PDA

View Full Version : Inceput de scolioza

Baiatu
12-05-2011, 11:03
Am facut o radiografie si mi s-a pus urmatoru diagnostic:
Rotatie in ax a corpurilor vertebrale toracale inferioare si lombare cu tendinta la scolioza dorso-lombara dextro-convexa.

Sapt viitoare o sa ma duc la doctor, da pana atunci m-am gandit sa intreb si aici urmatoarele:

1. Mai am voie sa fac sala?
2.Ce exercitii sa nu mai fac?

Va multumesc anticipat pt raspuns!

ovidiu26
12-05-2011, 20:33
Iei pauza de la sala pana iti indrepti coloana, undeva intre 12-20 de sedinte la BFT, dupaia trebuie sa-ti refaci programul de antrenament. Deci fara exercitii din picioare, fara geno, fara greutati prea mari, centura mereu pe tine, executia cat mai corecta, fara indreptari cu greutati mari(cel mai bine bara goala un timp) si poti sa continui exercitiile de la BFT acasa ca sa nu mai ai probleme pe viitor. Daca mai esti curios in leg. cu problema ta da-i un search prin categ. asta ca mai sunt cateva topicuri asemanatoare.
E bine ca ai descoperit problema devreme si o poti repara, bate fierul cat e cald ;).

Baiatu
12-05-2011, 22:39
Ma gandeam eu ca trebuie sa fac un timp pauza, pacat ca deabia imi intrasem si eu in mana ca sa zic asa(fac de vreo 4luni sala). Da asta este, mai bine fac pauza si ma vindec decat sa regret toata viata. Multumesc de raspuns si o sa tin cont de sfaturile tale!

Ai idee daca ceea ce am eu se trateaza 100% sau nu mai scap niciodata de scolioza?Am citit pe diferite site-uri ca nu prea ai sanse sa scapi definitiv de ea, da am zis ca poate am o sansa ca la mine e doar tendinta spre scolioza...

Baiatu
13-05-2011, 16:42
Am fost la un doctor ortoped si m-a diagnostigat cu discopatie lombara ,scolioza dorso-lombara.

Mi s-a dat un tratament(Mydocalm, flamexin si diclofenat gel) si trebuie sa fac 1 sapt tratamentu asta+repaus total.
Dupa 1 sapt ma duc iar pt un nou tratament in caz ca mai am dureri(probabil fizio sau gimnastica medi).

ovidiu26
13-05-2011, 21:09
La discopatie lombara durerea e in zona lombo sacrala iar in maj situatiilor durerea cade si pe unul din membrele inferioare. In cazul scoliozei durerea e umpic mai sus si nu mai cade pe unul din membre. Toata treaba pe care o ai tu se datoreaza anilor de sedentarism. Musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai tine corespunzator coloana vertebrala, daia te doare spatele, daia in unele cazuri ai un umar mai sus decat altul etc. Dupa parerea mea, ai inceput tare sala, lombarii in antrenamentul tau au fost aproape inexistenti + anii de sedentarism si-au spus cuvantul. Toate acestea ti-au cauzat... Acesta "boala" se trateaza prin exercitii fizice ce iti sunt necesare pt marirea tonusul muscular al vertebrelor. Toata treaba ar fi sa te ti de sport cat poti tu de mult, toata viata daca se poate :). Orisicat din cate stiu eu, coloana iti creste pana la 16 ani iar cresterea intregului corp se cam opreste in jurul varstei de 20 de ani, deci pana atuncea tot o sa mai simti dureri la spate dupa care incetul cu incetul o sa-ti dispara.

Baiatu
13-05-2011, 21:48
Eu am 24 de ani deci nu-mi mai creste.
Cat despre sendentarism, eu am facut handbal pana la 19 ani, iar in ultimii 5 ani am redus putin sportul(mai alerg in parc,fotbal + sunt arbitru ), deci am o conditie fizica acceptabila. Dar mult sub perioada in care faceam handbal, poate e si asta o consecinta.
Cele mai imp cauze eu cred ca sunt:
- ca stau prea mult pe scaun la calculator
-nu prea am antrenat lombarii (cum bine ati presupus)...da chestia asta o sa se schimbe
Chiar se observa o mica diferenta intre trapezu stang si cel drept, cel stang este ceva mai mare(probabil din cauza pe care ati spus'o si dumneavoastra).

Dupa ce trece sapt asta in care fac repaus total vreau sa incep sa fac urmatoarele:
1. sa merg la bazin 2-3/sapt
2. Genunchii la piept

Pozitia de start: stai cu spatele intins pe o masa de lemn sau pe o suprafata ferma.

Actiune: pozitioneaza-ti mainile in spatele coapsei si trage-o spre piept. Pastreaza celalalt picior intins. Mentine pozitia timp de 30 de secunde, apoi schimba piciorul. Repeta miscarea.

3. Rotirea soldurilor

Pozitia de start: stai cu spatele intins pe o masa ori pe o suprafata perfect dreapta. Taliple trebuie sa fie si ele sprijinite pe masa, iar genunchii indoiti.

Actiune: incruciseaza-ti bratele pe piept. Intoarce-ti capul si trunchiul spre dreapta, in timp ce iti intorci genunchii spre stanga. Lasa-ti genunchii sa se relaxeze si nu forta. Apoi adu iarasi genunchii in pozitia de start, tinand capul drept. Executa si pentru partea opusa aceeasi miscare.

4. Ridicarea pelviana

Pozitia de start: stai asezata pe spate pe o suprafata perfect plata. Tine genunchii indoiti, iar talpile sprijinite pe sol. Mentine picioarele apropiate si incruciseaza-ti bratele pe piept.

Actiune: ridica sezutul de pe podea cat poti de sus, fara a te forta insa. Mentine aceasta pozitie timp de 5 secunde si apoi revino la pozitia initiala. Nu iti tine respiratia atunci cand ridici fesierii.(exercitiile sunt de pe un site)

Pentru inceput eu cred ca aceste exercitii imi sunt de folos, dumneavoastra ce parere aveti?
Va multumesc pentru ajutor!

cezzz
19-05-2011, 08:38
TRACTIUNI TRACTIUNI TRACTIUNI! Sunt bune si ex alea de recuperare insa baza sunt evident TRACTIUNILE. Fol diferite prize si lasa-te putin pe spate sa nu iti intre prea mult bicepsul, dormi pe ceva tare si baga extensii pt spate la greu si o sa fie bine