PDA

View Full Version : Sange

VIOREL67
03-03-2004, 19:12
Am si eu o nedumerire.
Cu ceva timp in urma eram donator onorific de zange(sange)asta in timpul lui impuscatul,cert era ca atunci o faceam pt. liberul dat ca de "masa gratuita"nu ma interesa.asta a fost inceputul dar pot sa precizez ca la o perioada de un an eu bagam la eprubeta si culmea dupa aceea mult timp ma simteam extraordinar.
Gata cu telenovelele si spun concret.Organismul feminin "doneaza"luna de luna si banuiesc ca regenerarea sangelui se face repede si bine,dar saracul mascul este nevot sa il poarte mult timp si poate se acreste in el:))
Este benefic pt. organism "donarea" sangelui si daca da care este perioada buna sa versi si care nu.
In evul mediu te durea capul.degetul sau erai constipan mental, venea vraciu si iti lua "glada"oricum rezultate au avut ca mai suntem noi pe pamant:))

Dr.S.Damian
04-03-2004, 18:56
E o problema interesanta...
Daca si noi, barbatii am fi "programati" ca partenerele noastre de viata sa eliminam lunar o cantitate de sange, probabil ca am fi facut-o... Dar uite ca nu suntem. De aceea, eliminarea regulata de sange nu are o justificare stiintifica.
Pe de alta parte, exista boli in care eliminarea unui exces de sange este binevenit si aici ma gandesc la poliglobulii cu diverse etiologii si la stari acute cum ar fi puseurile de hipertensiune artriala sau edem pulmonar acut.
Ma mai gandesc la un aspect : in medicina traditionala chineza se vorbeste permanent de Qi, adica forma subtila de energie care exista in toate, deci si in noi si se mai vorbeste de Xue, sau sange, o forma mai condensata de energie, care se suprapune intr-o oarecare masura peste notiunea occdentala de sange. Exista o intreaga patologie energetica legata de acest Xue si de multe ori tratamentul consta in sangerari. De exemplu, taiatul sub limba in boli hepatice. La noi este privit ca o metoda empirica, apanajul escrocilor, tocmai fiindca multi vraci cu 3 clase s-au gasit sa taie sub limba cu o lama ruginita.
La cursul de acupunctura pe care il fac ni s-a vorbit despre treaba asta; da rezultate bune, chiar spectaculoase, dar nu se practica, nici macar in cabinet medical, fiindca iti vine Sanepidul pe cap si cum sa ii explici unui igienist care habar nu are ce e aia medicina traditionala chineza, ca e vorba de meridianul ficatului samd
Alt exemplu: chinezii fac sangerari pe unele puncte si apoi pun ventuze si colecteaza sangele. Explicatia nu trebuie cautata in medicina alopata.

Ca sa iti dau totusi un raspuns clar: nu cred ca daca esti un om normal, sanatos, ai vreun beneficiu special daca donezi sistematic sange (decat poate satisfactia morala).

VIOREL67
04-03-2004, 20:31
asta cu moralitatea ma doborat...de nu imi mai revin pe viata..
eu am spus ca starea pe cateva luni bune sa ameliorat bine..ma refer la durerile de cap(ca erau pe fond de stres sau nu nu are importanta pt. mine)si oricum intr-un cuvant eram ok.
acum cateva luni bune cand aveam tensiune o puneam pe sotie sa imi mai verse sangele(la pahar:D )nu cantitate mare dar o eprubeta mica ..si chiar ma simteam bine.
cu taiatul sub limba am baiat care imi poate pune un pricing in liba dar da nasol la sedinta cu parintii la scoala la fica-mea:D

Dr.S.Damian
05-03-2004, 09:18
Pai daca ai constatat ca iti face bine "varsatul" de sange... nimeni nu te impiedica sa o faci. Cand nu ai cine sa te taie, da o tura seara prin Ferentari :D

ulise
05-03-2004, 13:38
viorel76,degraba varsatoriu de sange!!!:D

VIOREL67
05-03-2004, 20:50
ulise frate al meu din locul cu ciucalata pura.....ai grije ca poate nu ai aflat ca nu imi mai trebuie viza sa te calc...mare grije!:D
si iti garantez ca te vei simti prea cooooool cand iti voi duce sangele la analiza aici in Bucuresti:D m o t o r

JohnnyBravo
10-03-2004, 11:50
Originally posted by Dr.S.Damian
La cursul de acupunctura pe care il fac ni s-a vorbit despre treaba asta; da rezultate bune, chiar spectaculoase, dar nu se practica, nici macar in cabinet medical, fiindca iti vine Sanepidul pe cap si cum sa ii explici unui igienist care habar nu are ce e aia medicina traditionala chineza, ca e vorba de meridianul ficatului samd

am avut hepatita si apoi am avut de ales in a tine regim sau in a ma taia sub limba....Nu am inteles care era legatura cu taietura sub limba si ficatul bolnav, eram in clasa I :)...apoi nu mi-am mai pus problema.... Deci e vorba de meridianul ficatului? Prin taietura se echilibreaza energia? sau care e treaba? Si...cred totusi ca se practica din moment ce mi s-a spus de metoda asta (adevarul e ca nu mai tin minte cine mi-a zis...)

Dr.S.Damian
10-03-2004, 22:21
Mi-e greu sa iti explic mecanismul (nici eu nu l-am inteles foarte bine). Ceva de genul "echilibrare energetica".
Si eu am avut hepatita cand eram mai mic, si s-a pus problema "taiatului", dar nu m-am dus. Acum m-as duce fara ezitare (evident, la un medic, nu la orice baba...).