View Full Version : despre culturism
Domnule Doctor, sunt un baiat de 15 ani si m-am apucat de culturism de 3 luni. Am probleme cu inaltimea.Am mai citit unele mesaje ale altor persoane in legatura cu inaltimea si am inteles ca nu afecteaza deloc cresterea acest sport. Va rog frumos imi puteti da niste sfaturi, ce ar trebui sa mananc ca sa cresc mai inalt si altele.Va respect mult pentru ca ati creat aceasta pagina de consultanta.
Va multumesc,
Samoila Adrian
Dr.S.Damian
01-09-2003, 20:30
Draga Adrian,
Exista doua situatii in care culturismul ar putea avea un efect negativ asupra cresterii in inaltime:
- exercitiile cu greutati foarte mari care supun corpul la o presiune exagerata, timp indelungat (aici ar putea intra genuflexiunile, indreptarile, impins cu haltera de la ceafa)
- lipsa asigurarii unei alimentatii optime in conditiile in care se face efort intens.
De aceea, sfatul meu este sa eviti folosirea unor greutati excesive pentru exercitiile amintite (evident, daca esti mai preocupat de cresterea in inaltime decat de cresterea in masa musculara, fiindca exista si adolescenti preocupati numai de masa). Oricum, aceste exercitii nu stopeaza cresterea in inaltime, ci doar reduc potentialul de crestere.
Al doilea sfat este sa iti asiguri necesarul zilnic de nutrienti (in special proteine, minerale si vitamine).
am citit parca mai demult la lubrica " Dialog cu cititorii" despre aceeasi problema, unde mr. Uceanu zicea ca trebuie sa mananci mai multi carbohidrati( plus vitamine, proteine...si tot ce trebuie).
fa-ti si abonament la bazin (inot).
parerea mea este ca nu prea mai cresti dupa ce ai inceput sa faci culturism (k-lumea). Oricum ai 15 ani, deci mai poti astepta un pic.
thid was just an advice - tu faci ce vrei.
sportiv_2003
03-09-2003, 12:54
Si eu m-am apucat pe la 15 ani si am mai crescut vreo 8 cm, deci depinde de la om la om.
Da intr-adevar , genoflexiunile, impins de la ceafa, caruciorulare un efect negativ, dar depinde de fiecare om in parte... am si o intrebare... Daca elongatiile te ajuta mult?
Chiar nu stiam ca indreptarile se situeaza in categoria asta:o
Dr.S.Damian
03-09-2003, 21:54
Ajuta intr-o oarecare masura, insa in ceea ce priveste cresterea in inaltime, mare lucru nu se poate schimba.
Indreptarile supun si ele corpul la o presiune crescuta.
VIOREL67
04-09-2003, 01:15
daca se practica culturismul fara sa se insiste pe masa muculara ,cred personal ca nu afecteaza ,chiar ajuta corpul.
Daca nu se folosesc greutati mari si un antrenament epuizant ,nu vad de ce sa afecteze cresterea.
pt. ce sa mearga la sala daca nu face k-lumea???ce vrei sa faca piept cu bara goal :D
propun sa sa rezume omu la flotari, tractiuni, etc ..ce se poate face acasa. Pana la 18 ani o sa aiba un corp armonios...si astea o sa-l ajute si la crestere(poate).
si nici suplimente n-are rost sa i-a....
da vad ca omu n-a mai dat pe aici....oricum daca mai da pe-aici sa zika si cateva date despre el...h,kg,etc
VIOREL67
06-09-2003, 19:27
a fost dezamagit si a trecut la sah !:D
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.