View Full Version : Legat de operatia de deviatie de sept
Stiti cumva care este perioada de purtat "ghipsul" dupa operatie de deviatie de sept? Stiu ca se pune un fel de ghips si nu poti sa respiri prin nas, adica e un CHIN!
Inca ceva, banuiesc ca operatia nu e prea complicata, nu e nevoie sa ma internez si sa stau nu stiu cate zile in spital, plec acasa in aceeasi zi in care ma operez?
Multumesc.
Dr.S.Damian
02-10-2003, 22:10
Nu sunt la curent cu operatiile din sfera ORL, dar imi aduc aminte cand s-a operat un coleg exact pentru aceeasi problema a stat cateva zile in spital (peste o saptamana) si a suferit destul. Ca sa opreasca sangerarea ce apare dupa orice operatie se face tamponament posterior, adica se introduce in nas un tampon lung (vreo 50 cm), care trebuie schimbat la 2-3 zile. Deci, chiar un chin...
Nu vreau sa te sperii, e posibil acum sa se foloseasca alte metode, mai putin traumatizante.
In cazul asta poate imi spuneti daca am vreo sansa sa renunt la picaturile de nas, de care sunt dependent de ani de zile. Oare faptul ca sunt infundat mereu are legatura ca osul narii stangi e mai comprimat? Daca stiti vreo metoda mai noua/buna ca am incercat aerosoli, acupunctura etc si nu am reusit.... Sau macar daca trec prin chinul ala o sa-mi treaca problema cu infundatul nasului? Stiu ca sunt intrebari generale si cam "nerezonabile", dar nu cred ca e cazul sa intru in detalii acum...
Dr.S.Damian
03-10-2003, 09:24
Parca am mai vorbit noi despre aceasta problema. Sau fac o confuzie...
In tot cazul, deviatia de sept intretine atat rinita, cat si sinuzita, deci trebuie sa scapi de factorul favorizant. Abia apoi s-ar putea sa ai rezultate cu acupunctura si eventual medicamente locale (desi cred ca ai mucoasa nazala complet desensibilizata de la folosirea permaneneta a picaturilor).
N-am vrut sa te sperii cu operatia. Pana la urma nici o interventie chirurgicala nu e placuta, iar unele sunt mult mai chinuitoare decat o interventie pe sept.
Nu te pot ajuta prea mult, fiindca nici nu imi aduc aminte ce am invatat la cursul ORL in facultate, iar de atunci nu am avut tangenta cu asa ceva c o n f u
Am mai vorbit, dar nu prea aveam sperante ca as putea sa ma vindec si nu am fost prea atent.
Ce inseamna factor favorizant, sa renunt la picaturi? Asta ar fi primul pas? Daca renunt o sa fiu mereu infundat.
Si dupa aia sa refac mucoasa nazala prin tot felul de tratamente locale si acupunctura? Am inteles bine?
Stiti cumva, picaturi de nas cu propolis, ulei de rasina(sau nu mai stiu ce arbore :)) de la Plafar ajuta la resensibilizarea mucoasei nazale?
Si eu trebuie sa ma operez de asa ceva. Mai devreme sau mai tarziu o sa trebuiasca sa o faci pentru ca in timp iti poate da complicatii pulmonare foarte grave, din cauza faptului ca tu acum respiri printrun orificiu mult mai mic, aceeasi cantitate de aer. Eu cand m-am interesat, mi s-a spus ca trebuie sa vin cu cateva zile inainte sa-mi faca niste analize si ca in ziua cu operatia vin dimineata, intru in operatie care se face cu anestezie locala si dureaza pana in 15 min. si dupa ce ma tin cateva ore sub observatie, daca totul e ok imi dau drumul acasa. E adevarat ca-l cunosc pe doctorul care ma opereaza ;) . Tot el mi-a spus ca nu e mare branza operatia asta, dar am mai inteles de la altcineva urmatoarea chestie care e mai nasoala, faptul ca poate sa nu-ti reuseasca si trebuie sa o repeti. Si exact cum a zis domnul doctor gandestete ca sunt alte operatii mult mai nasoale, asta e bagatela.
Dr.S.Damian
03-10-2003, 21:33
Calibra, tu faci confuzie cu vegetatiile adenoide (polipii nazali) care sunt un fel de "carnuri" ce cresc in nas si intr-adevar acestea presupun o interventie chirugicala usoara, fara internare.
Slick, eu ma refream la faptul ca deviata de sept este un factor favorizant care intretine rinita si sinuzita, deoarece ingusteaza intrarea in sinusuri si in in acest fel nu se pot drena bine, in felul acesta infectia bacteriana fiind permanent intretinuta.
Cu picaturile e alta problema: utilizarea lor cronica este foarte pacatoasa fiindca sensibilizeaza mucoasa provocand o congestie de rebound la interuprea medicamentului, ceea ce determina nevoia de a folosi din nou picaturile, deci un cerc vicios.
Operatia de corectare a deviatiei de sept presupune sectionarea chirugicala a osului si cartilajului septului nazal si potrivirea in pozitie corecta. Nu e o operatie chiar simpla, dar nici "brain surgery" :)
Daca vrei sa iti faci o idee asupra anatomiei locale a regiunii nazale, intra aici (http://mywebpages.comcast.net/wnor/lesson9.htm)
Cred ca te referi la produsul Pinosol. Trebuie sa scapi de decongestionantele pe baza de simpatomimetice, deci ai putea sa il incerci.
Haideti ca mai avem putin si o punem de un chat :p . Eu am spus ce am auzit nu ce am inventat, iar din cate am inteles operatia decurge ceva la genul: cu ajutorul unei "daltite" care se introduce pe o nara se loveste in lateral daltita, aceasta corectand deviatia osului. Si mai spuneam ca am auzit de faptul ca poate sa nu reuseasca la genul ca se poate devia in cealalta parte, ceea ce inseamna o alta deviatie de sept si se repeta procedura (operatia) pana cand se centreaza osul. Repet este ceea ce am auzit de la doctori nu am inventat nimic si nu pot sa va contrazic, dar pot sa ma apar ;) (fata de ceea ce am zis mai devreme.
Dr.S.Damian
03-10-2003, 21:46
Stai mai omule, cine te acuza ca ai inventat???c i o c a
Am crezut ca faci o confuzie.
Am sa vorbesc si eu cu un ORL-ist sau o sa mai ma documentez, dar nu cred ca este posibil sa pleci acasa imediat dupa o asemenea interventie, care este insotita de sangerare destul de importanta.
Au ma doare. Acum o sa mai am si un cucui gratie dumneavoastra.
Asta am auzit si eu, ca se poate sa nu reuseasca din prima, dar cunosc un chirurg bun prieten de familie, nu-mi fac griji. Operatia nu ma sperie, ce ma deranjeaza e ca o sa-mi bag chestiile alea in nas si o sa ma CHINUI noptile, o sa adorm 5 min, dupa care ma trezesc din nou ca nu pot sa respir etc. Am avut nasul spart, de atunci au aparut probleme cu infundatul nasului, si cateva zile am stat cu ghipsul ala, cat m-am chinuit.... :mad:
Oricum, inteleg ca daca vreau sa scap de picaturi trebuie sa ma operez.
Legat de Pinosol este prima oara cand aud, imi puteti da mai multe detalii? Eu am incercat o solutie pe baza de propolis, care ustura rau, dar nu desfunda....
Dr.S.Damian
03-10-2003, 22:39
Pinosolul nu o sa desfunde precum Afrinul sau Olynthul sau altele, numai ca acesta contine uleiuri naturale care calmeaza inflamatia muscoasei si vindeca. S-ar putea ca pentru acest moment sa nu fie exact ce iti trebuie, fiindca o sa suferi dupa decongestinantul cu care te-ai obisnuit. Poate dupa operatie.
DUMITRESCU MIH.
03-10-2003, 23:08
salut..
si cu mine ati mai vb in trecut despre asa ceva...
eu folosesc de 2 ani Olynth, multi folosesc bixtonim,mai ieftin dar mult mai prost calitativ..
Deviatia de sept ar fi o problema dar nu se rezolva...Eu am f putin modificat nasul.chiar ma intrebat doctora dk fac Box,sau vreun sport mai dur:)
insa cine este dependent de picaturi nu prea mai ai cum sa scapi foarte usor,..am facut pana acu maimulte analize, si 2 tratamente. Toate analizele au iesit aproape la fel . Stafilococ,sau streptococ ...bla.bla..Eu am avut si in gat, dupa primul tratament aam scapat la gat, si mia ramas la nas...
DATORITA PICATURILOR,MUCOASA NAZALA ESTE DISTRUSA SI AI(EU CEL PUTIN) ACEL SENTIMENT CA ESTE USCATA...DECI TREBUIE REFACUTA MUCOASA , LUCRU CARE SE FACE PRIN ALTE METODE DECAT CHIRURGICALE..
SI INTR-ADEVAR SCADE CAP.RESPIRATORIE..eU JOC BASCHET, SI NU MAI AM ACEEASI CONDITIE FIZICA , LA FEL K INAINTE,..OBOSESC DUPA 10 MIN DE JOC IMDEAT...bAG NISTE OLYNTH SI DUPA CE-MI ELIBEREZ CAILE E MAI BINE....
deci CINe stie cum sa scape de asa ceva sa ne anunte si pe noi,...
eu o sa mai incerc un control TOT la Panduri...pt ca pana la urma tot tre sa existe ceva....desi am cautat si pe net..si f multi oameni si d-afara side la noi au aceasta problema si nu am gasit pe vreunu sa zica k a scapat..
Buna ziua. Citesc regulat mesajele de pe acest site si la problema legata de picaturile de nas as avea un sfat pentru utilizatori.
Pentru inceput as dori sa mentionez ca am avut 11 fracturi nazale, prin urmare o respiratie nazala deficitara. (sportul practicat a fost de asa natura)
Avind aceste fracturi de sept, treptat respiratia nazala a fost diminuata. In urma unei gripe zdravene, mi-am cumparat o sticla obisnuita de Bixtonim care a dat startul unui consum de picaturi nazale timp de 4-5 ani. Eram legat de sticla de picaturi de pus in nas la fel ca un narcoman. De la Bixtonim, Rinonef, Rinofug si pina la cele scumpe, pot spune ca le-am incercat pe toate. Dar Bixtonimul avea totusi cel mai rapid efect dar nu era de durata. Si asa am ajuns sa golesc mai mult de o sticluta pe zi. Oricine poate citi pe indicatiile unui asemenea produs ca principalul compus este Efedrina Clorhidrat. Am inceput sa am niste simptome destul de ciudate care nu se potriveau cu nici o simptomatologie uzuala: palpitatii, tremor, senzatie de gheara in git, agitatie, etc. Intrebarea doctorului a fost : "te droghezi cumva?" Eu am ramas uimit. Am zis NU. Doar ca folosesc o sticla de picaturi de pus in nas pe zi. Raspunsul a fost destul de sec : DE MIINE NU MAI IEI.
Poate incercati si dvs sa va imaginati cum a sunat aceasta afirmatie dupa ce eu eram dotat cu picaturi de pus in nas peste tot, in toate gecile, in fiecare masina, "in pat", peste tot.
Dar a functionat metoda "taie prostiile de la radacina si definitiv"
Primele 2 saptamini au fost un cosmar. Am pastrat doar o sticluta de Oly "doar in caz ca". Nu puteam respira deloc pe nas. Dar dupa perioada de "furie a abstinentei", am inceput sa respir normal. Nu aveti nici o teama, nu trebuie sa va operati obligatoriu. Cind incercati sa nu luati picaturile aveti senzatia ca nu puteti respira nazal exact din cauza efectului secundar al acestora.
Sper ca nu l-am suparat pe Dl. Dr. Damian, este prima data cind scriu aici, dar stiu ce inseamna dependenta de "o banala sticla de picaturi" Renuntati la ele, bani aruncati, efecte adverse, doar "senzatia respiratiei normale", si pe deasupra si teama ca e necesara o operatie pentru ca "nu pot respira!" (eu nu mi-am mai facut nici o operatie de deviatie de sept, efectiv am uitat de problema nasului)
Toate cele bune!
Dr.S.Damian
08-10-2003, 22:07
Sigur ca nu ma supar! Experienta ta este binevenita si mai ales clasica pentru asemenea situatie. M-ai ingrozit cu o sticluta pe zi..:eek:
Mda, si eu sunt ingrozit, pentru ca Bixtonim este o mizerie de picaturi! Eu stau bine se pare, doar inainte de culcare si in mijlocul zilei(nu mereu) folosesc Afrin.
Lorey, merci pt. post, mi-ai dat sperante si o sa incerc sa renunt si eu in viitorul apropiat intr-o perioada mai putin stresanta.
DUMITRESCU MIH.
09-10-2003, 22:15
destul de ciudat...
eram curios sa ne explici tocmai acele 2 sapt..eu..dk am un microb acolo..+dependenta de oly...nu stiu cum as putea...am incercat...
dar noaptea mor..la propriu:)era sa ma sufoc de cateva ori
si de atunci am renuntat sa mai incerc sa ma las..poate la vara..
cel putin iarna la schi golesc un oly la 2 zile..
POATE NE SPUI SI NOUA CUM AI TRECUT DE ACELE 2 SAPT..PT CA TI-AM SPUS MI-ESTE GREU DE IMAGINAT DK ERAI INTR-O STARE ASA DE AVANSATA SA TE LASI ASA FARA NICI O MEDICATIE..
EU AM AUZIT CA APA DE MARE STERILIZATA AR AJUTA LA REFACEREA MUCOASEI NAZELE
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.