View Full Version : Factori de risc
mercutio
02-10-2003, 12:53
Va salut dom' doctor!
Am 26 de ani, 180/65 - adica inalt si slab si orice as face nu prea reusesc sa pun nimic pe mine.
Ma gandesc sa ma apuc de exercitii la sala, dar mai inainte vreau sa lamuresc cateva probleme:
- tinand cont ca am fost fumator inrait pana de foarte curand (2 pachete/zi minim) si am baut multa cafea, nu ar trebui sa tin mai intai un fel de regim de detoxifiere (sau cum i-o fi spunand), pana sa ma apuc de exercitii la sala? Care sunt cele mai bune metode? Argila?
- nu e riscant sa incep exercitiile, inainte de o asemenea dieta de recuperare?
Ce alte sfaturi imi puteti da?
Multumesc.
Dr.S.Damian
03-10-2003, 09:57
1. Nu e nevoie. Pur si simplu renunta la aceste practici. De fapt, cafea poti sa bei daca nu ai vreo interdictie medicala, insa nu face exces.
2. Nu. Este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci: sa te lasi de fumat si sa te apuci de sport!
Ai te rog grija unde pui mesajele. Asta era la nutritie...
mercutio
03-10-2003, 12:55
Pai, asa o sa fac.
Scuze pentru plasarea gresita.
JohnnyBravo
03-10-2003, 14:24
plamanii unui fumator se pot curata cumva? de acea "funingina" depusa?
Dr.S.Damian
03-10-2003, 16:47
JB, m-a amuzat felul in care vezi tu problema si sa nu crezi acum ca rad cu sperioritate, insa situatia in organism este... o idee mai diferita decat cea din soba cu horn pe care se depune funingine de la lemnul ars. :p
Fumatul, mai bine zis substantele active din fumul de tigara au urmatoarele efecte asupra structurilor pulmonare:
- stimuleaza secretia bronsica de mucus (prin hipertrofia glandelor mucoase)
- inhiba miscarea cililor bronsici (care scor acest mucus)
- reduc activitatea macrofagelor (cele care ne apara de infectii)
- favorizeaza procesele de distrugere are structurilor pulmonare
- stimuleaza receptorii de iritatie ceea ce duce la reactivitate bronsica crescuta si spasm al muschilor netezi bronsici
Toate acestea in timp duc la ingustarea cailor aeriene, hipersecretie de mucus care stagneaza, distrugerea alvolelor, deci bronsita cronica si emfizem.
In plus, multe din substantele eliminate in fum sunt promotori cancerigeni, nu numai pentru structurile pulmonare.
Masurile sunt intreruperea completa si definitiva a fumatului, eventual antioxidanti, vitamine si alte masuri generale ca stil de viata activ, aer curat, alimentatie de calitate.
Daca s-a instalat o bronsita cronica, deja e o problema medicala.
JohnnyBravo
03-10-2003, 17:06
ti-ai luat revansa acum ("btw") dar...eu am vazut plamani umani reali (ma gandesc ca si tu:) )si efectiv erau negri, ca si cum erau cu funingina pe ei ;)
sa inteleg ca nu se fac nici un fel de depuneri din fumul de tigara? este doar mucusul cel care stagneaza?
Mercutio. Vitamine, antioxidanti, lapte, sucuri naturale, mancare de buna calitate si aerobic. Alergarea este foarte buna si efectele se vor simtii imediat (detoxifierea, rezistenta la efort), da ia-o incet ca altfel dai in altceva (tuse, dureri toracice) de care oricum o sa ai parte si stand degeaba. Organismul se va revolta vis-a-vis de intreruperea nicotinei. Da daca treci peste asta esti scapat de cei mai greu. Eu am fumat 7 ani ca sarpele si m-am lasat de trei. E beton, desi la inceput nu vedeam sensul vietii fara tigara, era mai mult un tabiet, iar dupa ce am trecut de perioada critica si am intrat in normalitate (fara tuse, dureri, vise, stari de nervozitate) nu vad sensul vietii cu tigara si nu-mi pot explica ce am gasit in ea.
Oricum daca te apuci de sport indiferent de ceea ce vrei sa faci, va fi mai usor de trecut peste momentele grele (dupa o sedinta de sala adevarata nu o sa-ti mai trebuiasca nimic decat dus, papa si nani). Asa ca asteptam vesti si iti doresc sa fi mai tare ca tigara si sa nu te dai batut.
BAFTA !p i m p
Dr.S.Damian
03-10-2003, 22:42
Am vazut plamani negrii prin poze, stiu la ce te referi.
Intr-adevar plamanii unui fumator cronic sunt mici, fibrozati si de culoare inchisa fiindca unele dintre substantele eliminate in fumul de tigara se impregneaza in structurile pulmonare.
Ce vroiam eu sa-ti spun este ca aceste substante nu se depun ca o "coaja" sau ca funinginea in horn in interiorul bronsiilor, ci ele produc efectele pe care ti le-am spus. Mare parte din particulele straine sunt eliminate prin miscarea cililor care imping spre faringe mucusul pulmonar, sau sunt digerate de catre macrofage. Tusea fumatorului este data de iritatia pe care aceste substante o provoaca, de secretia crescuta de mucus care trebuie eliminat fiindca altfel persoana respectiva nu poate respira complet.
Dr.S.Damian
03-10-2003, 22:48
Uite o poza cu un plaman de fumator.
Ar trebui sa arati si una cu un plaman normal sa faca poporul diferenta.
Dr.S.Damian
03-10-2003, 23:17
Plaman normal.
VIOREL67
03-10-2003, 23:25
mda......sa inteleg ca ai mei plamanii sunt la casat....hai ca deja sa dus pofta de mancare si eram in perioada de incarcare cu carbo..uite cum nu mai pot sa ma tin de program
dar despre fumatul pasiv? ca inca din liceu am avut la fumatori pe langa mine, si in unele cazuri am senzatia ca pur si simplu ma astup, chiar nu mai pot respira, imi vine sa-i toc pe cei care fumeaza in spatii mici inchise(de ex in lift simt ca imi vine rau daca a fumat cineva inainte)
fumul acela pe care noi il respiram chiar este mult mai toxic? (adica ne imbolnavim mai repde noi care stam pe langa ei?) sau este doar o ipoteza?
in al 2-lea rand si eu cred ca fumez cam 4-10 tigari pe an, din teribilism si "ca sa ma dau jmechier" :) :) :), dar nu trag in piept ca de la 2-3 tigari sufar 1 sapt :)
Dr.S.Damian
04-10-2003, 00:01
Si eu am citit ca asa ar fi. Erau chiar niste studii serioase. Nu mai tin minte explicatia, dar cred ca se lega de faptul ca fumatorul (activ) trage acel fum prin filtrul tigarii care mai opreste cate ceva, in schimb pasivul saracu' sta si o ia... toxina, bineinteles :D
VIOREL67
04-10-2003, 00:34
rectific ,eram sub anestezie totala ...plamani....dhe...de la regim sunt incoerent si la scris..si nu numai:))
mercutio
06-10-2003, 10:00
Cam la tipul asta de "recuperare" ma gandeam si eu.
Faza nasoala este cu primele zile dupa ce te lasi. Eu am senzatie de sevraj, ca drogatii fara doza necesara, sunt isteric, devin o persoana de care si mie mi-e sila.
Dar, intr-adevar, daca vezi pe cineva ca vrea sa se apuce de fumat si tii la persoana respectiva, merita sa faci orice ca s-o lase balta. Mai ales ca toti fumatorii sunt absolut convinsi ca se pot lasa oricand, ca de fapt ei nu sunt dependenti intr-un grad asa de mare. Gresit.
Sunt oameni cu rezistenta foarte mica la vicii, asa cum sunt eu, care devin dependenti foarte repede si pentru care renuntarea la viciu echivaleaza cu o adevarata revolutie.
Doamne, bine ca n-am incercat niciodata prafuri sau cine stie ce "iarba"... !!!
Sunt pur si simplu inspaimantat cand imi dau seama seara ca, de fapt, toata ziua m-am gandit doar cum sa ma stapanesc sa bag tigara in gura. E cumplit!
La inceput intradevar e greu. Dependenta pe care o creaza tigara e asemanatoare cu cea data de drog (cele usoare). Interesant este faptul ca dupa un anumit timp, dupa ce scapi de toate relele si devii independent o sa te uiti in urma si o sa zici ca a fost foarte usor sa te lasi, senzatia de greu e la inceput si din pacate nu se poate face nimic pentru usurarea ei. Eu unul am incercat cu toate cele, sa scurtez tigarile sa fumez lights, sa le inmoi in lapte sa mi se faca rau, sa le reduc, ........ , dar degeaba, fara sa te lasi brusc nu ai nici o sansa, desi pentru corp nu este foarte bine, asta este singura posibilitate. Faptul ca te chinuie lasatul de tigara va face ca in clipa in care scapi de ea bucuria si starea de bine pe care le vei resimti sa fie mai intense. Gandestete intotdeauna cand vrei sa bagi o tigara in gura ca "te-a facut" ca esti mai slab ca ea, ca tragi degeaba la sala, construiesteti un tel care sa fie mai important decat fumatul, la care adauga un praf de vointa si lucrurile vor parea mai usoare. Daca nu exista un medicament sau ceva sa te ajute la inceput, cu siguranta exista creierul nostru care daca-l punem la treaba cum trebuie va fi ca un medicament.
P.S. Eu unul mi-am construit un stimulent la genul ca imi placea foarte tare de o tipa ;) pe care vroiam sa o abordez (pentru inceput :) ) si am zis ca daca ma voi apuca de fumat (eram exact la inceputul "lasarii") nu voi avea nici o sansa cu ea. Ceva la genul "un pariu cu Dumnezeu" daca-mi permiti. Continuarea o sti....... :D
mercutio
07-10-2003, 12:33
Chestia cu tipa nu tine::D sunt insurat:D
Da asa e, cum zici tu si la mine n-a tinut niciodata faza cu reducerea nr. de tigari/zi, filtre antigudron sau alte basme d-astea.
Primul rezultat si foarte imbucurator e ca am o pofta de mancare f mare, ceea ce pt mine e excelent.p a p a :D
Dar si somnolenta accentuata, dar asta o sa treaca.
JohnnyBravo
07-10-2003, 15:15
eu nu pot sa inteleg acel "nu pot sa ma las cu toate ca vreau" care il zic fumatorii.
ii consider oameni slabi!
am si eu un viciu: jocurile pe calculator...daca ma prind cu greu reusesc sa ma ridic din fata calculatorului...dar asta daca nu sunt motivat sa fac altceva mai palpitant. Imi zic tot timpul hai mai un pic mai juma de ora si gata, sau sa trec la urmatorul nivel si gata continui maine pana il termin si apoi il sterg....voi cum va ziceti cu fumatul asta? Pentru ca ma gandesc ca sunteti constienti ca este nociv...kiar va place sau sunteti indiferenti sa va faceti rau singuri?
heh...fac eu morala care am pierdut examene (n-am mai invatzat) din cauza jocurilor...dar cel putin stiam ca sunt sanse destul de mici sa le iau la timpul respectiv :D
ii mai aud pe unii "bai ce m-am distrat saptamana trecuta! am fost beat tot timpul!" :eek: unde-i distractia? am fost ei eu beat de cateva ori...am facut numai prostii totusi fiind lucid, aveam tupeu maxim, etc iar a doua zi imi juram sa nu mai pun gura pe alcool...Pt ce? pot sa ma simt bine, sa ma distrez, sa am tupeu si fara alcool...trebuie doar sa vreau!
vointa, ambitia este cea care trebuie cultivata...
Dr.S.Damian
07-10-2003, 23:23
O poza sugestiva pentru subiectul nostru.
Mercutio. Era un exemplu chestia cu fata. La fel de bine poti gasi stimulente de genul asta si in altfel de cazuri. Trebuie sa-ti fixezi un tel care sa depasasca fumatul in importanta. Si apoi sa faci pariu sti tu cu cine ca ai "linie directa" ;) . Chestia asta ajuta, eu am descoperit-o in cazul meu si a mers, am incercat sa o impartasesc aici, mai departe........ ideea este ca trebuie sa ai si un pic de credinta (si am inteles ca tu nu duci lipsa) ca alfel pariul se poate rupe foarte usor.
Johnny. Nu ai cum sa-ti dai seama de efectul de dependenta al tigarilor decat in clipa in care ajungi in locul celui care fumeaza si vrea sa se lase de fumat. Crede-ma ca nu ai mai zice ca este vorba de slabiciune. Este vorba de o dependenta care depaseste ratiunea, este un proces chimic, biologic, daca vrei. Nu are legatura cu jocurile pe calculator, care tot tu ai zis ca nici macar de alea nu te poti lasa foarte usor, decat cu o motivatie un stimul, lucru care l-am zis si eu mai sus, ca ajuta si in cazul fumatului.
Cert este ca in toata povestea exista un paradox. Toti fumatorii in clipa in care vad ca sunt dependenti de tigara vor sa se lase de fumat. De ce? Nu stiau ca nu face bine si nu e bun. Ba da, dar nu au crezut ca nu i-l pot controla si ca vor ajunge sa fie controlati ei de catre tigara. Deci ideea ta Johnny cu vointa si barbatia daca vrei sta in picioare in clipa in care esti de cealalta parte a gardului si doar te uiti peste el. Nu-ti doresc sa-l sari, mai bine stai unde esti. f l o a r
mercutio
08-10-2003, 10:21
Da, misto poza. Mai circula una, parca tot cu Marlboro, cu clasicul cowboy savurand tigara langa calul lui mort. Slogan: "Fumatul pasiv ucide".
Eu banuiesc ca sunt oameni care au o rezistenta destul de mica atunci cand se pune problema de dependente (de orice fel). Am dreptate dom' doctor?
Iar fumatul da dependenta, adica nicotina, ma rog am vazut un reportaj pe Discovery (toata lumea se pare ca se documenteaza pe Discovery:D ) cum se creeaza aceasta dependenta la nivelul sinapselor (sper ca nu debitez prostii si ma insala memoria), cum ca nicotina le inlesneste dar, accelereaza activitatea cortexului, dar devine de la un moment dat incolo "indispensabila" etc etc.
Iar chestia cu rezistenta la viciu e o chestie structurala, cred. Unora le vine mai usor sa lupte cu ele. Da, recunosc, e o chestie de slabiciune... Asta e. Bine, eu incerc sa-mi explic fenomenul... Nu tre' sa se inteleaga ca ma plang sau ca ma autocompatimesc.
mercutio
09-10-2003, 09:23
Calibra, chestia cu exemplul cu fata am inteles-o, am facut si eu o gluma:D
Johnny B., si eu cred ca are dreptate Calibra.
Dar e bine sa gandesti asa cu aroganta in raport cu fumatul si cu fumatorii, atata vreme cat stai de cealalta parte a gardului, cum zice Calibra. Te motiveaza sa ramai in afara fenomenului si asta e cel mai bine.
Eu am lucrat la un moment dat cu un ong f important (UNICEF) si acolo am inteles ca problema asta (bine, la cu totul alte dimensiuni) a dependentelor nu trebuie tratata din punctul de vedere al lucrurilor corecte sau nu. Nu intelegi ce simte un drogat, de pilda, decat atunci cand il vezi - si poate nici atunci. Si cand mai pui ca poate are 15-16 ani si familia e distrusa, sanatatea lui la fel, e in pericol permanent de infectare cu HIV etc etc. Atunci problema nu se pune sa-l faci sa renunte definitiv (daca-i spui asta, l-ai pirdut de "client"), ci sa te lupti zilnic sa amane doza.
Vezi tu, la noi nu exista pic de educatie pentru chestiile astea. La noi, un adolescent de 17 ani isi demonstreaza lui insusi si celorlalti ca e barbat fumand cu colegii, incercand un joint, imbatandu-se ranga si facand show in discoteca. De aici mai e un pas...
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.