View Full Version : Gantere vs. Haltere
Am citit pe un site ca o alternare a antrenamentelor cu gantere si haltere duce la o dezvoltare mai buna a muschiului .. De exemplu pentru piept impins, saptamana in curs fac cu gantere, saptamana viitoare cu bara ..
Voi ce parere aveti ?
Cum va merge mai bine ?
Haltera sau Gantera ?
p.s. : orice argument e bine venit :D
cum a fost exemplul tau la piept eu fac si cu una si cu alta
pai am vazut ca sunt destui care prefera numai bara pentru impins.. gantere doar la umeri, etc ..
vorbind de piept: schimb cam la o luna bara cu ganterele , dar nu schimb la toate ex (fac numai inclinat , orizontal si declinat) , acum de ex fac inclinat si declinat cu bara si orizontal cu ganterele si merge bine;)
eu mai alternez bara cu ganterele , asa atac altfel muschiul;) , dar cum am zis si la piept , schimb cam odata la o luna
eu spre exemplu, la impinsurile pentru piept folosesc doar bara, la impinsurile pentru umeri: intai folosesc bara iar apoi trec la impins cu gantere ( la acelasi antrenament )
ciupanezu
07-10-2009, 19:07
eu lucrez cand cu bara,cand cu gantere...depinde cum am chef in ziua aia.am observat la impins orizontal ca am dureri de coate...cand fac cu gantere cu greutate mai mare, deci la ex asta prefer bara.
tazmanian_boys
22-10-2009, 19:09
haltera vs gantera = amandoua sunt bune
silviu2060
27-12-2009, 16:13
eu de acum inainte o sa folosesc numai ganterele la impins pt piept.....Simt ca lucreaza mai bine muschii cu ganterele....
BogdanMM
27-12-2009, 16:54
tata masivitatii e haltera .. insa cateodata ai nevoie si de o atingere mai delicata ``feminina`` care e gantera
Radulescu Stefan
27-12-2009, 17:02
Bine zis Bogdan.
Logic ca in primul rand haltera, apoi ganterele.
folosesc bara doar unde e absolut necesar(deadlifts, genu, gambe) si 1 ex la biceps, in rest doar gantere(piept/biceps/triceps). Consider ganterele superiore deoarece miscarea are cursa mai lunga, fiecare mana lucreaza cu aceeasi greutate si intra mai multi muschi stabilizatori.
eu in fiecare antrenament includ haltera,gantera si greutatea corpului. nu ma ating de scripeti,helcometre etc. doar la abdomen mai trag la scripete. asta fiind acuma ca sunt pe masa.
Cristi.B
28-12-2009, 19:57
tocmai am citit in cult. & fit. ca ganterele te scot din monotonia antrenamentelor cu halterele si din perioada cand stagnezi. e si asta o chestie
Eu fac cu amandoua,totul depinde de chef.La piept imi incep antrenamentul cu haltera de obicei,intra mai bine la mine.
hieronymus
30-12-2009, 10:04
eu de acum inainte o sa folosesc numai ganterele la impins pt piept.....Simt ca lucreaza mai bine muschii cu ganterele....
Simturile ne mai si inseala.
Daca folosesti haltere la impins de la piept, vei obtine o crestere musculara temeinica/ Daca folosesti numai haltere vei obtine o pompare a sangelui in zona pieptului, care va umfla muschii pectorali mai mult chiar daca ai fi folosit haltera. Problema e ca pomparea e efemera si dispare a doua zi, si te vei intoarce la situatia musculara initiala, fara o crestere consistenta.
haltera ingroasa fibrele musculare si cu ganterele se lungesc din cate stiu eu,amandoua sunt bune;)
Simturile ne mai si inseala.
Daca folosesti haltere la impins de la piept, vei obtine o crestere musculara temeinica/ Daca folosesti numai haltere vei obtine o pompare a sangelui in zona pieptului, care va umfla muschii pectorali mai mult chiar daca ai fi folosit haltera. Problema e ca pomparea e efemera si dispare a doua zi, si te vei intoarce la situatia musculara initiala, fara o crestere consistenta.
Poti da ceva studiu/document in legatura cu asta, nu stiu de ce dar mie imi suna destul gresit. Atata timp cat iti folosesti muschii si ai alimentatie/odihna temeinica nu au cum sa nu creasca.
Acelasi lucru ptr alexg17. Din cate stiu eu este important stimulul primit de muschiu, iar acesta din urma(muschiu) nu stie el ce ridic eu fie haltere fie gantere fie betisoare de urechi.
BogdanMM
30-12-2009, 22:24
Poti da ceva studiu/document in legatura cu asta, nu stiu de ce dar mie imi suna destul gresit. Atata timp cat iti folosesti muschii si ai alimentatie/odihna temeinica nu au cum sa nu creasca.
s-ar putea sa iti dea hyero un raspuns ce te-ar tine cu un dictionar de specialitate langa tine vreo 3 ore ca sa stai sa intelegi ce a vrut sa exprime ... eu cred ca ar trebui sa il crezi pe cuvant :))))
5 ore sa stau langa dictionar daca asa se confirma. Asta cu crezutu pe cuvant e acelasi lucru ca si "crede-l pala care zice ca tre sa bagi sustanon si napo, doar uite-l cat e". In orice caz as aprecia un raspuns.
Radulescu Stefan
31-12-2009, 14:45
watami, eu zic sa il crezi pe hieronymus pentru ca are mult mai multa experienta decat tine in culturism, si in cel medical.
Am vazut ca tu negi pe toata lumea de obicei, tu stii totul.
watami, eu zic sa il crezi pe hieronymus pentru ca are mult mai multa experienta decat tine in culturism, si in cel medical.
Am vazut ca tu negi pe toata lumea de obicei, tu stii totul.
Uite oamenii redusi mintal ca tine ma enerveaza pe mine. Ti se pare anormal sa ceri studii medicale la o afirmatie necitata si care tie ti se pare dubioasa? Daca eu sunt anu 1 la medicina si tu esti clasa a 12, teoretic am mai multa experienta ca tine in domeniul medical, asta inseamna ca afirmatia mea e lege si nu gresesc niciodata dar in acelasi timp am altul cu mai multa experienta in domeniu, ergo cel cu cea mai mare experienta zice ceva si noi toti ceilalti tre sa credem asta, tare, hai sa devenim roboti.
Neg ce cred eu ca este incorect, nu am licenta sau ceva act care sa dovedeasca cunostiintele mele in domeniu de aceea imi zic parerea si nu fac posturi cu "aprob" sau "si eu zic la fel" pentru ca mi se par fara rost.Nu am afirmat ca sunt atotstiutor, pentru ca ar fi o absurditate, nu poate exista o fiinta omniscienta pentru ca acea fiinta ar stii orice deci mi-ar stii destinu deci nu as avea dreptul la alegere. Aceasta afirmatie trebuie tratata ca atare deoarece nu am nici un act care sa ateste cunostiintele mele despre acest subiect.(asta pentru astia low iq ca tine)
Alessandro
31-12-2009, 18:16
studii medicale probabil ca nu vei obtine...insa sunt convins ca afirmatia lui Hiero este sustinuta de zecile ori sutele de teste facute pe atleti, sportivi de performanta. eu nu am citit despre vreun culturist care sa puna mai presus gantera de haltera. si eu faceam cu gantere la antr pt pectorali deoarece faceam miscarea mai ampla si pomparea era mai mare...si atunci ne putem pune acelasi intrebare si in cazul flexiilor pt biceps la scripeti care aduc o pompare mai mare decat la cele cu bara si exemplele pot continua.
hieronymus
04-01-2010, 14:22
In postul meu vroiam sa spun ca lucrul cu haltere da o crestere musculara temeinica, pe cand cel exclusiv cu gantere duce doar la o umflare musculara, care dispare destul de repede. Deci cine vrea o crestere musculara temeinica, eu zic sa se bazeze cam 75% pe haltere si 25% pe gantere. Eu incepeam exercitiul cu haltere, si dupa ce simteam muschiul obosit, treceam la gantere (pt aceiasi grupa musculara). Ganterele se folosesc la sfarsit, cand muschiul a fost deja solicitat de le efortul cu haltere.
@Watami: ceea ce am spus mai sus e bazat pe experienta mea in acest sport (pe care o consider relevanta). Dar articolul a fost publicat si in Ironman, din pacate nu mai stiu cand si unde am citit articolul.
Deci rasfoieste colectia Ironman, poate vei gasi undeva raspunsul.
Pe de alta parte, orice om cu experienta cat de cat in acest domeniu, it va spune ca nu faci bine ca te axezi numai pe gantere la lucrul pt piept.
Vrei studii de specialitate in acest sport? Din pacate s-au scris mii de carti, sunt o gramada de teorii care adesea se bat cap in cap, asa ca e extrem greu sa gasesti scris negru pe alb raspunsuri la fiecare dilema. Cele mai multe raspunsuri se dau in sala, (sau ti le dai tu in sala), dupa ce ai vazut cum reactioneaza corpul tau dupa fiecare tip de antrenament.
PS: nu iti mai face colegii redusi mintal
Uite oamenii redusi mintal ca tine ma enerveaza pe mine. Ti se pare anormal sa ceri studii medicale la o afirmatie necitata si care tie ti se pare dubioasa? Daca eu sunt anu 1 la medicina si tu esti clasa a 12, teoretic am mai multa experienta ca tine in domeniul medical, asta inseamna ca afirmatia mea e lege si nu gresesc niciodata dar in acelasi timp am altul cu mai multa experienta in domeniu, ergo cel cu cea mai mare experienta zice ceva si noi toti ceilalti tre sa credem asta, tare, hai sa devenim roboti.
Neg ce cred eu ca este incorect, nu am licenta sau ceva act care sa dovedeasca cunostiintele mele in domeniu de aceea imi zic parerea si nu fac posturi cu "aprob" sau "si eu zic la fel" pentru ca mi se par fara rost.Nu am afirmat ca sunt atotstiutor, pentru ca ar fi o absurditate, nu poate exista o fiinta omniscienta pentru ca acea fiinta ar stii orice deci mi-ar stii destinu deci nu as avea dreptul la alegere. Aceasta afirmatie trebuie tratata ca atare deoarece nu am nici un act care sa ateste cunostiintele mele despre acest subiect.(asta pentru astia low iq ca tine)
Tot ce a adus pe lume cunoasterea, bunul caracter a inzecit. Da mie unu mi se pare anormal sa cer studii medicale/sociologice/economice atata timp cat eu unul nu sunt in stare sa produc argumente pro sau contra pe diverse teme.
Un argument bun pt haltera este acela ca iti lucrezi in mod egal pectoralii, nu exista riscul cum este in cazul ganterelor, sa ai miscari diferite ale bratelor, si astfel sa lucrezi inegal pectoralii. Desigur riscul de accidentari e mai mic cand folosesti ganterele, insa pana la urma totul se rezuma la impactul exercitiilor asupra fiecaruia.
Haltera pune mai mult stimul pe pectorali si mai multa greutate decat ganterele, iar muschii auxiliari nu obosesc incercand sa echilibreze si sa controleze bratele, cum e in cazul ganterelor. Evident e bine ca haltera si ganterele sa fie combinate in cazul pieptului.
Literatura de specialitate in astfel de cazuri se bate cap in cap, intotdeauna apar exceptii de la regula care infirma calitatea de regula a afirmatiei sau concluziei respective.
Sunt de acord cu hieronymus, febra musculara dupa lucrul cu haltera e mai intensa. Pt cazul meu raportul haltera/gantere ar fi cam de 50-50, dar sunt sigur ca hieronymus a obtinut cifrele lui din experienta sa proprie si din lucrul alaturi de alte persoane cu experienta in acest domeniu.
Alessandro
04-01-2010, 18:09
Hel, eu zic ca te accidentezi mai repede cu ganterele. motivul: cu gantere, miscarea este mult mai ampla decat cu haltera si din dorinta de a implica cat mai multe fibre musc in miscare, multi sunt tentati sa coboare f mult ganterele si te accidentezi mai repede asa la umar decat cu haltera.
In postul meu vroiam sa spun ca lucrul cu haltere da o crestere musculara temeinica, pe cand cel exclusiv cu gantere duce doar la o umflare musculara, care dispare destul de repede. Deci cine vrea o crestere musculara temeinica, eu zic sa se bazeze cam 75% pe haltere si 25% pe gantere. Eu incepeam exercitiul cu haltere, si dupa ce simteam muschiul obosit, treceam la gantere (pt aceeasi grupa musculara). Ganterele se folosesc la sfarsit, cand muschiul a fost deja solicitat de le efortul cu haltere.
De o luna lucrez pectorali 3 antrenamente consecutive cu gantere si unul cu haltera .
Impins Inclinat , Impins orizontal, Impins declinat, extensii inclinat cu gantere
Eficienta exercitiilor difera de la om la om. De exemplu mie nu imi lucreaza tricepsii la impins cu priza ingusta insa explodeaza la extensii cu Z-ul si flotari la banca.
Parerea mea si din ce am experimentat dupa aceste 3 saptamani , cand am revenit la al 4-lea antrenament cu haltera :
- am pus 15% mai multa greutate pe bara decat inainte cand aveam antrenamente bazate pe haltera.
- s-a rotunjit usor forma interioara a pectoralilor si partea superioara
- am reusit sa mentin o greutate mult mai mare pana la finalul antrenamentului cu toate exercitiile (primul exercitiu era completat cu greutatea cea mai mare apoi al doilea moderat si al 3-lea mai usor, acum mentin aproape aceeasi greutate la toate exercitiile, pana la final)
Umflarea musculara despre care vorbesti se numeste pompare , este mai diminuata atunci cand lucrezi cu haltera si dispare mai repede decat atunci cand lucrezi cu gantere.
In concluzie , personal consider lucrul cu gantere un exercitiu ideal de a iesi din monotonie dar mai ales de a-ti mari forta . Cu cat ridici gantere mai grele cu atat ridici mai multa greutate pe haltera, si nu invers. Asta este parere mea
Alex Popescu
27-03-2010, 00:43
personal sunt de acord cu apolo in tot ceea ce a scris in postul sau. cunosc si o persoana care era fascinata de lucrul cu ganterele si incerca sa reduca lucrul cu bara doar la un minim necesar, acolo unde ganterele nu puteau fi folosite eficient. rezultatele au fost mai mult decat impresionante. eu insami ating maxim de forma doar daca am exercitii cu gantere. este valabil la toate grupele trenului superior. referitor la ce se spunea despre pomparea temporara...sa nu uitam ca dezvoltarea unei bune retele vasculare duce la o mai buna alimentare cu sange si automat asta este inca o treapta pe scara cresterii musculare.
Cristian Neagu
27-03-2010, 07:32
Si eu am folosit de-a lungul timpului ambele avriante.Parerea mea e ca se completeaza foarte bine lucrul cu haltera si cu gantere.Nu cred ca vreo varianta de antrenament o exclude pe cealalata , ci doar o completeaza.
si mie imi place ca lucreaza mult muschii stabilizatori la gantere......si automat are de de castigat si alt muschi pe langa cel lucrat...
chiar ma gandeam acum cat le mai plimb si eu [ganterele] prin sala,mai ales in ziua de piept.....
MariusBoss
27-03-2010, 11:52
Sunt total de acord cu d-l Neagu. Dar si cum a zis Hyero mai in urma, un lucru de ~75% haltere si 25% gantere ar fi bine.bine procentele astea nu sunt batute in cuie.sa zicem 70 cu 30.Sau 60 cu 40 , depinde de persoana.Trebuie sa incercam. Eu ma incadrez cam la ce a zis hyero.Si merge de minune.Ganterele la final le folosesc tot timpul la toate grupele de la trenul superior. :D
pentru un glycogen depletion, ganterele sunt cele mai adecvate.. pentru 12-15 reps si pauze mici intre seturi .. stiti atunci cand acidul lactic o ia razna si apare senzatia de "arde muschiul".. cu haltera cred ca se ajunge la asta ceva mai greu si nu mai e asa de "fun" :P
Plus la pompare iarasi gantere.. si cum s-a mai zis cu muschii stabilizatori.. eu sunt pro gantere in proportie de 65% :D
MariusBoss
27-03-2010, 15:21
Acum depinde de persoana.dar nu cred ca ajunge vreunul "mare" cu predominant gantere.parerea mea. ;)
It not only depletes muscle glycogen significantly (due to the large number of sets, high reps, and short rest periods) but also stresses the creatine phosphate stores. It may even deplete intramuscular triglycerides. This results in supercompensation (storage above normal levels) when carbs, calories, creatine (and dietary fat) are made available again. By the end of a pump-training session, in addition to the marginal tension stimulus, there is a major depletion of muscle glycogen and other energy stores.
Second, pump training generates a lot of lactic acid (this is what makes your muscles burn but it does not cause soreness, despite what you have read) because of the anaerobic breakdown of glycogen. High levels of lactate are correlated with increase growth hormone (GH) secretion.
Pump training provides those tissues with a respite from heavy pounding and the higher reps, blood flow, and high lactic acid levels have nothing but a beneficial effect on joint health.
(extras din UD2 - by Lyle McDonald - segment referitor la pump training)
deci... as putea sa te contrazic putin :))
MariusBoss
27-03-2010, 18:14
Ar fi frumos sa-l intrebam pe cutler care e un adevarat campion.Nu asa.;)
Poti sa-i vizionezi si dvd-urile, respectiv From Jay to Z si All Access :) sa vezi cat de mult foloseste exercitiile de izolare (pentru pompare) si exercitiile cu gantere (tot pentru pompare) pentru ca se merge pe aceleasi principii de mai sus.. dar daca faci ironii de genu, eu zic sa-i dai un mail si sa-l intrebi personal
Dominate
27-03-2010, 21:17
Parerea mea este ca sunt mai eficiente ganterele decat haltera.Am vazut diferenta cand am lucrat la piept.Era dea dreptul colosal de umflati pectorali dpa un antrenament cu gantere fata de cum erau dupa antrenamentul cu haltera.
umflati.. miscare mai ampla.. pompare.. intelegi Marius.. toate se leaga :))) nu renegam haltera sub nici o forma.. doar ca unii, si sunt destui aceia, prefera ganterele.. din mai multe motive expuse mai sus.. in afara de chestiile alea, e deja vorba de subiectivism.. period :)
Cristian Neagu
28-03-2010, 06:03
It not only depletes muscle glycogen significantly (due to the large number of sets, high reps, and short rest periods) but also stresses the creatine phosphate stores. It may even deplete intramuscular triglycerides. This results in supercompensation (storage above normal levels) when carbs, calories, creatine (and dietary fat) are made available again. By the end of a pump-training session, in addition to the marginal tension stimulus, there is a major depletion of muscle glycogen and other energy stores.
Second, pump training generates a lot of lactic acid (this is what makes your muscles burn but it does not cause soreness, despite what you have read) because of the anaerobic breakdown of glycogen. High levels of lactate are correlated with increase growth hormone (GH) secretion.
Pump training provides those tissues with a respite from heavy pounding and the higher reps, blood flow, and high lactic acid levels have nothing but a beneficial effect on joint health.
(extras din UD2 - by Lyle McDonald - segment referitor la pump training)
deci... as putea sa te contrazic putin :))
Sa nu uitam ca un mezomorf are o reactie si un ecto alta la aceeasi stimuli.Eu sunt convins ca daca m-as antrena NUMAI cu gantere as fi ceva mai definit, insa la anumite grupe-gambe de ex -as avea mai putina masa/marime.
Argumentele prezente mai sus, tin de biochimia sanguina si de raspunsul hormonal-care difera de la individ la individ.
Ganterele in opinia mea iti permit o intensitate mai mare, mai ales in precompetitional/competitional.In off e alta poveste.
Cristi.B
28-03-2010, 12:51
din tot ce am citit...imi explic multe lucruri. :D
Sa nu uitam ca un mezomorf are o reactie si un ecto alta la aceeasi stimuli.Eu sunt convins ca daca m-as antrena NUMAI cu gantere as fi ceva mai definit, insa la anumite grupe-gambe de ex -as avea mai putina masa/marime.
Argumentele prezente mai sus, tin de biochimia sanguina si de raspunsul hormonal-care difera de la individ la individ.
Ganterele in opinia mea iti permit o intensitate mai mare, mai ales in precompetitional/competitional.In off e alta poveste.
Indiferent de tip somatic, reactia biochimica la nivelul organismului va fi aceeasi.. in ceea ce priveste antrenamentul de pompare.. si cum pompare cu haltera se intampla mai rar.. :) Asta vroiam sa zic.. nicidecum sa te antrenezi NUMAI cu gantere.. dar multi inclina in favoarea acestora..
fiecare cu motivele lui.....eu le consider ideale ganterele pt. ce vreau eu,folosindu-le in 85%din exercitii....
Cristian Neagu
29-03-2010, 06:33
Indiferent de tip somatic, reactia biochimica la nivelul organismului va fi aceeasi.. in ceea ce priveste antrenamentul de pompare.. si cum pompare cu haltera se intampla mai rar.. :) Asta vroiam sa zic.. nicidecum sa te antrenezi NUMAI cu gantere.. dar multi inclina in favoarea acestora..
1-reactiile biochimice sunt influentate si de hormoni, aici suntem diferiti
2-pomparea tine de circulatia si reactia la stimuli si aici suntem diferiti; de ex eu pompez cu haltera pectoralii, la gantere nu simt nimic.Daca vreau sa cresc intensitatea fac superset.
1-reactiile biochimice sunt influentate si de hormoni, aici suntem diferiti
2-pomparea tine de circulatia si reactia la stimuli si aici suntem diferiti; de ex eu pompez cu haltera pectoralii, la gantere nu simt nimic.Daca vreau sa cresc intensitatea fac superset.
caz identic cu al meu! nu simt deloc pompare cu ganterele si am impresia ca fac un antrenament anemic.pana si la fluturari folosesc mai mult scripetele decat ganterele.am o pompare exagerata,pe cand cu ganterele abia daca se "umfla"putin.Dar acum imi pun intrebarea....oare daca o sa folosesc ganterele o sa am o crestere mai mare in masa pt ca am observat ca la scripete se umfla repede pieptul dar tot la fel de repede scade si crestere nu prea vad... traim si vedem
caz identic cu al meu! nu simt deloc pompare cu ganterele si am impresia ca fac un antrenament anemic.pana si la fluturari folosesc mai mult scripetele decat ganterele.am o pompare exagerata,pe cand cu ganterele abia daca se "umfla"putin.Dar acum imi pun intrebarea....oare daca o sa folosesc ganterele o sa am o crestere mai mare in masa pt ca am observat ca la scripete se umfla repede pieptul dar tot la fel de repede scade si crestere nu prea vad... traim si vedem
eu vazusem un antrenament a lui Arnold cu ganterele .....facea jumatatea de sus a miscarii de fluturari la orizontal cu greutati mari.....
am aplicat-o si eu la primele 3 serii apoi mai faceam 2 serii cu jumatate din greutate, cursa completa[lasam pana aproape de podea].....simteam contractia la nebunie...
incredibil cum s-a "latit"muschiul....
eu vazusem un antrenament a lui Arnold cu ganterele .....facea jumatatea de sus a miscarii de fluturari la orizontal cu greutati mari.....
am aplicat-o si eu la primele 3 serii apoi mai faceam 2 serii cu jumatate din greutate, cursa completa[lasam pana aproape de podea].....simteam contractia la nebunie...
incredibil cum s-a "latit"muschiul....
chiar daca simteai " contratia la nebunie ", ai grija ca daca lasi bratele prea jos, te poti accidenta imediat, ( dar depinde si de greutate )
pentru un glycogen depletion, ganterele sunt cele mai adecvate.. pentru 12-15 reps si pauze mici intre seturi .. stiti atunci cand acidul lactic o ia razna si apare senzatia de "arde muschiul".. cu haltera cred ca se ajunge la asta ceva mai greu si nu mai e asa de "fun" :P
Plus la pompare iarasi gantere.. si cum s-a mai zis cu muschii stabilizatori.. eu sunt pro gantere in proportie de 65% :D
Eu folosesc gantere incat sa fac 3 serii astfel : 8-10 rep, 8 rep, 6-8 rep ultima serie , la fel ca la lucrul cu haltera.
In nici un caz nu le folosesc pentru pompare . Pomparea este al doilea beneficiu care apare in plus. Ai dreptate insa cu repetarile multe si pauze mici . Dar incercati sa mariti greutatea pe gantere astfel incat sa nu depasiti 9-10 repetari pe serie. A zecea repetare sa fie eventual fortata. Veti fi uimiti de ce veti obtine !
Intotdeauna cand am inceput antrenamentul pentru pectorali am inceput impins cu gantere in plan inclinat . Al doilea exercitiu a fost in plan orizontal. Am observat ca la cel de-al doilea exercitiu este mult mai greu fata de primul , si trebuie sa mai reduc din greutate . Nu stiu daca asta se datoreaza faptului ca deja o parte din energie s-a consumat la primul exercitiu ori ca cel de-al doilea e mult mai solicitant.
Ma gandesc ca in cazul primei variante , o parte din efort e preluata de deltoizi si astfel ar putea parea mai usor.
Azi am antrenament de pectorali voi incepe cu impins orizontal dupa care inclinat sa vad ce randament am. Revin cu pareri diseara
Am revenit. Este extraordinar :) ! Incredibil ce bine am lucrat . am simtit ca au lucrat inclusiv partea inferioara si cea superioara. Pompare la maxim . O poza cu mine de acum 3 ani.
http://img94.imageshack.us/i/22271826.jpg/][IMG]http://img94.imageshack.us/img94/8214/22271826.th.jpg
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.