View Full Version : afectuine lombara
D-le Damian care-i diferenta dintre HDL ( hernia de disc lombara si celelalte afectiuni ale coloanei(lombosciatica , discopatie lombara, etc) , ma refer la simptome si mod de manifestare. Pe mine de exemplu ma doare daca stau mai mult in picioare si aud si niste pocnituri in zona lombara. Am facut si o radiografie si un medic mi-a zis ca ar fi cam tasate discurile din zona lombara da nu pre mi-a dat un diagnostic precis , am facut cateva sedinta de fizioterapie , situatia s-a mai imbunatatit ,dar tot simt dureri sau disconfort la stat in picioare sau activitati fizice in care trebuie sa stau un pic aplecat, fara sa ridic greutati mari.
Dr.S.Damian
08-02-2004, 12:32
Cred ca acest articol (http://www.doctor.3x.ro/html/dureri_lombare.html) ar putea sa iti lamureasca cateva dintre neclaritati.
Hernia de disc, lombosciatica, discopatia lombara sunt similare intr-o anumita masura.
Practic, discul intervertebral se deplaseaza si comprima nervul sciatic, producand dureri. In formele usoare, discul nu ajunge sa comprime nervul, ci doar produce o distensie a inelului fibros, ceea ce provoaca durere locala (aceasta este lombalgia).
manifestarile sunt similare, cu diverse grade in functie de gravitate: durere locala, eventual iradiata pe membrul inferior, pozitie antalgica cu contractura musculaturii paravertebrale, impotenta functionala (adica nu poti sa folosesti corect membrul afectat).
In cazul tau nu este o hernie de disc si nici lombociatica, dar poate fi catalogata ca o discopatie lombara. Tasarea vertebrelor creeaza tensiuni musculare locale dureroase. Trebuie sa faci gimnastica de recuperare (anumite exercitii pe care ti le pot "preda" daca ma vizitezi) si masaj.
muscleman
03-03-2004, 20:45
as avea si eu o intrebare
practic culturismul de 14 ani si uneori am avut necazuri cu zona lombara dar nu la sala ci atunci cand stau mai mult in picioare
dar nu este o durere in zona coloanei ci undeva in zona muschilor glutei
mai curios este faptul ca de obicei la sala nu puteam sa folosesc centura la exercitiile de genul indreptari cu bara, ramat din aplecat pentru dorsali deoarece ma incomoda si nu puteam sa execut exercitiile corecte.
tot timpul am insistat pe exercitii pentru abdomen lucrate cu greutate suplimentara si pentru dezvoltarea muschilor zonei lombare.
de curand, mai bine zis la inceputul lunii ianuarie mi-am facut o radiografie a zonei lombare diagnosticul fiind discopatie lombara pensare L1-S5.
mentionez ca datorita muncii (lucrez in invatamant undeva la tara) fac naveta si de 3 luni nu am mai avut timp de sala dar as dori sa ma lamuriti daca totusi pe mine nu ma deranjeaza cu nimic aceasta afectiune, exista anumite riscuri in viitor in ceea ce priveste zona lombara chiar daca imi voi deztvolta in continuare acea zona musculara cat si peretrele abdominal?
Deaseamenea exista o modalitate de inlaturare definitiva a acestei afectiuni?
va multumesc
Bogdan Vladiuc
02-07-2006, 20:03
Buna!
acum vreo 3 saptamani m-a luat o durere de spate si in urmatoarele ore mi-a iradiat in degetul mic, dar o durere care m-a tinut la pat vreo trei zile (am facut injectii cu Tilcotil) apoi am fost si am facut fizioterapie, nu ma mai doare spatele dar am ramas cu amorteala in degetul mic si cate odata se duce si la calcai. Am fost la medicul neurolog si mi-a spus sa fac un RMN. poate fi vorba de hernie de disc? si daca imi poate spune cineva cum ramane cu amorteala(nu ma doare dar se plimba intre degetul mic si calcai) ca e jenanta si cand imi trece?
Dr.S.Damian
11-07-2006, 17:53
RMN-ul ar trebui sa lamureasca situatia. Pana atunci, doar supozitii...
ClaudiuC
24-07-2006, 12:32
Buna ziua Domnule Doctor Damian,
Am 26 de ani si momentan duc o viata sedentara. In perioada mea de licean an practicat culturism si pot sa spun ca era cea mai mare pasiunea a mea la acel timp. Am avut niste probleme cu zona lombara cauzate de o presa inclinata pentru picioare care nu avea sezut astfel ca toata greutatea o sustinea coloana:(. Am fost la spital si am facut o radiografie din care a rezultat ca am 2 vertebre tasate in zona lombara dar care s-au sudat si nu ar mai fi probleme acolo. Din acel moment a incetat viata mea de "culturist" si mult timp nu mi-am gasit locul am mai incercat sa revin la acest sport dar renuntam din cauza durerilor slabe de altfel dar amenintatoare pana am descoperit o alta pasiune si anume calculatoarele, domeniu in care actionez si astazi.
Anul trecut (trecusera 7 ani de la incidentul cu partea lombara, timp in care nu am mai avut absolut nici o problema cu spatele cu toate ca am avut situatii destule in care am depus efort ce a solicitat coloana) am hotarat ca sa mai fac ceva sport deoarece am ajuns la o greutate destul de mare 105kg si 1,90 m fata de liceu cand aveam 95-97kg cand nu eram gras. Astfel am intrat intr-o sala de culturism si am inceput antrenamentele care pot sa spun ca mergeau excelent, simteam cum imi revin. Totul a durat 2 saptamani pana cand intr-o zi in timp ce imi faceam incalzirea cu 2 gantere relativ usoare pentru mine (15 kg fiecare)am simtit o durere mare in spatele plamanilor. Mi-am spus ca poate sa fie o intindere la muschilor asa ca am luat pauza acea zi oricum fiind in imposibiliteatea de a mai efectua vreun exectitiu. A doua zi de dimineata m-am trezit intepenit, nu ma puteam da jos din pat, daca stateam in picioare mi se taia respiratia de durere. Cu chiu cu vai a condus sotia mea (ceea ce este un sport extrem pentru ea) pana la spital unde am avut internare 1 saptamana la neurologie.
Dupa o saptamana de dopaj si injectii durerile au disparut dar in decurs de un an au mai aparut de 2 ori destul de rau si simt o jena daca fac un efort mare (de exemplu am ridicat o cutie destul de grea la piept si a trebuit ca sa ma las pe spate putin ca sa o pot cara).
Am facut si un RMN la 6 luni de la isprava (daca vroiam o programare fara bani atat a trebuit ca sa astept 6 luni cu toate ca platesc asigurari medicale, impozite etc) si acolo am primit diagnosticul de inceput de hernie de disc intre vertebrele T6-T7, pe RMN arata ca un mic cioc ce inteapa vertebra. In rest mi s-a confirmat ca coloana mea ar fi sanatoasa.
Realizez ca nu mai pot continua sa fac miscare la o sala de fitness-culturism si nu mai pot ca sa ridic greutati mai mari de 15-20 de kg fara riscul de a fi traznit din nou dar doresc sa va pun urmatoarea intrebare:
Credeti ca as mai putea continua sa fac miscare acasa cu un aparat de tip fitness cu greutati culisante (nu trebuie ca sa solicit coloana pentru ridicarea greutatilor pe o bara etc) si anume: Impins la piept si Helcometru pentru tractiuni la ceafa?
Adica partea care ma intereseaza este ca pentru actionarea muschilor spatelui tot solicit coloana dar la intindere. Acum nu stiu daca aceasta intindere a coloanei imi poate cauza mai multe probleme si nu vreau ca sa mai risc.
Apelez la acest forum deoarece am tot incercat sa ajung la doctori cu invoiri de la servici, aveam rezultatul RMN cu mine, il aratam si eram trimis ca sa fac o radiografie...pentru ca stiam eu mai multe din acel RMN decat ei (nu vreau ca sa fac pe desteptul).
Mi s-a spus ca se poate sa am afectiunea asta la spate din cauza unei boli mai vechi care imi marise ganglionii din dreptul plamanilor...am parasit imediat acel cabinet....
Va multumesc frumos daca ati avut rabdarea sa cititi povestea vietii mele si va rog deasemenea sa ma indrumati pe o cale.
Claudiu C.
alinatoma77
01-06-2007, 09:54
Dl doctor Damian, cum se rezolva in cazul unei discopatii lombare, protruzie de disc?Imi puteti da mai multe detalii ce inseamna acestea?In urma RMN-ului nu este cazul unei operatii.Nu am dureri continuie, dupa ce merg pe jos 10 min, ma doare f rau piciorul in special bazin si sold.Va doresc mult succes si apreciez sfaturile dvs.
buna ziua. am 18 ani si merg cam de 1 an la sala, si am si eu o mik problema cu lombarii: dak stau mai mult timp in pat, sau p scaun, knd ma ridic ma doare zona lombara, d fapt ma doare numai 1 lombar.
Cristian Neagu
03-05-2008, 04:33
Pozitia e de vina si pe mine ma dor daca nu e salteaua ok sau stau aiurea pe scaun sau la volan!
Alessandro
03-05-2008, 14:58
pe mine ma doare spatele (tot cam in zona lombara) cand ma intind in pat...cateva secunde si apoi ma lasa...este de vina pozitia gresita pe care o am cand stau pe scaun (aproape 7 ore numai la sc - pe niste scaune ca vai de mama lor) sau faptul ca antr destul de rar abdomenul?
Cristian Neagu
05-05-2008, 05:26
Antreneza lombarii
hieronymus
05-05-2008, 09:50
Cauzele durerilor de spate sunt multe, incepand de la pozitia gresita pe scaun, probleme la rinichi, si pana la afectiuni ale coloanei vertebrale.
In cazul pozitiei gresite pe scaun, totul se rezolva prin corectarea pozitiei gresite si prin gimnastica medicala facuta corect. Asa cum spunea Crisitan, antrenamentul lombarilor este o solutie f. buna, dar eu nu as recomanda indreptatul din picioare cu haltera (care poate face si rau), as recomanda extensiile la aparat (pt. ca protejeaza discurile mult mai bine).
O problema este in cazul celor pe care ii doare cand isi schimba pozitia corpului (la aplecari, ridicari de pe scaun, asezat pe scaun). In acest caz, pt. cateva secunde, perpendiculara prin centrul de greutate cade in afara bazei de sustinere (adica in afara suprafetei talpilor), si greutatea corpului e brusc preluata de muschii lombari si de discurile inervertebrale. Discurile intervertebrale nu pot face fata presinuii bruste (din cauza faptului ca sunt usor afectate), si apare durerea. Aceasta dispare in cateva sec., cand corpul revine la pozitia normala. Deci o durere lombara la schimbarea pozitiei corpului arata o usoara afectiune a discurilor intervertebrale, care poate degenera daca nu e tratata cu atentie. Cei care au astefel de dureri trebuie sa evite exercitiile facute din picioare, si pe cele care pun presiune pe zona lombara, pt. ca le poate declansa o discopatie lombara.
Alessandro
06-05-2008, 17:16
aha, ms pt raspuns...pai eu imi antrenez destul de bine lombarii...adica fac genu in fiecare sapt...indreptari cam rar...am avut perioade cand le faceam de fiecare data cu spatele...adica 1 data la 5-7 zile...nu o sa mai fac deloc indreptari, poate o sa bag si mai multe abdomene (daca o sa ajute si ele un pic) si pe scaun o sa incerc sa stau pa drept, eu incerc...dar sa stai atatea ore...ma trezesc cateaodata ca nu stau deloc bine :(
Cristian Neagu
06-05-2008, 20:56
Genu solicita lombarii nu-i antreneaza!Lombarii se antreneaza cu extensii sau hiperextensii ale trunkiului +indreptari.
Alessandro
06-05-2008, 21:09
da...stiu asta..dar oricum tot sunt incordati static...nu?
hieronymus
07-05-2008, 10:15
genuflexiunile solicita zona lombara, de asta e si bine sa faci mai multe repetari cu 70-80 kg, decat una singura cu 120 kg.
Cei care deja au probleme cu spatele e bine sa evite si hiperextensiile, si ele solicita spatele prea mult. Se recomanda doar extensiile la aparat pt. intarirea musculaturii lombare.
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.