PDA

View Full Version : cateva intrebari

Delia
25-09-2003, 17:13
Mai intai vreau sa va felicit pt modul in care realizati aceasta pagina de consultanta (din pacate abia de curand am descoperit existenta acestui site, atat de interesant si util).

Trecand acum la intrebarea (de fapt intrebarile...) pe care as vrea sa vi le adresez - sa va spun in primul rand ca am 22 ani, 1,66m si 50kg, masuri: 89-68-91. De vreo 6 luni merg la o sala de fitness de 2-3 ori pe sapt (programul e de 1h gimnastica aerobica si 30-40 min forta). Eu eram o fire destul de sedentara, asa ca cele 6 luni mi-au imbunatatit simtitor starea generala (si fizica si psihica). Din pacate insa nu au aparut si celelalte efecte pe care mi le doream: slabirea (am pierdut mai putin de 1 kg, si asta in conditiile in care am urmat si un regim usor hipocaloric); "conturarea" muschilor bratelor si umerilor (dar asta se datoreaza probabil si timpului destul de scurt, nu?)

Problema principala e insa ca mi s-au dezvoltat excesiv gambele (desi nu le-am lucrat absolut deloc, pt ca aveam oricum picioarele destul de dezvoltate - toate exercitiile de forta le-am facut pt partea superioara a corpului, pe care doresc s-o dezvolt in mod deosebit). Instructorul mi-a spus ca probabil de vina e partea bazata pe alergare din ora de aerobica (cam 10 min) si mersul pe jos pe care l-am practicat intr-adevar destul de mult in aceasta vara. Asa ca intrebarea mea este: ce ar trebui sa fac? Sa nu mai merg pe jos si sa nu mai alerg? Dar atunci nu mi s-ar "lasa" muschii si ar arata si mai rau? Plus ca eu imi doresc sa si slabesc, asa ca efortul aerob e indispensabil, nu? O varianta pe care am auzit-o ar fi sa fac aceste exercitii purtand o imbracaminte f groasa - e adevarat ca in acest fel as slabi, s-ar diminua tesutul adipos?

O a doua problema e legata de abdomenul meu, care a fost intotdeauna cat se poate de plat, mai putin de vreo luna incoace, in care am "castigat" vreo 3-4 cm in talie (desi asa cum va spuneam am avut multa grija la ce si cat mananc). Am inceput chiar sa tin si o cura de slabire, ingrijorata fiind de ingrosarea din senin a taliei mele, dar fara nici un rezultat... Care ar putea fi cauza si ce as putea sa fac? (antrenamentul pt muschii abdominali ar fi folositor sau din contra?)

Cea de-a treia problema (si ultima, promit! :)) e legata de celulita. Din cate am citit, exercitiile fizice si dieta nu ajuta decat in mica masura, singura solutie fiind masajul cu creme anticelulitice, urmat de "impachetarea" in folii de plastic si haine cat mai groase. Si totusi acest procedeu nu duce mai degraba la eliminarea apei si a sarurilor minerale decat la "topirea" grasimilor? Si in aceeasi ordine de idei, sauna e indicata?

Va multumesc anticipat pt raspunsuri si imi cer scuze pt lungimea mesajului. Promit sa nu se mai repete! :)

P.S. Avand in vedere diversitatea intrebarilor, n-am stiut exact in ce categorie sa-mi incadrez mesajul, asa ca-mi cer scuze daca l-am postat gresit...

Dr.S.Damian
28-09-2003, 22:37
Multumesc pentru felicitari si bine ai venit! Ar fi bine daca ti-ai face o fisa personala.
Sa o luam pe rand: la greutatea pe care o ai tu (raportat la inaltime si varsta) nu are sens sa te gandesti la o cura de slabire. Ceea ce ar trebuie sa te preocupe este schimbarea raportului dintre masa musculara si tesutul adipos (desi ma indoiesc ca acesta reprezinta o problema chiar atat de importanta).
Ar fi fost bine daca imi spuneai ce dimensiune ai la gamba ca sa imi pot face o parere. Este posibil ca toata activitatea fizica din ultimele 6 luni sa fi condus la o dezvoltare a masei musculare a gambelor (adica ceva mai mult decat simpla ameliorare a tonusului muscular). Solutia nu este sa intrerupi activitatea fizica, poate doar sa o reduci pe cea care iti solicita musculatura picioarelor. Metoda cu hainele groase este o prostie fara nici un efect. Daca ai gambele genetic mai groase, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca asa este felul tau si poate doar chirurgia estetica ar putea face o modificare radicala.
Problema numarul 2: daca ciupesti pielea de pe lateralele abdomenului, cat de groasa este aceasta? Este mai groasa ca inainte de a te apuca de sport? Banuiesc ca aceasta crestere a circumferintei abdominale se datoreaza dezvoltarii muschilor abdominali (in nici un caz nu e din senin). Continua cu efortul aerob si cu abdomenele, fiindca in nici un caz nu te vor deforma. Si mai lasa masuratorile la o parte; cand te uiti in oglinda iti place ce vezi? Iti place mai mult decat inainte? Cunoscutii tai ce parere au?
In lupta cu celulita, un rezultat se poate obtine din combinatia: masaj profund anti-celulitic eventual cu creme anticelulitice, sport (gimnastica aerobica plus exercitii de forta), regim alimentar normal si cat mai natural. Impachetarea in plastic este o prostie. Pielea trebuie sa respire. Masajul este principala masura, fiindca stimuleaza circulatia limfatica, cea care este deficitara si conduce la aceasta distrofie a tesutului adipos. Sauna este indicata pentru efectul general.
Sper ca ti-am fost de folos. Daca nu iti este ceva clar, nu te jena :)

Delia
30-09-2003, 12:02
Multumesc mult pt raspunsuri.

As vrea sa va mai intreb cate ceva in legatura cu prima problema, cea a gambelor: daca reduc exercitiile care solicita musculatura picioarelor, in cazul meu alergarea, cu ce alte exercitii aerobice as putea sa o inlocuiesc? Bicicleta statica e buna sau contribuie si ea la dezvoltarea excesiva a gambelor? Si ce viteza si ce nivel de dificultate (de exemplu pe o scara de 1 la 8, la o bicicleta Kettler) ar fi cele mai potrivite? Mentionez ca am circumferinta gambelor in zona cea mai dezvoltata de 37 cm.

Si inca ceva legat de masajul anticelulitic: e necesara o tehnica speciala sau e suficient un masaj obisnuit? E bun si automasajul sau ar trebui sa ma duc la un cabinet specializat? Aparatele de masaj Zepter sunt indicate, e destul de profund masajul realizat cu ele? (ideea e ca in manualul de utilizare nu se mentioneaza in mod expres efectul anticelulitic) Si, in fine, cam ce frecventa si ce durata ar trebui sa aiba masajul ca sa fie eficient?

Multumesc anticipat, cu scuzele de rigoare pt noul potop de intrebari (dar orice raspuns ridica alte o mie de probleme, nu? :))

Dr.S.Damian
30-09-2003, 22:52
Da, cred ca bicileta stationara ar fi cea mai buna alternativa, fiindca solicita mai putin gambele decat alergatul. Nu stiu care sunt gradele de dificultate la bicicleta ta, insa te sfatuiesc sa pui la minim, adica la cea mai redusa rezistenta.
Masajul anticelulitic eficient este unul profund, adica un fel de framantare a stratului adipos afectat. Se poate face si automasaj, insa este mai eficient daca iti face cineva. Trebuie sa iti arate cineva cum se face. Daca iti permiti, ar fi bine sa mergi la o persoana cu pregatire in masaj. Cel mai bine ar fi sa faci zilnic cate 30 de minute sau macar din 2 in 2 zile. Nu stiu exact aparatul Zepter, insa am vazut unul Phillips si mi s-a parut foarte slab (in sensul ca efectul de suctiune nu mi s-a parut suficient de puternic pentru a avea efect).
Nu trebuie sa iti ceri scuze pentru intrebari; doar de asta sunt aici.
f l o a r

slick
30-09-2003, 23:25
Nasoala rau de tot treaba cu gambele, unii ca mine se tot chinuie sa puna putina carne pe niste gambe de gaina, iar unei fete ii cresc din nimica.... p l a n g

VIOREL67
30-09-2003, 23:53
gambele s-au dezvoltat?tare ciudat mai ales inteleg ca doar de 6 luni faci antrenament si bazat mai mult pe aerobic.
cum antrenezi gambele sa aflu si eu ca oricum le am de pui de gaina?

slick
01-10-2003, 00:12
Viorel, contrar promovarilor din revista Flex, o persoana cu o grupa musculara extraordinara, in cazul nostru gambe, ar trebui sa fie ultima persoana de la care sa ceri sfaturi...

JohnnyBravo
01-10-2003, 10:04
sunt sigur ca e vorba de genetica...
Delia, parintii, bunicii cum au gambele?

m.mihai
01-10-2003, 20:38
se poate sa fie o chestie de genetic...
am un cumnat gambos si nu a intrat nici o data intro sala de culturism
eu tre sa trag citi va ani buni ca sa-l ajung si cum nu prea le lucrez...nu prea cred

VIOREL67
02-10-2003, 08:34
ca fata ,sa iti dezvolti gambele numai dupa 6 luni de sala si mai ales sa nu pui accent pe grupa asta mie unul mi se pare putin ciudat ,deaceea am cerut detalii:rolleyes: :mad:

m.mihai
02-10-2003, 20:26
...si mai ales fiind una dintre cele mai incapatinate grupe alaturi de antebrate