PDA

View Full Version : Alergarea

Warlord
11-10-2003, 17:25
Va salut, domnule doctor, si va multumesc pentru raspunsul pe care mi l-ati trimis. Noua mea intrebare este legata de antrenamentul aerobic, mai precis de alergare, deoarece exista mai multe opinii contradictorii referitor la acest subiect si as dori sa aflu ce este mai bine de facut si cum. Spre exemplu, dl. Razvan Ionita si Octavian Hart considera ca alergarea si exercitiile aerobice nu ajuta prea mult la eliminarea excesului de grasime, ducand la scaderea in greutate fara a se face diferenta intre grasime si muschi, deoarece corpul va dori sa-si reduca greutatea pentru a face efortul mai usor si va arde tot ce va gasi in exces, inclusiv proteina din muschi.
Personal nu doresc sub nici o forma sa renunt la alergare, deoarece in timp mi-am dat seama ca nu pot reduce stratul adipos numai din regim, in conditiile in care fac 4 - 5 antrenamente de culturism pe saptamana si musculatura mea necesita un numar destul de mare de calorii pentru a-si mentine masivitatea si a creste in continuare, iar in plus am simtit din plin efectele benefice ale alergarii asupra sistemului cardiovascular, muschilor, psihicului etc. Vreau insa sa ma antrenez corect, cu cat mai putine consecinte negative in privinta pierderii masei musculare.
Cu ceva timp in urma, obisnuiam sa alerg seara, dupa antrenamentul de la sala, insa de la o vreme am reusit sa-mi fac programul ceva mai lejer dimineata, si atunci prefer sa merg in Herastrau de doua - trei ori pe saptamana dupa ce ma trezesc si sa dau doua ture de lac intr-un ritm moderat, pentru arderea mai eficienta a grasimilor (circa 45 - 60 de minute). Pana acum am alergat mereu pe stomacul complet gol, insa as vrea sa va intreb daca nu ar fi totusi mai bine ca imediat dupa trezire sa iau o portie de aminoacizi sau proteine, ca in zilele in care nu alerg, pentru a evita intrarea corpului in catabolism. Pana as ajunge in parc si as incepe efectiv sa alerg, cred ca ar fi timp suficient si pentru digerare. Problema este insa ce va face corpul: nu va incerca totusi sa obtina energia necesara din proteinele ingerate in detrimentul grasimilor? Iar pe de alta parte, daca voi alerga in continuare pe stomacul gol, nu risc totusi sa pierd prea multa masa musculara, mai ales ca imediat dupa trezire organismul este "flamand" de proteine si poate intra foarte usor in catabolism? Trebuie sa mentionez aici si faptul ca utilizez printre altele si 3 grame de HMB pe zi, care ajuta cat de cat la fixarea mai buna a proteinei in muschi.
Ca sa folosesc o expresie un pic mai vulgara, stiu ca vreau sa fiu cu fundul in doua luntri, adica si masiv, si definit. Ar fi pacat insa ca armonia unui corp destul de frumos construit sa fie umbrita de un mic exces de strat adipos situat in principal pe abdomen.
Cred insa ca trebuie sa existe totusi o solutie eficienta si pentru aceasta problema, si, cu scuzele de rigoare pentru timpul pe care vi l-am rapit, va multumesc pentru rabdare si pentru pretiosul ajutor dat celor care iubesc culturismul si sportul in general. Cu toata prietenia, Warlord

Dr.S.Damian
14-10-2003, 10:28
In orice carte de fiziologie vei gasi urmatoarele: in cazul unui efort aerob moderat sustinut mai mult de 30 de minute, prima sursa de energie folosita este glucoza circulanta, apoi depozitele de glicogen si dupa aproximativ 30 de minute incep sa fie folosite lipidele ca material energetic. Glucidele si lipidele pot fi “arse” direct la nivel celular, adica fara transformari intermediare, rezultand ca produsi de metabolism apa si CO2. Pentru ca o proteina sa ajunga sa fie uilizata ca material energetic, este nevoie sa fie trecuta prin procesul de gluconeogeneza la nivel hepatic. Acest lucru necesita timp si oricum se produce numai in conditii speciale, in special in carente calorice.
Asadar, atat timp cat ai un regim echilibrat nu exista pericolul sa pierzi masa musculara. Acest fenomen ar interveni atunci cand ai face foarte mult efort aerob (de exemplu te-ai antrena pentru maraton) si nici nu ti-ai asigura un aport optim de nutrienti. Daca faci efort aerob trebuie sa ii asiguri organismului glucide pentru a sustine efortul si proteine pentru a mentine si dezvolta masa musculara, fiindca faci si antrenamente de culturism.
De exemplu, daca ai iesi la alergat odata sau de doua ori pe saptamana 45 de minute si nu ai face alt gen de efort, nu ai avea nevoie de un regim deosebit de al unui om obisnuit, inclusiv in privinta proteinelor.
Inainte de alergare ai putea sa iei o portie de concentrat proteic, care sa contina si ceva glucide. Corpul va folosi doar glucidele pentru energie, nu si proteinele, iar dupa cele 30 de minute va fi stimulata si lipoliza (metabolizarea lipidelor).
Procedezi foarte bine si in felul acesta vei reusi sa ajungi la un echilibru intre masa musculara si strat adipos.