View Full Version : Tensiunea
Tensiunea 14\8 este prea mare? Ce imi alimentatie(sau eventual niste medicamente) imi recomandati pt ca sa imi aduc tensiunea la un nivel normal.
Precizes ca la mana dreapta cand mi-a masurat tensiunea mi-a iesit de 2 ori 12\6, iar la stanga a iesit odata 12\8 apoi odata 12\6
si am inteles ca trebe luata cea mai mare care ti-a iesit?!
Dr.S.Damian
10-09-2003, 21:32
Valoarea 14/8 este la limita de sus a normalului.
Cati ani ai? In ce conditii ti-ai luat tensiunea? Conteaza foarte mult fiindca una e sa ti-o masori dimineata la trezire sau dupa o perioada de repaus si altceva dupa un efort, sau dupa o cafea, dupa masa etc.
De asemenea este important daca ai inregistrat aceasta valoare de mai multe ori.
Daca inregistrezi de obicei valori in jur de 12/7, nu ai de ce sa-ti faci probleme si nu ai nevoie de un regim alimentar special, de tratament nici atat (oricum nu pot eu sa prescriu tratamente aici).
Tensiunea mi-a fost luata dupa-amiaza.... nu bausem cafea ci doar un capucino cu vreo 1-2 ore inainte.. deci nu cred ca a afectat deloc.
Tensiunea 12\6 o am intodeauna la mana stanga, la dreapta mi-a masurat-o de 2 ori si a alternat intre 14\8 si 14\6.
Nu tin minte sa fi facut efort decat cu vreo 50 min inainte cand am lucarat la o masina, impingand, ridicand, tragand, etc :)
Am aproape 18 ani........ era sa uit sa mentionez asta in post. Sper ca am cumprins toate datele :)
Dr.S.Damian
11-09-2003, 11:23
Ce iti recomand eu: sa masori presiunea arteriala (de preferat la medic sau asistenta medicala – sa aiba un aparat bun – cele electronice sunt mai slabe decat cele cu manometru) timp de cateva zile, dimineata, fara sa fi baut cafea sau alta bautura stimulatoare, dupa 30 de minute de repaus.
Diferenta intre cele doua brate este posibila, insa in mod normal nu atat de mare. Cand se inregistreaza constant asemenea diferente este destul de probabil sa existe o problema la nivelul circulatiei arteriale locale (la brate) si nu o hipertensiune arteriala. Eu cred ca tensiunea ta este 12/6 (cealalta valoare fiind gresit masurata).
Busuioc Paul
08-07-2007, 13:36
si mie tot la fel mi-a iesit,k m-am masurat azi in piatza,ca era un cort amenajat de luat tensiunea,si era o femeie care lua tensiunea cu un aparat electronic,eu mancasem de jumate de ora,am mers si jumate de ora p canicula asta d 35 de grade.....si a iesit 14/8 si 104 pulsul.Deci ar trebui sa imi iasa mai putin in conditiile enumerate de dvs,logic nuh?(am aproape 18 ani)
hieronymus
13-07-2007, 15:52
14/8 nu e mult, dar e maximul pt. un om sanatos. La tine Paul pulsul e problema, e cam mult 104 batai/minut pt. un barbat. Daca nu ai facut vreun efort fizic inainte care sa iti creasca pulsul (desi mersul pe jos prin soare poate fi considerat efort fizic), inseamna ca trebuie sa practici mai mult sport, mai ales din cel dinamic, astfel incat inima sa creasca in forta. Cu cat ai o inima mai puternica, cu atat ea va pulsa mai mult sange in corp la o bataie, si astfel va avea nevoie de mai putine batai pe minut sa irige corpul. Pulsul normal e de 60-90 batai/minut, dar nu mai mult de 90. La sportivii gen maratonisti sau biciclisti pulsul e mai mic de 60, pt. ca au o inima puternica, care iriga f. eficient organismul.
Busuioc Paul
13-07-2007, 16:02
cand faceam banda prin primavara la sala,la aparat puneam mainile pe manere si sunt si senzori de puls,la inceput aveam vreo 80,si ajungea la 100 si umpic....deci conteaza si conditiile in care e luat pulsul....cum spunea domnu doctor.Aaa si inca ceva...este adevarat ca la varsta mea,inima rezista la maxim 200 de batai?w h a t intreb asha pentru cultura mea generala:cool: .
Busuioc Paul
13-07-2007, 16:10
si ai dreptate la partea cu inima...adik na ...ea este puternica ....k de multe ori ma antrenez cu greutatzi mari si pulsul nu prea creste.....tin minte in clasa a-10-a cand am dat proba la rezistentza ...tin minte k atunci cand am terminat si deabia am terminat,vreo 3 min nu am putut stapanii respiratia si bataile inimii dupa aia au revenit la normal,si simteam si miros d sange......si anul asta dupa ce am terminat,simteam umpic gambele k s-au umflat:cool: k nu prea alerg dar respiratia si celelalte erau putin,nu prea mult peste normal,k na am alergat in continuu:cool:...am vrut sa arat efectele sportului si alimentatiei corecte.
hieronymus
13-07-2007, 16:44
la unii adolescenti inima rezista la 200 batai pe minut, la altii nu prea. Difera cat de antrenat e individul.
Un puls de 80 batai pe minut e bine pt. un barbat de 18 ani. Inseamna ca atunci cand ai avut 104 batai/minut era din cauza caldurii si a efortului. Stii ca la caldura inima munceste mai mult pt. ca trebuie sa mentina temperatura corpului constanta si sa impiedica supraincalzirea organismului (la fel ca la masini).
Vad ca ai progresat din clasa a X-a pana acum, rezisti mai bine la efort. Daca scoti 3 min. la 1 000 m este f. bine. eu zic sa continui cu sala combnata cu un sport dinamic (gen atletism).
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.