View Full Version : exercitii pt. scolioza
Castravete
05-03-2011, 12:58
Salutare!
De ceva vreme ma confrunt cu o problema, in zona toracala muschiul din stanga imediat langa coloana il simt mai mare si pot sa zic ca ma si jeneaza, am fost la doctor sa vad ce am si m-a diagnosticat cu un inceput de Scolioza.
Mi-a recomandat sa fac niste gimnastica medicala, toate bune si frumoase dar la mine in oras nu am unde sa fac asa ceva...
Am citit toate posturile in legatura cu Scolioza da tot nu m-a lamurit in legatura cu niste exercitii, am gasit pe net asta http://www.vindeca-te.ro/kinetoterapie/exercitii-pentru-scolioza.html , sunt bune de ceva?
Daca ma poate ajuta cineva in legatura cu niste exercitii de gimnastica medicala as fi foarte recunoscator.
Ms anticipat.
ovidiu26
05-03-2011, 18:34
Daca ai scolioza trebuie cam toata viata sa faci gimnastica medicala,sport deoarece risti sa ai mereu probleme. In general trebuie sa-ti maresti musculatura inter-vertebrala prin exercitii medicale. Cateva ar fi:
1. Ai in fata un spalier, te pui in genunchi si stai drept, duci mainile in fata pe un brat mai sus si-l apuci apoi te apleci in jos tinand mainile pe brat, te lasi in fata ca si cum ti-ai smulge mainile dar nu tragi f tare ,te apleci in fata in jos:) (in loc de spalier poti sa ti mainile pe un raft de la sifonier mai inalt)
2. Te pui pe podea cu fata in sus , intinzi mainile prinzandu-le de ceva si ridici din genunchi pana ajungi cu ei aproape de piept
3. Te pui pe un scaun cu rasmatoare , ridici mainile si te lasi cat poti u pe spate, nu foarte mult apoi revi la pozitia initiala
4. Punete cu trunchiu pe o masa mai inalta si ridica picioarele pana tot corpul formeaza o linie dreapta, ceva in genul extensia pt lombari insa nu te indrepti din trunchi ci din picioare
Nu stiu cat o sa intelegi din ce ti-am explicat. Cel mai bine e sa-ti faci timp si sa faci cateva sedinte de gimnastica medicala cu un asistent langa tine astfel incat sa-ti arate exercitiile si sa te corecteze daca gresesti. Apoi poti sa le faci sigur acasa ca nu-ti trebuie "uneltele" de pe acolo , poti sa improvizezi ca este acelasi lucru.
Daca ai sub 16 ani ai toate sansele sa scapi de problema definitiv prin cateva sedinte.
Castravete
05-03-2011, 19:50
Salut Ovidiu.
Ms. de sfaturi, am 19 ani, o sa incerc ex. date de tine, cate repetari/serii ar trebui sa fac?
la linkul la ce am dat eu mai sus ce parere ai ? sunt bune si ex. alea?
ovidiu26
05-03-2011, 22:12
2 serii la fiecare, 20 de repetari pe serie, le executi incet.
Scolioza am si eu si fac cam din 2 in 2 zile exercitiile alea + altele pe care nu stiu cum sa ti le explic (cel mai bine fugi la doctor si le inveti de la el). Din linkul tau nu-mi este niciun exercitiu cunoscut si nu pot sa ma pronunt in privinta lor. Ce ti-am spus eu sunt exercitii spuse de medic iar cele de pe site-ul acela nu stiu cat poate sa fie de bune sau daca sunt chiar pentru scolioza. In general toata treaba ar trebui sa ti se rezolve dupa 12 sedinte ori maxim 20 insa trebuie sa continui sa le faci acasa(mai rar, cand ai timp dar sa le faci) ca sa nu-ti revina iar.
Castravete
07-03-2011, 16:15
ce parere ai de tractiuni ? am citit ca sunt f. bune pt. scolioza.
la sala ce ex. ar trebui sa ma feresc? indreptari/ramat/geno cu haltera?
ovidiu26
07-03-2011, 20:00
Tractiunile in general sunt bune pt orice problema, chiar si pt. hernie de disc insa trebuie efectuate corect ca orice ex. Eu sincer ti-as recomanda sa iei pauza pana iti revi, eu iau 2 ani pauza(la recomandarea medicului) pana incepe sa mi se termine cresterea (20 de ani)ca sa nu mai fac alta minune la spate apoi am tot timpul sa trag. Pana atuncea ma multumesc cu tractiuni si flotari pe acasa. Stiu ca nu-ti prea convine dar daca stai sa gandesti bine problema o sa-ti dai seama ca e bine sugerat.
La sala in prim plan sa eviti indreptarile/ramatu si geno dar si exercitiile cu greutati deasupra capului. Nu ar strica sa porti si centura la fiecare ex.
Alessandro
07-03-2011, 20:25
Tractiunile in general sunt bune pt orice problema, chiar si pt. hernie de disc insa trebuie efectuate corect ca orice ex. Eu sincer ti-as recomanda sa iei pauza pana iti revi, eu iau 2 ani pauza(la recomandarea medicului) pana incepe sa mi se termine cresterea (20 de ani)ca sa nu mai fac alta minune la spate apoi am tot timpul sa trag. Pana atuncea ma multumesc cu tractiuni si flotari pe acasa. Stiu ca nu-ti prea convine dar daca stai sa gandesti bine problema o sa-ti dai seama ca e bine sugerat.
La sala in prim plan sa eviti indreptarile/ramatu si geno dar si exercitiile cu greutati deasupra capului. Nu ar strica sa porti si centura la fiecare ex.
iei pauza inclusiv de la tractiuni si restul ex "safe" ?
ovidiu26
07-03-2011, 20:35
Iau pauza de la sala. Fac acasa doar exercitii ce implica propria greutate(tractiuni, flotari etc.) .
Castravete
08-03-2011, 10:36
Triceps la paralele/tractiuni/piept impins, in principiu astea sunt bune nu ?
voi mai face o scurta perioada sala si apoi voi lua si eu o pauza...
Am tot vazut pe forum/net ca se vorbea despre niste aplecari laterale ca ar fi bune pt. ce am eu, dar nu prea le-am inteles...eu cum am pe partea stanga nu ar trebui sa ma aplec tot spre stanga sa se indrepte? sunt nedumerit...
hieronymus
09-03-2011, 17:54
exercitiile sunt bune; daca ai scolioza spre dreapta, tr sa faci aplecari din trunchi spre stanga (ca sa te opui scoliozei). Poti sa le faci si cu mana ridicata, cum era in desenul din link-ul postat de tine.
Triceps la paralele/tractiuni/piept impins, in principiu astea sunt bune nu ?
voi mai face o scurta perioada sala si apoi voi lua si eu o pauza...
Am tot vazut pe forum/net ca se vorbea despre niste aplecari laterale ca ar fi bune pt. ce am eu, dar nu prea le-am inteles...eu cum am pe partea stanga nu ar trebui sa ma aplec tot spre stanga sa se indrepte? sunt nedumerit...
si eu am probleme cu coloana,dar una e sa tragi la sala si sa te "inhami" la greutati mari odata cu ceilalti [iti zici :"hai sa mai pun un disc"]......si alta e sa faci acasa cu greutatea corpului [flotari, geno,tractiuni....]....
grija mare !ca sunt "nenorocite"rau bolile astea de oase,cum zic batranii.....
era sa uit: elongatiile dar si exercitiile din programul Williams sunt f. bune....fa si tu ca mine :o programare scurta la un cabinet de fizio-kinetoterapie,si acolo in 20 min. am invatat cele 5-6 exercitii mai importante......daca nu le faci 2 saptamani ZILNIC,nu faci mare lucru.......SPOR!
Si eu am scolioza insa nu ma deranjeaza.O intrebare am , e vre'o problema daca fac indreptari ?
Alessandro
09-03-2011, 21:13
Si eu am scolioza insa nu ma deranjeaza.O intrebare am , e vre'o problema daca fac indreptari ?
intai vezi cum rezolvi prob cu scolioza si apoi baga te la indreptari. daca vrei doar tonifiere fa extensii la banca sau hiperextensii, dar nu te baga inca la indreptari (in special la cele cu greutate mare).
Multumesc pentru sfat.
Pana acum am mai facut indreptari cu greutati relativ mari.Nu m'a deranjat deloc , cateodata , rar , se intampla sa ma doara zona lombara , dar putin.
Oricum probleme de genul am avut de cand ma stiu.
Daca imi mai dezvolt lombarii si abdomenu banuiesc ca nu o sa mai am probleme , nu?
Alessandro
09-03-2011, 21:44
este un lucru f bn sa iti intaresti zona aceea (abd, lombari), dar in fct de afectiuni se folosesc diferite exeercitiii, dar cu acelasi scop. prob nu vei mai avea in sensul ca vei scapa de dureri, atata timp cat iti iei unele masuri de siguranta: sa nu stai in frig, sa nu stai in curent, sa nu ridici greutati mari si mai ales sa nu le ridici incorect, sa ai grija la postura din timpul zilei, sa ai grija pe ce dormi si sa eviti atat cat se poate pozitiile nu tocmai benefice din timpul somnului...
hieronymus
10-03-2011, 09:32
Alloso: durerile in zona lombara nu sunt ceva bun. Acum e interesant de stiut care e cauza lor: musculara sau e vorba de o suferinta a discului?
Oricum, tu trebuie sa inveti un program de corectare a scoliozei. La varsta ta nu se mai corecteaza complet, dar o opreste din evolutie. Trebuie sa mergi la un centru de recuperare, si sa inveti miscarile de al un profesor kinetoterapeut, si apoi le faci singur acasa, de 5-7 ori saptamana. Programul e usor, nu iti ia mai mult de 10 min zilnic.
Cat despre indreptari, sunt cel mai greu exercitu din toata gama. Stai cuminte si nu face, sau faci doar cu bara goala (cea de 20 kg). Te poti dezvolta si facand celelate exercitii, care nu preseaza asa pe coloana.
Castravete
14-03-2011, 16:29
imi cauzeaza ceva daca fac hiperextensii pt. lombari ?
hieronymus
15-03-2011, 11:54
da, iti cauzeaza. Hiperextensiile afecteaza in principal zona cervicala, dar si pe cea lombara.
Tu trebuie sa faci extensia spatelui cu picioarele fixate la aparat:
http://***************/antrenament/exercitii-culturism/extensia-spatelui.html
Dar atentie la unghi, sa nu fie mai mare de 180 grade. In link-ul furnizat de mine vei vedea in prima poza un baiat in chiloti rosii si maieu alb. El se ridica prea mult pe spate, cam la 200 grade. Este prea mult daca ai deja probleme de coloana, nu ai voie mai mult de 180 grade.
Mihay91_oo
31-03-2011, 20:40
am un prieten care are ceva asemanator, tot asa simte un lombar mai dezvoltat, e in zona unde se termina regiunea lombara si incepe urmatoarea. Nu se cunoaste ca ar fi mai mare dar acolo are un fel de "scobire" sa zic asa, se simte la atingere de parca ar fi o depresiune mica pe lombar, zice ca nu-l deranjeaza la antrenamente sau in rest doar ca il incomodeaza.
Poate fi scolioza sau tipu e "malofrmat"? :))) sper ca se intelege ceva din ce am zis...
P.S : ce tip de doctor trebuie vizitat pt. asa ceva?
ovidiu26
31-03-2011, 20:44
Nu stiu daca e neaparat scolioza. Scolioza reprezinta deplasarea coloanei intr-o parte cum se si vede prin pozele de prin link-urile de mai sus. Cel mai bine sa se duca la doctorul de familie , sa-l consulte si o sa-i dea o trimitere spre un cabinet de balneofizioterapie unde acolo il va consulta un medic pe profil si asa va afla sigur ce are. Pana atuncea sa ia pauza si cand se va reintoarce la sala sa lucreze si lombarii folosind greutati treptat.
hieronymus
01-04-2011, 11:34
baiatul e ,,malformat'', daca tu descrii corect.
El trebuie sa mearga la medicul de familie, si sa primeasca trimitere la ortopedie sau medicul de balneofizioterapie.
Mihay91_oo
01-04-2011, 13:31
scuze, nu vazusem cum am tastat.
Hieronymus, ti-am mai cerut niste sfaturi pt. el acum ceva timp, in legatura cu o durere de spate daca mai tii minte, am sa-i transmit, ms.
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.