PDA

View Full Version : Obiective realiste

trilogy
10-03-2008, 18:24
Obiective realiste

Florin Uceanu - articol aparut in revista Culturism & Fitess & Fight - 2008

Multi tineri care vin in salile de culturism au o imagine eronata despre ceea ce ar trebui sa astepte de pe urma antrenamentelor de culturism. Vad venind uneori grupuri de liceeni galagiosi care stau ore intregi in sala, trecand haotic de la aparat la aparat, fara un obiectiv clar pentru acel antrenament. Sau vad cate un "singuratic" care asuda din greu si pare sa fie un culturist "de cursa lunga" cu un obiectiv precis. Obiective au si cei din grupurle galagioase si singuraticii. Dispar insa din sala, in 1-3 luni, in proportie mare si te intrebi ce s-a intamplat cu entuziasmul si obiectivele lor.

Ei bine, s-au inselat. Credeau ca intr-o luna sau doua vor avea deja 5-10 kg de muschi in plus si ca forta lor va fi substantial mai mare decat a colegilor de clasa. Pentru ca acest lucru nu se intampla atat de repede, sunt dezamagiti si isi pierd interesul. Sigur ca ar fi "cool" sa aiba un trup de stripper si forta cat 2 oameni normali, asta l-ar face foarte popular printre fetele din clasa, din scoala.

Din pacate, progresele nu vin asa de repede, cum cred incepatorii.

Numai incepatorii sunt nerealisti? Un fost partener de antrenament, cu care m-am antrenat vreo 5 ani, a aplecat la un moment dat la munca pe santier in Italia. S-a intors dupa 2 ani si, inca din prima zi, a hotarat ca "acum am bani de proteine si pana la vara o sa pun pe mine 8-10 kg de muschi si o sa dau jos 5 kg de grasime". Desi i-am atras atentia ca pana la vara mai erau doar 4 luni, el a rams ferm pe pozitie. Bineinteles ca nu a reusit. Desi progresele dupa o pauza foarte lunga sunt de fapt o revenire la un nivel ce deja a fost atins in trecut, lucru ce se poate intampla relativ repede, fostul meu partener omitea faptul ca se apropie de 40 de ani si sistemul sau hormonal nu mai era la nivelul tinerilor aflati la pubertate.

Ce ma uimeste e ca unii sportivi cu ceva experienta cad, la fel ca incepatorii, in capcana unor reclame dubioase. Am vazut o eticheta a unui supliment care continea proteine si carbohidrati, pe care scria ca poti lua pana la 1 kg de masa musculara pe zi, daca folosesti produsul acela. Ce ziceti? E o reclama mincinoasa sau nu? Si in revistele de peste Ocean gasim reclame in care ni se arata poze ale unor sportivi "inainte" si "dupa" folosirea pentu 1,2 sau 3 luni ale unor produse. Diferentele sunt imresionante si poti ramne cu impresia ca se poate progresa uimitor, daca sunt create anumite conditii. Miroase de la o posta a exagerare grosolana sau nu?

Problema cu asemene reclame este ca un sportiv obisnuit, care munceste din greu la sala, poate sa ramana cu impresia ca nu progreseaza cum reusesc altii si ca "poate" e o problema cu geneticul lui, din moment ce altii reusesc iar el nu, desi foloseste inclusiv produsele din reclama.

Unii incepatori, aflati la pubertate, cresc in greutate substantial, chiar si 10 kg intr-un an. E vorba de o situatie de exceptie si aceasta "explozie" poate avea loc doar in primul an de antrenament si doar daca "prind" declansarea pubertatii. In rest, o crestere de 4-5 kg pe an e o crestere foarte buna pentru cei care au mai mult de un an de antrenament. Cei care au mai mult de 4-5 ani de antrenament pot spera la 2-3 kg in plus pe an. Vorbim aici de muschi, nu de grasime. Pot lua si 10 kg, dar nu inseamna ca toate vor fi muschi. Cei care au mai mult de 7-8 ani de antrenament pot spera la 1-2 kg in plus, pe an.

Vorbim aici de culturimul sanatos, natural. Cei care folosesc steroizi anabolizanti pot avea alte asteptari, atat in privinta cresterii in greutate, dar sii in privinta afectarii, permanente sau temporare, a sanatatii. Mr. Heavy-Duty, Mike Mentzer, loc 2 la Mr. Olympia 1979, avea un sfat pentru toti cei care cred ca 5 kg este un progres "palid": "mergeti la macelarie sau la supermarket si puneti 5 kg de muschi de vita pe masa. Asa o sa va ajute sa apreciati mai exact cat de mult inseamna de fapt 5 kg de masa musculara. Progresele, exceptandu-i pe cativa superdotati genetic, nu vin atat de rapid, mai ales daca anii adolescentei sunt undeva in trecutul indepartat."

Culturismul va va aduce cu siguranta forta si fizicul pe care vi le-ati dorit, atunci cand ati pasit pentru prima data intr-o sala, numai ca dureaza ceva mai mult decat promit unele reclame.Pregatiti-va pentru 2-3 ani de munca. Merita atata munca? Sigur ca da, poti fi un mic superman tot restul zilelor tale, adica un tip mai puternic si mai bine facut decat restul oamenilor.

Ciuli
10-03-2008, 21:48
Fain articolu`... Bravo y e s

SquEeK
12-03-2008, 19:56
Super interesant articolul, si foarte adevarat ! Cand m-am apucat de sala, nu aveam cu cine sa ma duc, iar dupa 5 luni colegii mei de clasa au vazut progresele mele au zis ca se apuca si ei si ca se vor dezvolta la fel de mult, insa, dupa 4 luni, pana in prezent, nici unul dintre ei nu au pus mai mult de 2-3 kg. pe ei, si au acelasi tip somatic ca si mine, eu incerc sa ii ajut cu exercitiile, sa le faca corect, sa le organizez un program de antrenament, nu zic neaaparat ca eu stiu perfect ce trebuie sa fac, dar incerc sa ii ajut, insa de multe ori sunt dezamagit pt. ca eu fac o serie de impins la piept cu 25 kg. iar in acelasi timp asa zisul meu "partener" de antrenament face 3 serii cu 10 kg. iar el vrea masa musculara. De 1 sapt. nu a mai venit la sala pt. ca are impresia ca nu creste.

AirDany
12-03-2008, 20:38
Trebuie sa fii ori prea increzator ori prost informat ca sa crezi ca intr-o luna-doua-trei faci biceps de nu-ti mai vin tricourile XXL si arati ca John Cena. Eu niciodata nu m-am gandit "ce naiba cresc asa greu"...nu am avut sperante desarte. Am stiut dintotdeauna ca "daca vrei trebuia sa perseverezi". Desi am inceput antrenament mai serios cu greutati mai mari acum cateva saptamani, corpul meu era relativ lucrat fiindca mult timp am facut ex. de intretinere(flotari, alergari, serii cu gantere mici, abdomene). Eu de mic am inceput cu sporturile. Intai karate, apoi au urmat si altele, baschet, box, kickbox, tenis de masa...si am realizat ca nu e chiar usor sa obtii performanta, dar daca rezisti pana la capat, rezultatele nu pot fi decat dintre cele mai bune :)

Bun articolul si sunt de acord ca e o intreaga miselie faptul ca informeaza eronat publicul in legatura cu rezultatele "miraculoase".

botosel
12-03-2008, 21:26
eu am avut noroc ...:D nu am fost dezamagit la inceput pentru ca am crescut destul de mult... si am avut si acea explozie de care zicea D-l Uceanu..am luat 6kg in 5-6 luni ...

SquEeK
12-03-2008, 22:27
Ai avut noroc, depinde de la om la om, eu am 3 prieteni care au facut decat 2-3 luni sala si apoi s-au lasat pe motiv ca dau banii aiurea ceea ce e cea mai mare prostie. E sanatate pura sportul asta !

katalin
24-04-2008, 20:08
in culturism ai nevoie de multa rabdare...de exemplu stiu oameni care spun: hai, a trecut o luna de sala, nu ai pus Kg multe pe tine ? aaa pai atunci te duci degeaba...oameni care nu stiu nimic despre acest sport si vor sa se dea mari cunoscatori...si ca sa fiu sincer sunt ectomorf iar in 7 luni eu am pus 5 Kg cu un antrenament care numai antrenament nu era si fara suplimente...dar acum s-au schimbat antrenorii la sala la care ma duc si au venit unii mai cunoscatori si dupa ce trec sarbatorile de Paste vreau sa incep sa ma pun pe treaba serios, cu un antrenament intensiv, corect, si cu suplimente bune, chiar sunt curios cate Kg voi pune de data asta in 7 luni...

anabolizant
24-04-2008, 20:52
Citind acest articol, imi pare nespus de rau ca nu m-am apucat de antrenamente acum 2 ani cand aveam potential mai mare ca acum.

erik
25-04-2008, 14:48
Eu in urma cu 3-4 ani cand am inceput sa merg la sala aveam 60kg, si acum am 95, la 1.90m inaltime. Cea mai mare crestere in greutate a fost de 12kg in 3 luni (evident ca s-a depus si putina grasime in zona abdomenului, dar nimic ingrijorator), asta in conditiile in care geneticul meu nu ma ajuta deloc in directia asta si nu am folosit steroizi sau cine stie ce pastila-minune secreta :). Deci se poate, totul tine de ambitie si de sacrificiile pe care esti dispus sa le faci.

Arise
30-04-2008, 16:09
Cred că sunt cel mai fericit caz. :D
Eu vreau doar să mai dau jos din grăsimea de pe burtă, nu sunt tocmai dornic să pierd în greutate. Dacă reușesc să mențin masa musculară sau să o cresc, sunt mai mult decât fericit.

Spun fericit, pentru că nu vreau să devin culturist. Eu vreau doar să "get fit". :D