PDA

View Full Version : Creatinina si analizele

mennenro
17-07-2008, 11:58
Salut,
Revin cu un subiect care cu siguranta a pus pe multi pe ganduri.
De la 20 de ani fac bodybuilding iar in urma cu 2 ani(am 26) am renuntat la sportul "heavy" pentru a trece la alergari usoare, inot si tennis. Orice sportiv constata o crestere musculara pe aproape toata perioada antrenamentelor, si toate acestea duc la o accelerare a creatininei inspre rinichi datorita raportului direct proportional intre masa musculara si rezultatul final al creatininei serice de pe analize. Intrebare: dupa reducerea intensitatii sportului si implicit al ATP folosit de catre muschi, reducerea creatininei serice ca rezultat final ar trebui sa scada? . Eu am pe analize o medie de 1.3mg/dl (le fac de 2-3 ori pe an), in conditiile in care alimentatia mea s-a schimbat spre verdeturi.
Perioada de 4 ani in care am crescut in sala de forta si in care am castigat de la 59 kg un plus de 76 kg, mi-au adus un tonus muscular crescut si o nutritie f bogata in proteine naturale(nu am folosit suplimente doarece mi-am permis un regim bogat in nutrimenti alimentari).
In prezent am 72 kg iar exercitiul fizic nu-mi lipseste. EU unul am dorit sa va intreb peronal daca acest fenomen de crestere de direct proportional cu perioada(sau perioadele) de antrenament in care dezvoltarea este normala(chiar accelerata..). Se poate ca un sportiv retras sau pensionat, dar care nu mai sustine acelasi ritm de efort sa ramana cu "urme" pe analize?
Un mic test pentru cei ingrijorati de sanatatea rinichilor lor: ureea serica de pe analize se imparte la creatinina serica si rezultatul se interpreteaza in intervalul 20- 35 mg/dl (medie = 25), in conditiile in care sportivul ingereaza 1g/kg proteina.

hieronymus
17-07-2008, 12:23
Din cate stiu eu, daca nu ai folosit steroizi, analizele ar trebui a fie normale la tine. Nu ramai cu sechele la analize dupa ce ai tras de fiare.

erik
29-07-2008, 21:49
Probabil ca nivelul creatininei este mai mare la o persoana cu mai multa masa musculara, chiar daca nu mai practica culturismul. In ce masura este acest lucru ceva negativ, ar trebui sa discuti cu un doctor. Dar ca idee, multi doctori sustin ca un nivel crescut de masa musculara dauneaza intr-un fel sau altul sanatatii. In schimb nu stiu daca vorbesc in cunostinta de cauza sau nu...

anabolizant
29-07-2008, 23:16
"...In conditiile in care sportivul ingereaza 1g de proteine/kg de corp." Ca sportiv mi se pare la limita inferioara, ba mai mult, sunt si oameni nesportivi care consuma mai mult de atat.

Cristian Neagu
30-07-2008, 12:10
Analizele pot fi influentate de particularitatile organismului, mai putin de efortul fizic.