View Full Version : Oare amlucrat bine?
Buna ziua, domnule doctor, ma numesc Victor, am 17 ani, si de 11 luni m`am apucat de "sala". As fi vrut sa va intreb daca ceea ce am facut eu am facut bine, si daca nu , poate primesc un sfat. Eu am lucrat " ca majoritatea" adica cate o grupa de muschi pe zi, nu mai mult de 1 ora si putin, 5 zile pe saptamana, in week`end alergari. Vreau sa zic ca in masa musculara nu am crescut asa cum ma asteptam, bineinteles stiam ca nu o sa ma fac mare, nici nu am plecat pe principiul asta, ci ca totul se face in timp. Am crescut in forta, in masa musculara nu foarte mult dar am crescut, de la 63 de kilograme la 69`70 in aproape un an (am 1,80m), vreau sa subliniez ca suplimente nutritive am luat f putin timp, adica, vreo 3 luni. Oare daca as fi avut alt program as fi crescut mai mult? daca am gresit cu ceva, cu ce atunci?
va multumesc
Dr.S.Damian
03-09-2003, 15:52
In privinta dezvoltarii masei musculare exista multi factori care trebuie luati in calcul. Programul de antrenament, mai bine zis felul cum iti aranjezi grupele in saptamana este unul dintre acestia, si as spune chiar un factor destul de putin important.
In primul rand conteaza potentialul genetic, factor nemodificabil, individual, mostenit de la parinti, bunici etc. In stransa legatura cu acesta se afla tipul somatic si starea de sanatate generala. Apoi de o mare impotanta este alimentatia (ce, cat, in ce proportii). La fel de importanta este odihna si stilul de viata (alte activitati in afara de sport). Antrenamntul (cum lucrezi, cu ce greutati, cate serii, repetari, ce pauza faci etc.) este un alt factor deosebit de important. Mai conteaza vointa si perseverenta si in general atitudinea in fata provocarilor. Suplimentele nutritive sunt factori de o importanta mai mica (dar nu de neglijat).
Asadar, ca sa aflii daca ai gresit ceva, trebuie sa analizezi acesti factori.
Va multumesc pentru raspuns, raspunsul pe care de fapt il cautam de foarte multa vreme, numai ca nimeni nu mi l`a putut da. Despre chestia ereditara, eu cred ca ea conteaza in primul rand, si adevarul asta este , ca din pacate de la parinti nu am avut ce mosteni :) (ghinionul meu). In rest, eu am sa continui, am sa insist, pana, poate reusesc.
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.