PDA

View Full Version : Rinita

_Iron_
10-07-2005, 03:06
Va salut,

am o rinita cauzata de folosirea excesiva a picaturilor nazale...
Stiu ca singura solutie este sa nu le mai folosesc....insa dupa renuntare apare o perioada in care nasul este infundat si respiratia se face numai pe gura...
Cat timp poate dura aceasta perioada pana cand mucoasa nazala isi reintra in normal?
Ar fi bine sa iau Vitamina A (retinol) in acest caz ?
Daca da, cat ar trebui sa iau?

va multumesc.

Dr.S.Damian
11-07-2005, 11:04
Nu interupe brusc administrarea picaturilor, ci incepe sa pui din ce in ce mai putin / mai rar / sau iti faci o solutie diluata cu ser fiziologic si cresti progresiv dilutia.
Trebuie sa faci tot posibilul sa renunti la picaturi (in special daca au in compozitie efedrina sau alte decongestionante), fiindca iti distrugi mucoasa nazala.
Poti sa iei si vitamina A in aceasta perioada.

_Iron_
13-07-2005, 00:21
In primul rand, multumesc pentru raspuns.

In legatura cu vitamina A(retinol):
Iau cam 10.000 UI pe zi, este prea mult cumva ? pentru ca nu vreau sa o dau in hipervitaminoza...
Din cate stiu,pot lua mai mult daca o iau pe nas(cum fac acum) si nu o administrez oral, pentru ca o cea mai mare parte va ramane pe mucoasa nazala...este informatia asta corecta ?

Dr.S.Damian
13-07-2005, 11:02
Nu e mult. Ia-o oral.

_Iron_
13-07-2005, 20:44
Sunt curios,e vreun motiv aparte pentru care e mai bine sa o iau oral decat picaturi ?

Dr.S.Damian
15-07-2005, 13:06
Se absorabe in cantitate mai mare.

_Iron_
31-07-2005, 18:02
A trecut aproape o luna de cand am renuntat, acum nu mai folosesc picaturile nazale decat seara inainte sa ma culc.
Totusi senzatia din timpul zilei este extrem de neplacuta.
Totusi,as vrea sa stiu daca mai este vreo metoda prin care as putea sa scurtez perioada in care se reface complet mucoasa nazala...
Poate ar trebui sa iau mai multa vitamina A?

Dr.S.Damian
01-08-2005, 13:11
Nu te-ar ajuta. Trebuie pur si simplu sa ai rabdare.
Poate ca exista metode naturiste, dar nu stiu sa iti spun.

_Iron_
20-08-2005, 16:21
Buna ziua domnule medic...

Am inregistrat progrese,dar nu am reusit sa rezolv complet problema(sa precizez ca picaturile sunt Bixtonim,care contine
efedrina).
Cred ca in cel mult o luna am sa reusesc sa nu imi mai pun deloc...
De asemenea,cred ca vitamina A m-a ajutat destul de mult,si am sa continui sa iau...
Am vazut in farmacii doua tipuri de vitamina A:
una sub forma de solutie,care contine acetat de retinol 2,1786 g (1.500.000 UI/g)
si una sub forma de comprimate ce contine palmitat de retinol a 50.000 UI/capsula
As vrea sa stiu care ar fi mai bine de luat si care este doza recomandata in cazul acesta(o administrez oral).

Va intreb, obstructia nazala este provocata de congestia de rebound(un simplu efect al picaturilor) ,sau administrarea lor
indelungata inflameaza in vreun fel mucoasa nazala(intr-un post anterior ati spus ca se 'distruge' mucoasa nazala) ?

Va multumesc.

Dr.S.Damian
22-08-2005, 15:08
In prima faza, intr-adevar se produce o congestie de rebound (sau reactiva), pe care multi o "trateaza" tot cu picaturi cu efedrina si astfel se creaza un cerc vicios, care in final conduce la atrofia mucoasei nazale.

In privinta vitaminei A, ai putea sa incerci simultan ambele variante, dar fara sa depasesti doza totala de 5000 UI.

_Iron_
03-09-2005, 19:57
Problema este ca trebuie sa imi pun noaptea inainte sa ma culc...
In timpul zilei reusesc totusi sa ma abtin, uneori congestia mai dispare,alteori apare doar la o nara...simt insa ca lupta asta se prelungeste prea mult...
Problema mea se datoreaza efedrinei, si ma gandeam sa schimb picaturile cu Olynth care nu contine efedrina...am sa il folosesc doar inainte sa ma culc...ar fi asta o idee buna ?

Dr.S.Damian
04-09-2005, 10:41
Si Olynth poate sa dea probleme daca e folosit timp indelungat. Am cunoscut persoane care nu puteau sa traiasca fara Olynth.
Totusi e mai putin periculos decat cele cu efedrina.
Cel mai bine ar fi sa te sfatuiesti cu un ORL-ist.