri nejustificate/neadevarate/exagerate.

ioanna
11-01-2008, 18:25
Hel, tu vb de orgoliul dus la extrem. E bine sa ai masura in asa ceva. Ogoliul la mine apare cand cineva incearca sa se folseasca de mine, sau sa ma calce in picioare, in rest nu vad de ce mi-ar folsi la ceva sa fiu orgolioasa. Plus ca e o diferenta intre orgoliu si vanitate. Ce spui tu suna mai mult a vanitate :)

Hel
11-01-2008, 19:20
Orgoliul este periculos, deoarece dupa ce se inradacineaza in persoana cuiva, este foarte greu de indepartat si foarte greu de privit peste. Orgoliul manifestat in exterior (fredvent) poate provoca dependenta.

ioanna
11-01-2008, 19:30
Da, sunt de acord. Eu personal, nu am recidivat de atunci de cand a fost intamplarea cu rromul (political correctness :D) pe tren........sunt ff des confruntata cu situatii in care natural ar fi sa raspund cu un orgoliu ranit si o furie pe masura, dar am atata energie de investit in lucruri pozitive, incat nu-mi dau nici mucii, vorba aia, pe cei care esueaza in tentativele de a-mi impunge orgoliul....dovada de putere apare atunci cand reusesti sa-ti infrangi ager si cu inteligenta iesirile orgolioase la care se asteapta cei ce te provoaca. cat despre onoare.....mi-ar placea sa imprumutam capitolul onoarei din cultura japoneza. dar e un subiect in ceata pt multi barbati. atata timp cat nu exista curaj, de unde sa ceri onoare?

rebel
11-01-2008, 20:36
Din cate stiu MANDRIA este o stare sufleteasca de bine, de confort, de impacare cu tine insuri ca ai reusit, o satisfactie. Exteriorizata poate atrage dusmani si luata ca grandomanie.
La polul opus este Orgoliul.Tot o stare de mandrie dar accentuata, dusa la extrem.Este o parere foarte buna despre tine, ingamfare.

Cand esti mandru de realizarile tale spui o data si gata.Lasi pe altii sa traga concluzii si sa te laude sau sa te admire.Cand esti mandru si incepi sa-ti mai si lauzi, adesea infloresti realizarile si nu recunosti cand altii iti arata ca gresesti, devi orgolios.In cele mai multe cazuri orgoliul apare din cauza frustrarilor si a proastei cresteri, a lipsei de educatie, a recunoasterii unui adevar care te pune intr-o lumina proasta dar a nu-l accepta.
"Tu ce faci ? Bine Da? Eu fac si mai bine" "Masinuta mea e mai frumoasa ca a ta" "Eu sunt mai destept ca tine" "eu o duc mai bine ca tine". Exemplele pot continua.Denigrand pe altul urmarind sa te pui pe tine intr-o lumina favorabila e de asemenea dovadade orgoliu, nicidecum de mandrie.
Am un exemplu dar ma roade foamea.

ioanna
11-01-2008, 20:49
pofta buna...p a p a

BASIL NUSS
11-01-2008, 22:05
Da, sunt de acord. Eu personal, nu am recidivat de atunci de cand a fost intamplarea cu rromul (political correctness :D) pe tren........sunt ff des confruntata cu situatii in care natural ar fi sa raspund cu un orgoliu ranit si o furie pe masura, dar am atata energie de investit in lucruri pozitive, incat nu-mi dau nici mucii, vorba aia, pe cei care esueaza in tentativele de a-mi impunge orgoliul....dovada de putere apare atunci cand reusesti sa-ti infrangi ager si cu inteligenta iesirile orgolioase la care se asteapta cei ce te provoaca. cat despre onoare.....mi-ar placea sa imprumutam capitolul onoarei din cultura japoneza. dar e un subiect in ceata pt multi barbati. atata timp cat nu exista curaj, de unde sa ceri onoare?
japonezii erau smecheri si erau barbati-barbati...
acum mai rar ca aia.

ioanna
11-01-2008, 22:33
ooooooo, da........

BASIL NUSS
11-01-2008, 22:35
am cartile cu MUSASHI pe noptiera.
aia este pt mine o relaxare,cind le citesc parca vad un film cu mintea.

ioanna
11-01-2008, 22:43
da, pacat ca nu aplicam anumite aspecte :) .....inafara de faza cu harakiri....cum faceti diferenta intre orgoliu si onoare?

rebel
12-01-2008, 12:22
Aici e locul protrivit despre care viorbeam in alt thread.Sunt mandru de educatia primita, sunt mandru ca traiesc in Romania si sunt orgolios pana la cer si inapoi cand cineva ma contrazice intr-o problema care pana si el stie ca nu e adevarata, pentru ca mai apoi sa vina sa imi dea dreptate. WEAKNESS

cipriansabin
12-01-2008, 13:02
cu mandria iti poti indeparta prietenii

rebel
12-01-2008, 13:45
cu mandria iti poti indeparta prietenii
Cat se poate de Fals dupa parerea mea.Prietenii nu-i indepartezi decat cu orgoliul, in cel mai rau caz. Cu mandria poti atrage prieteni. Prietenii iti apreciaza mandria si iti atrag atentia cand mandria devine orgoliu. ;)

cipriansabin
12-01-2008, 14:28
cunosc caz concret !

rebel
12-01-2008, 14:44
cunosc caz concret !
Poate nu ai notiunea de prieten. Nu te contrazic in ceea ce spui de aia am si spus "dupa parerea mea". Una e prieten, alta este amic, cunsocut, etc

ioanna
12-01-2008, 15:54
Rebel are dreptate, dupa parerea mea. A fi mandru de realizarile tale si a fi oroglios sunt doua lucruri la poli opusi. Si eu sunt mandra ca am facut ceva pozitiv cu viata mea, dar nu sunt cu nasu pe sus, pt ca detest astfel de oameni. Sunt cat se poate de cu picioarele pe pamant. Dar nimic dus la extrem nu e bun. Cred ca deja am banalizat treaba asta cu extremele si n-o mai repet.

cipriansabin
12-01-2008, 19:47
Biblia nu este de acord cu mandria . asta e cert ! acum fiecare face ce vrea de cuviinta.laudorosia,mandria nu sunt bune.

BASIL NUSS
12-01-2008, 22:04
si mindria si orgoliul sint bune.asa cred eu.sint mindru de mine si personalitatea mea.si tot asa de orgoliul meu,care m-a ajutat sa trec prin multe incercari.pt mine orgoliu inseamna sa termin un mars de 70 km printre cei din frunte cind eu nu-mi mai simt tapile si genunchii,nu mai vorbesc de gambe.
un om fara mindrie si orgoliu este un sclav.
eu in sinea mea ma cred cel mai bun de pe pamint,dar voi actiona ca cel mai slab.asa se deruteaza adversarii.
sint mindru cind imi scot livretul militar in gara sa cumpar bilet la TGV cu 75% reducere pt militarii francezi.
sint mindru sa port pe strada kepi blanc si briul verde la pantaloni.
sint mindru de ce sint si mi-as tine coloana dreapta si in fata presedintelui sarcaussi.
si am orgoliu de om liber dublat de unul de legionar.
cu orgoliul asta as fii in stare sa mut muntii daca mi s-ar ordona.
cam asa vad eu problema asta.

ioanna
12-01-2008, 22:10
Biblia nu este de acord cu mandria . asta e cert ! acum fiecare face ce vrea de cuviinta.laudorosia,mandria nu sunt bune.

ciprian, a te lauda cu gura mare sau a fi mandru inlauntrul tau de ce ai facut pana acum, de a fi multumit, nu e un pacat :) pacat e sa minti, sa inseli, sa taradezi.....dar sa fii impacat cu munca ta si cu realizarile tale e departe de a fi o mandrie inteleasa ca ingamfare si laudarosenie.

BASIL NUSS
12-01-2008, 22:24
dar femeile nu sint mindre si orgolioase?
eu cred ca totul este o problema de comunicare.daca esti deschis si simpatic nu vad de ce sa nu ai parte de cuceriri.poate trebuie sa insisti un pic mai mult in unele cazuri,dar ce mai conteza pina la urma daca primesti ce ti-ai propus.
aici se zice asa-nu exista femeie sa nnu vrea sa dea ...,sint barbati ce nu stiu sa ia.
de multye ori am cucerit femei care pareau f orgolioase si mindre,de fapt in spatele mastii asteia se ascundea lipsa de incrdere de sine.femei f frumoase se credeau urite,si erau f inchise in ele.
dar poate aici femeile difera de cele din romania.
doar in franta s-a inventat menage a trois...

CLAUS
12-01-2008, 22:29
y e s y e s ... cu toate ca toti facem asta ..poate involuntar dar...unii o fac cu buna stiinta ...exemplu : Becali