PDA

View Full Version : Inghinali

Cristilungu
15-05-2004, 19:21
Domnule doctor,

Am o problema de vre-o 2 saptamani. La un meci de fotbal, am intins piciorul stang dupa minge, putin lateral si am simtit o durere acuta la inghinali. Nu am mai putut juca, iar dupa 2 zile a aparut o vanataie, cam in zona organelor genitale, care a inceput sa dispara o data cu trecerea timpului. Dupa vre-o luna si ceva am incercat un nou meci, si mi-a alunecat piciorul pe minge, simtind iar acea durere, un pic mai mica de data aceasta. La fel a reaparut vanataia, si la fel a a inceput sa dispara. La prima lovitura , spre rusinea si nefericirea mea am fost total neincalzit, la a doua am facut o incalzire de vre-o 15 minute. Eu am mai avut acest gen de problema la piciorul stang, cam cu doi ani in urma, cand m-am lovit intr- vineri sutand cu forta in minge, nu am crezut ca e ceva grav, am putut continua, dar saptamana urmatoare, am sutat foarte tare si atunci chiar am auzit cum a pocnit. Am pus mana cand am ajuns acasa si am constatat ca osul, sau ligamentul care se simte in zona inghinala, in partea stanga aproape nu se mai simtea, il simteam un pic dus in spate. A doau zi am fost la medic, care mi-a spus ca nu este decat o intindere si mi-a recomandat doar un unguent. Totusi nu puteam ridica piciorul din pozitia culcat sub nici o forma, lucru care s-a petrecut si acum dar sub o forma mai redusa. Puteam apasa ambreiajul de la masina in primele zile, dar ca sa ridic piciorul trebuia sa trag de pantalon si sa-l mut. Am mers la un alt doctor, care mi-a spus ca am avut ruptura, mai ales ca atunci vanataia mi-a aparut pe pulpa si in decurs de doua saptamani (era si mult mai mare ca acum, cam de marimea unui pumn, acum doar cat o moneda de 1000 lei) si mi-a recomandat de asemenea unguent si Myolastan, pe care le-am luat si am simtit efectiv ca ma ajuta. Totusi care ar fi cauza acestor accidentari, dat fiind faptul ca sunt un practican al sportului, si chiar alerg foarte mult in timpul meciurilor. Duce organismul lipsa de ceva? Acum, ca si atunci iau Myolasta, si ca unguent folosesc Niflugel, si din cand in cand Voltaren. Nu am mai mers la medic de data asta, acum au trecut deja 2 luni de la prima accidentare, ma simt cu mult mai bine, dar nu am inceput jocurile, inca nu pot trage cu piciorul drept in minge, decat cu 30-40 % din capacitate. Stangul imi e complet vindecat, nu se mai simte nimic din trecut. As mai putea face ceva pentru grabirea procesului de vindecare, sau imi recomandati un alt tratament? Ma numesc Lungu Cristian, sunt din Bacau, am 36 de ani 1,75m, 84 kg, ( mezomorf daca are vre-o importanta).
Va multumesc anticipat!

azazel666
18-05-2004, 14:17
Nu sunt un expert doctor sau nimik dar eu cred ca este o problema combinata intre streching shi capabilitatea de intindere a muschilor tai shi incalzire.Atentie incalzirea este total diferita de exercitiile de streching.Incalzirea trebuie sa itzi mareasca temperatura corpului cu 1-2 grade ca sa te pregateasca de efortul fizic ce va urma iar strechingul ofera mobilitate articulatiilor.Domnul doctor stie mai bine deci nmu ma bag in detalii dar sfatul meu este sa faci streching shi incalzire temenica inainte de orice activitate fizica.

Dr.S.Damian
19-05-2004, 11:34
Scuze pentru intarziere, dar pur si simplu mi-a scapat dn vedere mesajul tau.

Intr-adevar si eu cred ca este vorba de o intindere ligamentara combinata probabil cu o fisura de muschi (posibil iliopsoasul).
Toate miscarile bruste peste capacitatea fiziologica a organsimului solicita structurile mai rigide si pot duce la traumatisme de genul acesta.
Incalzirea este foarte importanta deoarece lubrifiaza si iriga cu sange aceste structuri si le fac mai rezistente la socuri.
Acum nu ai alta sansa decat sa continui tratamentul, sa te protejezi si sa faci exercitii de stretching, asa cum spunea si colegul Azazel.