PDA

View Full Version : Gambe

Warlord
12-10-2003, 20:24
Va salut din nou, domnule doctor. As dori sa va consult intr-o problema legata de musculatura gambelor, grupa a carei dezvoltare a ramas putin in urma fata de celelalte, datorita unor factori genetici si, de ce sa nu recunosc, din cauza comoditatii si a faptului ca niciodata nu mi-a placut foarte mult sa-mi antrenez picioarele.
In primul rand, din punct de vedere genetic, seman foarte bine cu tatal meu - amandoi avem coapsele masive si puternice, insa gambele insuficient dezvoltate in raport cu acestea.
In al doilea rand, asa cum aratam anterior, nu m-am omorat niciodata la sala sa-mi lucrez gambele (cateodata treceau cateva luni si nu lucram picioare deloc, mai ales ca eram multumit de dezvoltarea coapselor).
Cu toate acestea, ma mir ca nu am obtinut o dezvoltare mai buna a gambelor in trecut, cand practicam intens artele martiale si mergeam foarte mult pe bicicleta. In prezent obisnuiesc sa alerg, insa fara prea mari rezultate in privinta cresterii gambelor.
Oricum, in prezent am perimetrul gambei cu 3 cm mai mic decat cel al bratului si datorita faptului ca in rest am devenit mai masiv decat inainte, aceasta disproportie a inceput sa ma deranjeze, motiv pentru care vreau sa pun accentul mult mai serios pe dezvoltarea gastrocnemienilor.
Ca structura sunt mezomorf cu unele trasaturi de ectomorf (1,88 m, 92 - 93 kg, oase lungi, musculatura prelunga dar destul de masiva etc). In aceste conditii as dori sa aflu care este modul cel mai eficient pentru a obtine cresterea rapida a masei musculare in zona gambelor. Stiu ce exercitii trebuie sa fac si pot lucra aceasta grupa de doua ori pe saptamana, insa am observat ca nu pot obtine rezultate bune cu greutati mari si repetari putine, ca in alte cazuri. Este bine oare sa incerc sa stresez gambele pana la epuizare, cu serii mai multe, greutati moderate si multe repetari? Atasarea unor greutati la picioare in timp ce alerg ar avea oare rezultate benefice? Va multumesc anticipat pentru raspuns si va urez mult succes in tot ceea ce intreprindeti. Friendly yours, Warlord

Dr.S.Damian
14-10-2003, 21:01
Ca sa iti dezvolti musculatura gambelor, o grupa destul de incapatanata si greu de “urnit” fiindca este folosita de mii de ori in timpul unei zile (practic faci mii sau zeci de mii de repetari cu greutatea ta zilnic) trebuie sa lucrezi cu greutati mari si repetari pana la epuizare.
Alta sansa nu cred ca este... decat poate sa iti pui implanturi :)
Lucreaza ridicari pe varfuri la aparat (sau cu haltera pe umeri – dar e mai incomod si mai periculos), presa – faci miscarea doar din glezne (nu stiu cum se numeste exercitul; in medicina miscarea asta se numeste flexia plantara a piciorului), ridicari pe varfuri din sezand la aparat sau cu haltera pe genunchi (actioneaza asupra muschiului solear in principal). Daca faci cate 3 serii cu 1 de incalzire si repetari pana la epuizare, cred ca stimulul este suficient. Greutatea trebuie sa fie suficient de mare incat sa poti face 15-20 de repetari corecte si inca alte cateva incomplete (“chinuite”). O tehnica de intesitate ar fi urmatoarea: in pauzele intre serii sa mergi pe varfuri prin sala, mantinand astfel gambele in tensiune permanenta.

slick
14-10-2003, 22:58
Si eu am niste gambe foarte slabe, genetic + ca nici mie nu-mi placea sa le lucrez, desi acum m-am schimbat si imi place! Exercitiul meu preferat este ridicari pe varfuri din sezut, cam asta e singurul care-l fac. Ce am observat: e mai important sa contracti muschiul cat mai tare pe partea pozitiva a miscarii decat greutatea cu care faci(de fapt, am impresia ca asta e valabil pentru orice grupa). De asemeni, trebuie sa ai o cursa a miscarii cat mai lunga! Poti sa aplici tehnici de intensitate ca super seturi, rest pause sau sa faci cu o greutate 15 repetari pana la failure si dupa aceea intr-un interaval de 4 minute faci in continu repatari, chiar daca reusesti 3-4 si pe urma trebuie sa te odihnesti. Stai 5 secunde si continui tot asa, sunt atatea posibiliati...

Daca sti engleza cel mai bine ar fi sa mergi pe www.testosterone.net , dai un search legat de gambe si gasesti o gramada de programe bune pt. gambe!

pitic
18-06-2007, 03:07
domnule doctor, sunteti doctor nutritionist ? puteti prescrie un program de alimentatie ptr ingrasare ? am 17 ani, 1,63 m, 48 kg... va multumesc mult