PDA

View Full Version : mancarea inainte de antrenament

gigel
17-09-2003, 11:27
1. As dori sa va intreb la cate ore dupa ce am luat o masa solida<alimente ,nu concentrate pot sa fac antrenamentul cu greutati si sa nu-mi vina mancarea inapoi?

2.Este bine sa mananci ceva inainte de antrenament??

Dr.S.Damian
17-09-2003, 21:16
1. Lasa macar o ora intre o masa consistenta si un antrenament serios.
2. Chiar imediat inainte ar fi bine sa nu, sau daca simti nevoia, poti manca un fruct sau un supliemnt cu carbohidrati. In tot cazul, nu e bine sa te antrenezi daca ai o senzatie de foame, fiindca s-ar putea sa faci o criza de hipoglicemie.

Ales
17-09-2003, 21:24
Deci cel mai bine, e sa mananci bine,cu o ora inainte, multa carne, lapte, multe alimente bogate in proteine... :cool:
Daca faci numai abdominale, de ex la sala, desi nu cred, poti sa mergi cu stomacul gol, ca se lucreaza foarte bine asa abdominalele;)

Dr.S.Damian
17-09-2003, 21:44
Te contrazic in privinta ultimei afirmatii. E adevarat ca nu poti lucra bine abdomen cu "burta plina", insa nu este bine sa faci efort fizic fara sa mananci, din motivul mentionat.

VIOREL67
18-09-2003, 21:20
vad ca se dezbate destul de des problema mancatului inainte si dupa.
cate mese este recomandat sa mananci pe zi?majoritatea culturistilor renumiti spun ca minim 6..atunci nu este normal sa le asez in asa fel si programate sa nu ma deranjeze.
sa vi la sala lihnit nu cred ca ai puterea necesara sa tragi..sa vi cu buroiul full iar nu este bine ca poate mai uzi pe cineva si nu este normal..chiar doua ore cred ca este perfect normal si aia sa fie o masa lejera si cu bun simt:D
Acum depinde si de la persoana la persoana..:D

slack
20-09-2003, 17:00
Eu am avut o problema similara, facand antrenament dimineata la 30-60 min dupa trezire din motive obiective(job, somn abia dupa 2 noaptea). In principiu organismul s-a obisnuit relativ repede cu efort puternic la 1 h dupa trezire dar am avut probleme cu masa de dimineatza care coincide cu cea de dinaintea antrenamentului. Intr-un final am ajuns la o formula care pare ok d.p.d.v. al energiei care-o am la antrenament si al digestiei relativ rapide: 100-150g fulgi de ovaz, 200 ml lapte, o lingura de miere si pe langa amestecul asta 5 g creatina si 20g proteina din milk&egg.

Calibra
21-09-2003, 11:17
Ati vorbit de hipoglicemie in cazul in care ne antrenam "nemancati". Cum se manifesta si care sunt pericolele in cazul unei crize ?

Dr.S.Damian
21-09-2003, 22:45
Hipoglicemia, adica scaderea cantitatii de glucoza din sange sub valoarea de 60 mg/dl se manifesta prin tremuraturi, transpiratii reci, senzatie acuta de foame si slabiciune, stare de neliniste, anxietate, chiar panica, agresivitate, pierderea controlului miscarilor de finete, incapacitate de concentrare si altele.
Prima masura pe care trebuie sa o iei in aceasta situatie neplacuta este sa consumi o cantitate mica de glucide simple, adica 1-2 lingurite de zahar sau miere (simplu sau dizolvat in apa), un fruct cat mai dulce sau orice ai la indemana (dulceata, paine, biscuiti, bomboana etc.). Revenirea este spectaculoasa.

Dr.S.Damian
21-09-2003, 23:24
Viorel,
Culturistii profesionisti folosesc regimuri hipercalorice si hiperproteice si sunt fortati de imprejurari sa manance de atatea ori pe zi, fiindca este extrem de dificil sa ingeri cantitati mari de alimente si suplimente fara la un moment dat sa nu ti se faca lehamite. Pe de alta parte, in felul asta isi asigura permanent un flux constant de aminoacizi si glucoza in sange. Si ar mai fi de amintit faptul ca aparatul digestiv are o limita in privinta secretiei enzimatice si absorbtiei nutrientilor.
Pentru un culturist amator, 3-4 mese pe zi plus administrari “suplimentare” de suplimente reprezinta o abordare potrivita. Cum si le aranjeaza fiecare depinde de multe aspecte, insa important este sa nu lase perioade lungi intre mese.