View Full Version : Ameteala
Am observat ca ma confrunt cu problema asta cand ma ridic brusc de jos, chiar cand ma dau jos din masina, de fapt ma ridic deoarece masina este foarte joasa. E ca o ameteala care o simti in ceafa si care-ti pune o "perdea neagra pe ochi", care trece in cateva secunde daca stau sprijinit cu mainile pe genunchi usor aplecat (3-4-5 secunde nu stiu). Cu starile astea ma intalneam mai rar, dar de cand m-am apucat de treaba (3 luni) mai nou de cateva zile au inceput sa fie mai puternice parca si mai dese. Deci cand ma ridic repede de jos, din ghemuit sa zicem, mi se intampla chestia asta. Poate sa fie si de la faptul ca tin un regim hipocaloric cu medicatie (fat burner , l-cartinine) si trag 5-6 zile cca. 2 ore (aerobic si fitness) ? Sau de la mai ce poate sa fie ?
Dr.S.Damian
04-10-2003, 23:00
Se numeste hipotensiune ortostatica, adica o scadere a tensiunii artriale in pozitia “in picioare” Atunci cand te ridici brusc (iar unii patesc asta la trezire daca se dau jos din pat repede) sangele ramane oarecum in urma datorita gravitatiei (fiind lichid si mobil in vasele de sange) si de aceea pentru cateva secunde creierul nu mai este suficient irigat. Sigur, exista si o legatura cu perioada de slabire prin care ai trecut. Solutia este sa nu te mai ridici brusc, ci cu o miscare lenta, mai ales dupa efort sau cand esti infometat.
VIOREL67
05-10-2003, 00:42
la fel mi se intampla si mie dar stiam despre ce este vorba...intr-un cuvant fi lenes:))
Q-langiu
05-10-2003, 11:58
si eu aveam aceeasi problema, cu ameteala cand ma ridicam brusc , dar mie mi-a spus un doctor ca este de la anemie, ca nu manac cum trebuie , vitamine ...chestii ! (asta mai demult) si nu a zis nimic de tensiunea arteriala sau cu circulatia ! a l c o o
Dr.S.Damian
05-10-2003, 12:07
Eu am explicat mecanismul care conduce la aceste stari neplacute.
Orice deficienta de vitamine sau minerale poate provoca si hipotensiune ortostatica, mai ales o deficienta de fier (adica anemie feripriva) in care hematiile nu isi pot realiza in bune conditii functia lor de transport al oxigenului.
Hipotensiunea ortostatica nu este o boala, ci o manifestare care conduce catre o cauza organica sau functionala.
JohnnyBravo
06-10-2003, 09:43
si eu tot anemie stiam ca este...mai am din cand in cand probleme de astea dar erau mai dese inainte sa ma apuc de culturism...
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.