PDA

View Full Version : va cer ajutorul !

alexandru
09-09-2003, 12:19
Domnule doctor,

cu greu m-am decis sa va scriu, de ce? pentru ca desi am consultat aproape in fiecare zi site-ul dvs. si respectiv aceasta rubrica de consultanta, nu mai stiu ce sa cred si ce solutie sa adopt.
Problema mea: Am 22 de ani, un job sedentar si o problema cu greutatea. Am 176 inaltime si 87 de kg. Oscilez in greutate de la varsta de 10 ani, pana atunci eram ok.
Am reusit acum 3 ani sa slabesc 16 kg, si sa ma 74 kg dupa care incepand de un an si jumatate am inceput sa ma ingras din nou, ajungand intr-o perioada la 95 kg. Asta din cauza lipsei de miscare si a jobului sedentar. marturisesc ca am schimbat orasul si job-ul si cred ca si asta a determinat schimbarea.
nu ma mai suport, am incercat tot felul de diete si nu reusesc sa slabesc, am mers si la sala si am reusit sa dau jos de la 95 al 87, dar acum nu mai merge mai mult, vreu sa am din nou 74 kg.

imi place sa manac, mancare gatrita nu fast food, dar nu mananc mult. Adica nu mananc carne decat o data pe saptamana si aceea pe gratar. nu mai gatesc cu ulei si nu consum prajeli si maioneze si alte chestii de genul asta de multa vreme, cam un an de zile, dar in momentele de depresie consum o punga de chipsuri, sau pateuri cu branza, sau inghetata-singurul desert care imi place.

Nu stiu ce sa fac, vreau sa arat bine, vreau si eu sa port haine mai stramte, in plus nu pot avea o relatie mai apropiata cu cineva din aceasta cauza, daca eu nu ma suport cum sa ma suporte altcineva? Am fost si la medic si mi-am facut anlizele:tsh, glicemie, trigliceride, colesterol si sunt ok.

nu stiu ce e mai bine pt mine: un regim cu 3 mese si nimic intre mese si foarte hipocaloric. sau mai moderat si cat si cum, am mancat numai fructe doua saptamani, si nu am reusit mai mult.
am incercat tot felul de combinatii, numai lactate, numai salate si pui cu legume, ca dupa aceea sa aflu ca nu e bine sa le combini si alte chestii nasoale ca nu mai stiu ce sa fac.
va rog sa ma ajutati !!! Da-ti-mi o solutie, o dieta care sa functioneze si eventual medicamente sau suplimente. chiara m nevoie de ajutor si vreau sa reusesc.

stiu ca e un mesaj prea lung dar va rog sa-l luati in considerare.

Cornel
09-09-2003, 21:55
Salut!Sunt student in anul 6 la medicina si sunt pasionat de nutritie.Ti-am citit mesajul si doresc sa te ajut cu niste sugestii.
In primul rand trebuie sa stii f bine ca principiile alimentare care aduc energie organismului sunt de 2 tipuri:
-plastice si calorice.
Plastice-proteinele iar calorice-glucidele si lipidele.
Trebuie sa-ti fie clare rolurile acestora,si anume:
-in fiecare zi,celulele corpului tau se "uzeaza",si au nevoie sa se "repare".Pt aceasta sunt absolut necesare proteinele,substante care sunt capabile sa refaca uzarile zilnice ale tuturor structurilor organismului.De aceea este neaparata nevoie sa consumi zilnic atatea proteine incat sa te mentii ok din acest punct de vedere.Aceasta inseamna nevoia plastica a organismului,adica de a-si reface uzarile.Ratia zilnica de proteine pt un adult este de 1gram de proteina pt fiecare kilogram de greutate corporala.Deci tu ai nevoie cam de 80-90 grame/zi.Surse de proteine:carnea,lactatele,ouale(albusul)-deci cam toate alimentele de origine animale care sunt "slabe"(cu exceptia cartilajelor,soriciului de porc si a crenwustilor).E de la sine inteles ca este f important sa ai un consum zilnic suficient de proteine,in caz contrar iti bati pur si simplu joc de organismul tau.De aceea cred ca ai facut f mare greseala cand ai consumat pt o perioada numai fructe(care nu contin mai deloc proteine).In aceasta perioada,corpul tau a apelat pt a-si lua ratia de proteine zilnice la muschii tai care au fost "consumati".A fost ca si cum ti-ai fi mancat din proprii muschi.In schimb consumul sarac in proteine are efecte nefaste precum cresterea exagerata a poftei de mancare(corpul cere),stare generala proasta,indispozitie care poate determina chiar afectari de natura psihica(depresii,anxietate).
-Pe langa nevoile plastice,corpul are nevoie si de energie,combustibilul necesar pt ca organismul sa functioneze.Aceasta energie este data de glucide(dulciuri,cereale,legume ,fructe,s.a) si de lipide(grasimi).
De obicei aceste nevoi(plastica si calorica) sunt acoperite prin alimentele consumate.In caz contrar,cand nu mancam una sau ambele principii nutritive,corpul isi consuma din rezervele proprii.Adica daca nu mancam suficiente proteine,se vor elibera proteine din muschi(care se vor consuma astfel),acestea vor trece
in sange si vor fi folosite pt repararea tuturor celulelor.Daca aducem aport proteic suficient dar nu si aport caloric(de ex mancam carne goala),atunci corpul va folosi tesutul gras pt a elibera grasimi de acolo si pt a le folosi in scop energetic.
Bine,problema este de fapt mai complicata,fiindca si proteinele pot fi folosite in scop energetic si in cazul de mai sus atat proteine din alimentatie cat si cele provenite din muschi vor fi arse pt a da energie.Deci proteinele pot fi folosite in cazul unei diete sarace in glucide si lipide,ca sursa de energie.In sens invers insa lipidele si glucidele nu pot fi folosite in scop plastic.
Ideea este urmatoarea:pt a slabi trebuie sa consumi mai putine calorii decat consumi dar in acelasi timp trebuie sa consumi destule proteine pt a te mentine sanatos,si anume un pic mai multe decat este necesar in conditii normale,deoarece o parte din ele vor fi folosite in scop energetic.Pe langa proteine mai trebuie sa consumi glucide in cantitatemoderata si lipide de o anumita categorie in cantitati f mici.Corpul are neaparata nevoie de anumite substante lipidice care se numesc acizi grasi esentiali si care se gasesc in grasimile de origine vegetala,care nu au fost tratate prea mult,de ex masline,alune,nuci.
Glucidele trebuie sa provina din surse de glucide neconcentrate,cum ar fi fructele si legumele.Trebuiesc evitate dulciurile si prod de panificatie.Consumand destule fructe si legume iti vei asigura si necesarul de vitamine. ;)
Sunt indicate mai multe mese mici in locul a 2-3 mese copioase.
Trebuie sa-ti iei o carte in care sa gasesti lista alimentelor si principiile nutritive continute in acestea sa stii exact cate proteine contin 100gr de carne sau cate glucide sunt in 1 kg de mere.
Iti recomand cartea "Culturism de performanta" a lui Florin Uceanu care am impresaia ca e publicata pe acest site.Oricum trebuie sa te documentezi serios in ceea ce priveste nutritia.Trebuie ca regimul tau alimentar sa nu fie monoton,sa mananci alimente diversificate deoarece corpul are nevoie de f multe substante care se gasesc doar in anumite alimente.De asemenea s-a observat ca cele mai bune rezultate sunt date de regimurile alimentare mai putin drastice in comparatie cu cele "draconice".De exemplu daca mananci doar un pic mai putin decat ai avea nevoie,in maimulte mese pe zi s-ar putea sa obtii rezultate mult mai bune decat daca ai manca fff putin(a-i face foamea).Asta fiindca pe de o parte organismul se adapteaza la regimurile drastice si pe alta parte fiindca stresul provocat de un regim dur te afecteaza in mod negativ,crescandu-ti f mult pofta de mancare,foame excesiva,se descarca hormoni de stress care sunt nocivi.
In concluzie iti recomand urmatoarele:
-mesele sa fie repartizate pe parcursul intregii zile si sa fie mai abundente(relativ) la inceputul zilei,dimineata si apoi sa scada progresiv in cantitate pana la ultima masa,care ar fi bine sa fie cam cu 1-2 ore inainte de culcare seara.
-pauza intre mese sa fie de aproximativ 4 ore.
-la fiecare masa trebuie sa respecti in primul rand PROPORTIA dintre nutrimente si anume:
-alimente cu proteine -o parte,
-alimente cu glucide cu index glicemic mic-2-3 parti(deci de 2x mai mult cantitativ decat proteinele) si lipide mai deloc.
De exemplu :250 gr de iaurt slab(10gr proteine si ceva glucide) +cartofi sau o salata de rosii cu castraveti(sursa de glucide).Lipidele se gasesc oricum in cantitati suficiente in toate alimentele,mai putin in fructe.Sau:100 gr de carne(20 gr proteine)+mamaliga+1 mar.
-Trebuie sa manaci doar atat cat aproape sa te saturi,asta inseamna ca,exact cat ar mai fi trebuit sa manaci pana sa te saturi complet corpul tau va folosi grasimea corporala pt a compensa lipsa aportului alimentar.Asa vei slabi.Dar,repet,sa nu exagerezi ca nu vei avea rezultate mai bune ci din contra.
-Din cand in cand poti sa-ti mai permiti cate "un exces",un dulce,o inghetata,niste cartofi prajiti,etc asta deoarece in primul rand trebuie sa te mentii sanatos,iar un regim drastic pe timp indelungat poate sa te afecteze f grav chiar d.p.d.v psihic,iar stress-ul excesiv trebuie evitat.Nu trebuie sa fii prea "rau" cu tine.
Sper sa iti mai pot raspunde pe viitor,dar asta de Luni incolo deoarece maine plec din Buc si nu voi mai avea acces la internet.
P.S.Asocierea regimului alimentar cu exercitii aerobice este o idee f buna dar despre asta nu mai am timp si chef sa-ti scriu acum,o sa te lamureasca si D-l doctor,intre timp sa citesti articolele despre alimentatie de pe acest site si sa incerci sa inveti.Toate cele bune!

Dr.S.Damian
09-09-2003, 22:21
Trebuie sa ii multumesc lui Cornel pentru interventie, fiindca ti-a spus deja o mare parte din ceea ce trebuie sa stii.
Mie imi ramane partea cu efortul fizic si suplimentele nutritive.
Efortul fizic este acel factor al “ecuatiei” cu ajutorul caruia poti sa realizezi o reducere a stratului adipos fara a te supune unui regim alimentar extrem de restrictiv (si de aceea greu de suportat). Este dovedit faptul ca efortul fizic aerob (adica alergat, inot, ciclism, gimnastica aerobica) are un rol mult mai important in cazul celor care vor sa scape de surplusul adipos, deoarece metabolizarea lipidelor se poate produce numai in prezenta oxigenului. De aceea eu iti recomand minim 3 sedinte de minim 30-45 de minute de exercitii aerobice (la alegerea ta) pe saptamana. Asocierea acestora cu exercitii de forta contribuie la mentinerea unui tonus muscular adecvat.
Imi vorbesti de momente de depresie: sportul este un mijloc de a-ti mentine si tonusul psihic, iar in momentul cand vai incepe sa obtii rezultate, in mod sigur te vei simti mai bine.
In privinta suplimentelor nutritive: exista mai multe alternative. Daca vei asculta sfatul meu si vei incepe sa faci efort aerob, poti incerca un produs din categoria “fat burner”, care are capacitatea de a accelera procesele metabolice. L-carnitina este un alt produs cu efect benefic in slabire (faciliteaza patrunderea grasimilor in mitocondii, acolo unde sunt oxidate). Mai poti sa folosesti si batoanele gen Fibrobar, cu care sa iti potolesti foamea intre mese sau cu care poti inlocui masa de seara.
Probabil ca deja stii cea mai mare parte din lucrurile de care ai nevoie. Mai ramane sa ai vointa sa le aplici. Bafta!

marioice
10-09-2003, 01:53
Foarte complete informatiile lui Cornel si a dr. Damian.

Am slabit cam 12-13 kg in 3-4 luni dupa principiile care sunt descrise in acest thread.

Doar o mica adaugare. Personal efortul aerob nu imi place prea mult si am facut maxim 1 jumatate (in 4 reprize) pe saptamana. In schimb am facut si efort aerob. Acesta creste metabolismul si plus de asta te ajuta si la dezvoltarea musculara.

Nu am luat nici un fel de fat burner, iar suplimente nutritive doar ceva shake de proteine dupa antrenament. In schimb aveam 5-6 mese (imi luam mancare la servici, in general piept de pui fiert)

Mult succes.

Calibra
12-09-2003, 22:42
Daca nu e bine sa mananci numai un anumit tip de alimente pentru o perioada de timp atunci ce se intampla cu vegetarienii, sau in perioadele de post ? Eu din proprie experienta va pot zice ca eliminarea produselor animale macar pe perioada posturilor are efecte vizibile EXTRAORDINARE, din toate punctele de vedere. Eu sunt de parere ca o alimentatie sub 2000 cal/zi (poti sa mananci foarte multe in aceste calorii fara sa faci foamea), coroborata cu o medicatie (fat burnere l-cartinina etc.) si efort aerob(alergare si coarda in principal) este o reteta sigura si de succes, dar cum in toate nu reusesti fara vointa, iata principalul inamic, propriul psihic. Eu am reusit sa fac minuni intr-un timp relativ scurt cu "reteta" de mai sus, iar cand am facut o pauza de aproape trei saptamani in care am mancat si baut la greu (de concediu :) ) nu s-a modificat absolut nimic, in oglinda sau pe cantar, iar cand am revenit la antrenament am avut in continuare un ritm bun in ceea ce priveste topirea grasimilor de pe corp (lucru mult mai greu decat slabitu' pe cantar). Tot ceea ce vreau sa zic este faptul ca fara ambitie si vointa nu prea se reuseste mare lucru. Daca ar exista un remediu fara aceste doua componente, respectivul inventator ar fi poate cel mai bogat om la ora actuala...............

Dr.S.Damian
13-09-2003, 22:32
Ai foarte mare dreptate. Daca esti perseverent nu se poate sa nu reusesti... cu conditia sa o fi apucat pe drumul bun :)
Apropo de vegetarieni: eu nu am cunoscut pana acum un vegetarian adevarat, ci numai ovo-lacto-vegetarieni, unii mancand si carne de peste, iar in aceste limite se pot face nenumarate combinatii si se poate trai foarte bine. Chiar si vegetarienii adevarati se pot descurca, dar pot aparea unele deficiente, cum ar fi de acid folic sau fier, calciu.

VIOREL67
14-09-2003, 12:26
marioice spune ca a dat destul in 3-4 luni..nu este ceva fortat sa slabesti in ritmul asta?Este adevarat ca prin scaderea brusca in greutate ,reversul sa fie tot rapid?este bine sa menti un ritm scazut dar constant sau unul care poti sa dai 1-2kg. pe saptamana?

Dr.S.Damian
15-09-2003, 11:33
Da, ritmul indicat de cele mai multe carti este 1 kg/saptamana. Daca reducerea stratului adipos se face treptat prin efectul conjugat ale efortului aerob si al unui regim hipocaloric, organismul se obisnuieste treptat cu nou status si la un moment dat se va ajunge la o stare de echilibru in care persoana nu va mai lua din nou in greutate (evident daca nu devine iar sedentara si cu regim hipercaloric).

marioice
17-09-2003, 04:17
Cam 1 kg pe saptamana a fost ritmul meu.

Si de atunci culmea, incerc sa mananc din cand in cand mai mult decat simt nevoia pentru ca sa nu slabesc :) (asta in conditiile cand fac sport de 2-3 ori pe saptamana).