PDA

View Full Version : Cel mai sanatos sport de performanta?

JohnnyBravo
24-09-2003, 13:39
care considerati ca este cel mai sanatos sport facut la nivel de performanta sau pe o perioada de timp destul de indelungata?

Daca ar fi sa o luati de la capat, sa va intoarceti in timp, ce sport ati alege sa practicati?

m.mihai
24-09-2003, 14:45
tot culturism as alege....
dar nu ii un sport in care faci bani
fotbalul este unul dintre ele...

Dr.S.Damian
24-09-2003, 14:58
Cu permisiunea ta, JB, am sa fac o adaugire la intrebare (sau o rectificare, daca vrei), fiindca intre ideea de sport si cea de santate exista semnul egal, deci nu putem vorbi de un sport mai sanatos si altul mai putin sanatos. Vorbim de practici si abordari incorecte si de "efecte secundare" ce se pot evita, cum ar fi accidentarile. In fiecare sport exista niste riscuri specifice, pe care practicantul si le asuma daca vrea sa faca performanta. De exemplu, tenismenii au bratul drept (de obicei) mai gros ca stangul, cei care fac scrima si echitatie au genunchii mai departati (ca sa nu zic "cracanati"), boxerii primesc lovituri in cap si fatza, culturistii pot face hernii de disc, rupturi musculare etc. etc.
Banuiesc ca la asta te-ai referit.

In ceea ce ma priveste, daca as fi sa o iau de la capat, m-as apuca din nou de culturism si judo, in special de ultimul, care imi este foarte aproape de suflet, dar pe care l-am intrerupt in facultate si nu stiu daca o sa mai reiau vreodata. Asa ca raman doar cu visele :)

JohnnyBravo
24-09-2003, 15:54
cam orice sport de performanta afecteaza sanatatea prin accidentari, uzura; da, la asta si la nivelul de dezvoltare al corpului m-am referit; nu pot spune ca sahul, pescuitul, poate tenisul de masa (un pic de umar si picioare) te dezvolta cumva :D

eu as alege inotul ca fiind cel mai sanatos sport...este kiar metoda terapeutica de recuperare dupa anumite traumatisme.
nu stiu sa existe "efecte secundare" de la inot...poate cresterea solzilor? :D

daca ar fi sa ma intorc in timp as face inot, judo (mi-am dorit de mic dar nu m-a lasat mama :( ), kickbox, dans sportiv.
culturism as practica doar dupa 22-24 de ani...

slack
24-09-2003, 17:59
In ordine: fotbal, inot, tenis de masa, din diferite motive(subiective daca ma gandesc acum) 2 dintre ele le-am facut de performanta pana la un anumit nivel si apoi pauza...evident acum nu ratez ocazia de a le practica ocazional.

slick
24-09-2003, 18:37
Cele mai sanatoase sporturi de performanta sunt alea in care conditia fizica nu joaca o importanta foarte mare: sah, biliard, golf, etc. :D

slick
24-09-2003, 18:43
Legat de sportul de performanta, vizitati http://www.t-mag.com/articles/180ana.html .
Legat de autor, Charlie Francis era un fel de antrenor/sfatuitor al atletilor de performanta, cel mai cunoscut sportiv de care s-a ocupat a fost sprinter-ul Ben Johnson.

Dr.S.Damian
24-09-2003, 18:54
Ma, da' vad ca sunteti insistenti: nu exista sport nesanatos, e un nonsens (o antinomie, daca vreti :) ). Ar trebui sa vorbim despre activitati fizice cu potential nociv, dar nu sport.
Si la sah sunt citate accidente: unul care sta cu capul sprijinit in mana (cu cotul pe masa) si la un moment dat ii aluneca cotul si isi fractureaza ulna de marginea mesei (nu stiu daca e poanta sau caz real).
Stiti ca fotbalul este printre primele sporturilor in privinta frecventei si gravitatii accidentarilor? Spre comparatie, judo este mult mai jos.

slick
24-09-2003, 19:11
Eu ma refeream la sportul de performanta..... asa ca sport practicat la nivel de amator, trasul de fiare nu are concurenta!

slick
24-09-2003, 19:14
Nu vreau sa fiu rautacios, dar probabil unul din motivele pentru care fotbalul este printre primele sporturi in privinta accidentarilor este slaba pregatire sau indisciplina fotbalistilor/vedetelor.... :rolleyes:

JohnnyBravo
24-09-2003, 19:21
nu stiu cat de sanatoase ar fi halterele de exemplu...acidentarile sunt iminente, atletii sunt predispusi la artroze, afectiuni ale genunkilor, etc.

m-am referit la performeri sau la cei care fac acel sport ani in sir cat de cat serios...altfel da, sport=sanatate.

slick
24-09-2003, 19:28
Mda, deci cand ma refeream la sport de performanta ma gandeam la doping, a se vedea articolul pe care l-am postat. Atata timp cat nu se folosesc steroizi si totul se face corect, eu unul nu cred chestia asta cu artrozele si toate cele. Asta se poate intampla doar daca esti deja accidentat si continui sa te antrenezi sau folosesti steroizi si ajungi sa folosesti niste greutati atat de mari incat ligamentele, tendoanele etc nu pot sa tina pas cu ritmul de dezvoltare al masei muscualare.... Asta e parere mea, deci se poate sa spun numai tampenii! :D

slack
24-09-2003, 20:55
Sportul de performanta la nivel de top chiar si fara doping presupune riscuri mari de accidentari pentru ca este dus la extrem pentru a obtine rezultate....parerea mea..si nu cred ca spun tampenii:D

VIOREL67
24-09-2003, 22:07
acum depinde la care sanatate se refera cei ce discuta.
Boxul este un sport?il consider sanatos daca il fac fara adversar:))
Sumo?la cata grasime au unflatii aia pe ei ce sanatate este pt. organism.

VIOREL67
24-09-2003, 22:09
postez iar.cred ca sportul real din punctul meu de vedere este.gimnastica,polo pe apa.

Dr.S.Damian
25-09-2003, 00:18
Eu cand ma gandesc la sport de performanta incerc sa nu ma gandesc la doping...
Deja cand ai zis "doping", ideea de sport se deformeaza.
Sportul de performanta prespune modificari importante in tot organismul, insa in limitele normalului. Este un "normal" adaptat unor conditii speciale, unor solicitari la care corpul poate face fatza fara a trece in domeniul patologicului.
De aceea e consider ca sportul, la nivel de amator sau performer nu este decat sanatos.
In privinta boxului, chiar nu stiu ce sa zic... Nu prea imi vine sa il pun alaturi de alte sporturi.

JohnnyBravo
25-09-2003, 09:57
apropos de box, 80% din boxeri au diverse probleme cu capul....dupa un sondaj de pe net :)

Dr.S.Damian
25-09-2003, 10:37
Tocmai din cauza asta, boxul mi se pare un sport cel putin ciudat. Stau si ma gandesc ce alt sport ar mai putea fi pus in rand cu el.
De exemplu, la judo, dupa primele luni cand te ocupi numai de "scoala caderilor", adica inveti sa cazi fara sa te accidentezi, cand treci la procedee, primul lucru pe care il inveti este cum sa-ti asiguri adversarul/partenerul astfel incat riscul de accidentare sa fie minim. Daca ii dai drumul "din pod" fara sa il asiguri, ti-o furi din doua parti: odata de la antrenor si apoi si de la partenerul de antrenament :)

VIOREL67
25-09-2003, 12:02
fiecare are avantaje si dezavantaje.
ciclism am facut in tinerete si cate pompe am luat peste fatza ca doream sa imi cumpar casca de motociclist.
sumo..sport pt. grasi
culturismul..ramai cu sechele de la oglinda:D
fotbal..de la invidie..unul cumpara hotel si eu tot la F.C.Anonimul joc..
sah .... visezi numai regine si cand colo dai de nebuni peste tot si pana la urma ti-o trage regele..
nu cred ca exista ceva bun 100%sanatos..poate yoga(asta este sport?);)
glumesc..dar poate tot pionul este baza in societate

Anna
25-01-2010, 19:55
Cred ca orice tip de sport e sanatos pentru om(mai putin boxul),de atletism nu a zis nimeni nimic. Si toata lumea ar trebui sa faca sport,multi nu dau importanta si acestui aspect. Si ar trebui sa nu mai avem copii emo care stau pe net toata ziua si se stafidesc din cauza pc-ului.
Yoga nu prea este sport,depinde. Daca faci exercitiile de yoga,este sanatos:capeti energie,o inima sanatoasa,mai multa concentrare,respiri mai bine,si corect,pentru ca yoga imbina respiratia cu miscarile specifice ei,etc.
Daca faci si meditatie,iar,ai multe beneficii.Dar e mai greu cu meditatul.

Flusy
25-01-2010, 20:16
ping-pong;)

alexg17
25-01-2010, 20:24
fiecare are avantaje si dezavantaje.
ciclism am facut in tinerete si cate pompe am luat peste fatza ca doream sa imi cumpar casca de motociclist.
sumo..sport pt. grasi
culturismul..ramai cu sechele de la oglinda:D
fotbal..de la invidie..unul cumpara hotel si eu tot la F.C.Anonimul joc..
sah .... visezi numai regine si cand colo dai de nebuni peste tot si pana la urma ti-o trage regele..
nu cred ca exista ceva bun 100%sanatos..poate yoga(asta este sport?);)
glumesc..dar poate tot pionul este baza in societate

ce vrei sa zici?k te uiti prea mult in oglinda?

Cristian Neagu
25-01-2010, 21:00
Imi place de voi...continuati o discutie de acum 7 ani....:)

GeorgeMarius
25-01-2010, 22:07
Eu cand ma gandesc la sport de performanta incerc sa nu ma gandesc la doping...
Deja cand ai zis "doping", ideea de sport se deformeaza.
Sportul de performanta prespune modificari importante in tot organismul, insa in limitele normalului. Este un "normal" adaptat unor conditii speciale, unor solicitari la care corpul poate face fatza fara a trece in domeniul patologicului.
De aceea e consider ca sportul, la nivel de amator sau performer nu este decat sanatos.
In privinta boxului, chiar nu stiu ce sa zic... Nu prea imi vine sa il pun alaturi de alte sporturi.
a) dak as putea sa practic un sport de la inceput de mic....as alege atletism viteza 100m...sau tenis de masa sport pe care din pacate nu am putut sa il fac de performanta...
B)doppingul este aproape in orice sport....in fotbal mai putin cred si mai des in culturism....de exemplu Usein Bolt cred ca este dopat 100%

sergiu13
25-01-2010, 22:56
Pentru mine polo-ul este cel mai complex sport, il practic de ceve vreme si am avut foarte multe lucruri de castigat.

MariusBoss
26-01-2010, 11:47
ce vrei sa zici?k te uiti prea mult in oglinda? Cam asa mi se intampla si mie :))

y e s

Culturismul imi place foarte mult. Plus altletismul la 50/100 m.:)

Cristi.B
26-01-2010, 17:32
polo. imi place sa joc nu sa privesc. iar pe locul doi ar fi voleiul :D

reddacy
26-01-2010, 18:29
inotul ......pacat ca nu am invatat in tinerete sa inot,ci acu batran catre 40....dar imi place la nebunie desi sunt epuizat ,facandu-l dupa o ora de sala [inotand corect nu balaceala].........

cand sunt in alta localitate ma bag la tenis de masa......

"by the way"....joi sau vineri merg la salina din Turda si o pun de un ping-pong in mina de sare[80m in subteran].....sa mai bag si ceva aerosoli pe nas [mai mult pt. juniorul meu]......

sharky1990
27-01-2010, 01:12
si mie tot inotul imi pare ft bun din cam toate punctele de vedere

katalin
30-01-2010, 20:01
aruncatul cu privirea :P

LyviuLyviu
31-01-2010, 16:47
inotul. am avut placerea sa fac inot de performanta 6 ani si proasta alegere de a ma lasa de el..

aparausanu
31-01-2010, 21:03
parerea mea e ca orice sport e sanatos atata timp cat il faci pt sanatate. sportul de performanta uzeaza corpul pt ca performanta insemna sa-ti impingi fizicul dincolo de limitele fiziologice firesti. orice sportiv de performanta, indiferent ca e vb de tenis de masa, scrima, box, haltere la un moment dat are probleme de sanatate datorita uzurii. poate ca intr-adevar inotul protejaza mai bine deorece o parte din greutatea corpului e sustinuta de forta arhimedica, dar si inotatorii in ziua de azi fac sala de forta la greu pt marirea performantelor in apa.