PDA

View Full Version : repetari

busca cristian
14-10-2003, 19:12
Buna,

Este adevarat ca daca lucrez cu greutati care sa imi permita efectuarea a 1-5 repetari dezvolta forta neuromusculara, si nu prea duce la hipertrofie, dar daca utilizez o greutate cu care pot face 6-12 repetari ea dezvolta cel mai bine masa musculara, iar daca fac mai mult decat 12 repetari ea va dezvolta in cea mai mare masura rezistenta musculara.
Intrebarea mea este urmatoarea: eu momentan ma antrenez cu prima metoda pentru dezvoltarea fortei (ca la halterofili), de exemplu la impins culcat orizontal pot face o repetare cu 110kg, dar pot face numai 40 de flotari, si m-am gandit ca ceva vreme sa fac antrenamente cu multe repetari (bineanteles pana la epuizare), daca voi face astfel vreo 4 luni imi voi pierde forta, adica voi mai putea face cu 110kg daca in aceste 4 luni nu lucrez cu 1-5 repetari ci lucrez cu 12-100 repetari.

multumesc

Dr.S.Damian
15-10-2003, 22:43
Da, este adevarat, desi nu ma prea impac eu cu termenul “forta neuromusculara”. Totul sta in greutatea folosita si in viteza de executie. Folosirea unei greutati foarte mari presupune repetari putine si viteza mare de executie, in timp ce greutatea mica permite efectuarea unui numar mare de repetari, in ritm lent.
Daca adopti ultima metoda vei atinge un prag in dezvoltarea fortei. In culturism este dovedit ca cea mai buna metoda este cea de mijloc. Nu am inteles exact ce vrei sa ma intrebi.

Busca Cristian
20-10-2003, 13:39
buna, am vrut sa va intreb ca daca fac antrenamente de rezistenta (4 luni), de culturism acesta micsoreaza forta maximala 1RM ?

Dr.S.Damian
20-10-2003, 23:28
Este posibil sa ti-o conservi, fara insa a progresa.

ccv
21-10-2003, 16:04
depinde si de nivelul la care esti - daca esti mai "avansat" e posibil sa pierzi niste kg la 1rm.
La fel am vazut si la slabit - daca esti la un nivel incepator/mediu poti sa slabesti fara sa pierzi din forta, daca nu (sa zicem ca faci geno cu peste 200kg) odata cu burta se cam duce si din forta. Asta daca nu intervin si alti factori (alimentatie mult mai bogata in proteine, creatina, napo etc.)