PDA

View Full Version : Puls

Leon
19-02-2004, 08:24
Buna ziua,
Domnule doctor, daca am pulsul in repaos sub 60 batai/minut, este o problema ? asta inseamna cam 57, o singura data, cand m-am trezit am avut 53, in rest sta in jur de 60. Este prea mic ? Precizez ca practic arte martiale de mai multi ani, la sala merg de vreo 6 luni. Tensiunea este 12/7 (cateodata creste la 13/7). Datele mele sunt:
varsta: 29 ani;
inaltime: 1.90 m;
greutate: 102 kg.
La tipul somatic cred ma inscriu cam in proportie de 80% la mezomorf.
La un antrenament mai dur, de ex, dupa 1 minut de lucrat la sac, continuu si la intensitate mare, pulsul creste la max 175.
Am mai citit undeva ca pulsul maxim care nu trebuie depasit este de 220 b/m - varsta, in cazul meu, deci 190 b/m, e adevarat ?
Pulsul in timpul antrenamentului la sala de forta creste la max 140 b/m.

Dr.S.Damian
19-02-2004, 22:00
Eu zic ca esti normal si nu ai probleme.
Important este sa te simti bine (dpdv al starii de sanatate).
60 batai/minut este intr-adevar un puls mic, dar nu de speriat. Sportivii de performanta au in general pulsul foarte redus (asta pentru ca ei isi dezvolta o eficienta superioara a sistemului cariovascular).

BigDaddy
21-02-2004, 18:43
Este o problema falsa. De exemplu eu m-am apucat de ceva culturism - mai mult fitness - cam de 6 saptamani, pentru a-mi imbunatati conditia fizica si aspectul. Cand am inceput aveam un puls cam de 90-95 in pozitie stand. Acum am in jur de 65 dupa o zi de lucru destul de agitata. Banuiesc ca dimineata la trezire este pe la 60 sau sub. Explicatia e simpla: sistemul cardiovascular s-a adaptat la conditiile de efort.

Dr.S.Damian
21-02-2004, 22:45
Adaptarile de genul asta nu se fac in 6 saptamani, ci dupa ani de sport de performanta.
Ideea e urmatoarea: un om neantrenat va face fata efortului (necesar crescut de sange oxigenat la periferie, muschi) prin cresterea frecventei cardiace, in timp ce un om antrenat va dezvolta in timp un volum-bataie (adica volumul de sange pompat de inima la fiecare bataie) mai mare decat cel neantrenat. El are un cord mai hipertrofiat si mai eficient, care va pompa mai mult sange pe unitatea de timp decat cel neantrenat, care va incerca sa compenseze printr-o frecventa crescuta a batailor inimii.