PDA

View Full Version : Nivelul de androgeni

Cornel
04-09-2003, 17:18
Domnule doctor S. Damian,ma numesc Cornel si am 23 de ani.
Apelez la dvs cu o intrebare zic eu,destul de dificila din moment ce cautand destul de mult pe site-uri americane medicale nu am gasit nimic concludent.Intrebarea mea este urm:Cum influenteaza activitatea sexuala nivelul plasmatic al androgenilor?
Eu daca stau sa ma gandesc as zice ca, un tip care sufera abstinenta sexuala,"se inraieste",in sensul ca cel putin d.p.d.v. psihic comportamentul sau devine unul "hipertestosteronic",in care predomina agresivitatea si dorinta sexuala crescuta.Deci as putea sa trag concluzia ca abstinenta sexuala este un excelent descarcator de androgeni(testosteron si dht).
Pe de alta parte,un barbat care are o activitate sexuala intensa,are nevoie de o spermatogeneza crescuta si prin feed-back cred ca ar fi stimulati hormonii necesari unei spermatogeneze crescute,in cauza Fsh-ul si testosteronul.Deci si activitatea sexuala intensa este un producator de testosteron.
Sunt convins ca in cel putin una din ipotezele de mai sus nu am dreptate,si astept cu mare interes raspunsul dvs.Care este atitudinea sexuala optima cand se urmareste obtinerea de nivelecat mai crescute de androgeni?Va multumesc!

Dr.S.Damian
05-09-2003, 13:29
Foarte interesanta intrebarea ta. A trebuit sa ma documentez putin si iata ce am gasit: ambele ipoteze sunt corecte :)
Cred ca nu te asteptai la asta, insa am citit mai multe studii care arata ca atat perioadele de abstinenta sexuala, cat si activitatea sexuala ritmica provoaca variatii in ceea ce priveste secretia de testosteron, evident in sens pozitiv.
Aceste variatii se produc insa in limite fiziologice, deci nu inseamna ca daca ai o viata sexuala deosebit de intensa sau contrar, te supui unei abstinente indelungate, nivelele de androgeni vor creste extraordinar (si de aici speranta unora ca isi vor dezvolta o masa musculara nemaipomenita).
Fara discutie, o viata sexuala echilibrata, fara excese in ambele sensuri este atitudinea de ales.
Ce am mai retinut: ejacularea este in relatie mai importanta cu DHT decat cu testosteronul, iar dorinta sexuala si linistea de “dupa” au o mai mare legatura cu nivelul endorfinelor decat cu cel de testosteron.

Cornel
05-09-2003, 15:18
Va multumesc mult pt raspuns,dar as mai avea inca o rugaminte,daca se poate.
In legatura cu ultimul aliniat,nu sunt f lamurit in ce sens se coreleaza nivelul:DHT,endorfinelor si al testosteronului cu activitatile in cauza.Sunt interesat in special de DHT si,va rog daca puteti sa-mi dati link-ul(unul sau mai multe) spre site-ul in care sa gasesc informatiile despre DHT si corelatiile sale cu ejacularea,abstinenta,etc.(Nu vor fi probleme sa inteleg limbajul medical drc sunt student in anul 6 la Medicina,din pacate pt mine nu prea le am cu cautatul pe internet):)

Dr.S.Damian
06-09-2003, 10:30
Ma bucur sa am aici un viitor coleg. Te intereseaza culturismul sau cum ai ajuns aici?
Informatiile pe care ti le-am dat, le-am gasit pe un site gen Medline, unde din pacate nu gasesti articole intregi, ci doar abstracturi. Cam asta este situatia cu articolele de pe net, ma refer la cele serioase – daca vrei sa citesti tot studiul trebuie sa platesti. Oricum, netul este o sursa foarte valoroasa de informatii si ar trebui sa invet sa-l folosesti, fiindca iti va fi util in profesie. Eu am cautat prin toate tratatele pe care le aveam acasa pentru a-ti raspunde la intrebare, insa nu am gasit nimic semnificativ.
Legat de DHT am gasit doar informatia ca in momentul ejacularii se inregistreaza o variatie a nivelului seric, spre deosebire de testosteron care are doar variatii largi, pe perioade lungi, legatura lui cu activitatea sexuala fiind cea pe care deja ti-am spus-o.
Cu endorfinele este alta poveste: acestea moduleaza starea psihica si transpunerea organica a acesteia, adica acea stare de tensiune placut-neplacuta pe care ti-o da abstinenta, libidoul in sine, senzatiile din timpul actului sexual si de dupa. Se afirma ca senzatia de epuizare (neplacuta) de dupa ejaculare ar fi provocata de scaderea brusca a nivelului de endorfine cerebrale.
Intra aici (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi) si cauta dupa cuvinte-cheie si ai sa gasesti.
Te mai astept pe aici.

Cornel
06-09-2003, 12:08
M-am mai lamurit putin.Am mai gasit ceva interesant si in fiziologia prof. Haulica,la "Comportamentul sexual",unde intareste ideea mea initiala ca abstinenta este corelata cu descarcari crescute de androgeni,care sunt menite sa induca individului respectiv preocuparea pt sex,"pulsiunea sexuala",cum se spune acolo.De asemenea da cazul unor masculi hipogonadici,la care s-a evidentiat :timiditate,apatie,ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca perioada de "dupa",este una hipoandrogenica.Ma rog,nu mai vreau sa discutam despre asta;eu unul practic culturismul destul de rar fiindca,cel putin acum am mult de invatat(se apropie rezidentiatul-la anul),si vreau sa-mi canalizez energia doar spre ceea ce e important cu adevarat.Dar prima data am inceput sa practic culturismul in clasa a 9-a,perioada in care citeam cred 8-10 ore pe zi numai reviste de culturism,de le stiam pe de rost,(numerele de la 23 in sus ale revistei Culturism)si cu ocazia asta vreau sa spun ca ii port un deosebit respect lui Florin Uceanu care a fost in perioada aia un idol pt mine,marea majoritate a informatiilor mele provenind de la dumnealui;cred ca a facut fff mult pt promovarea acestui sport in Romania.
Asa,acum vreau sa vorbesc despre o adevarata "problema medicala" a mea.Nu e o boala insine.Problema mea este ca obosesc prea repede.In ce sens?De exemplu nu pot sa stau mult in picioare fiindca ma dor genunchii si mai ales zona lombara.Stagiile pe care le efectuez in spitale sunt o povara prea mare pt mine,in conditiile in care am asistenti severi care nu ma(ne) lasa sa ne asezam pe patul bolnavilor.:D .
Eu stau la camin ,nu sunt bucurestean,si am putut sa ma compar cu colegii mei de camera.De ex,dupa ce venim la pranz de la stagiu,in timp ce ei nu se simt obositi aproape de loc,eutrebuie sa ma pun in pat sa ma odihnesc.De asemenea,eu niciodata nu invat la masa,ci doar in pat in diferite pozitii care sa nu-mi solicite muschii erectori spinali.Si acum cand scriu stau in pat,si nu in fund.Evit sa stau in fund la masa pt ca stiu ca o sa ma doara spatele;dupa ce vin de la stagiu si ma pun in pat,incep sa fac flexia si ext gambei si genunchii incep sa-mi trosneasca usor.
Trebuie sa precizez insa ca eu sunt un tip atletic ,fara antrenament am 1.85 si 77-78 kg cu f putina grasime si am 37 cm in brat.De antrenat fac culturism "din an in pasti".Totusi sa nu credeti acum ca sunt un invalid sau handicapat,am facut totusi liceul si facultatea pana acum si m-am adaptat bine;de observat totusi ca statul in picioare pe loc este incomparabil mai stresant pt genunchii mei in comparatie cu mersul pe jos.Daca as merge sau alerga,nu as mai avea asa probleme.
Eu baniesc ca am aceste probleme din cauza unui colagen de o calitate mai proasta pe care il am,si cred ca nici un medicament sau dieta nu ma poate ajuta,cred ca exista o neconcordanta intre "uzare" si refacere in ceea ce priveste tesutul conjunctiv articmultumesc!ular,din cauza ca acesta este de proasta calitate.Vreau sa-mi spuneti si in ce masura pe dvs va dureau genunchii dupa stagiile din facultate in care trebuia sa stati in picioare mai multe ore.:) Va multumesc!

Dr.S.Damian
07-09-2003, 12:28
Sigur ca ma dureau picioarele si mai ales spatele dupa ore intregi se stat pe loc si de fapt este un lucru obisnuit, fiindca asa cum stii, contractia izometrica a muschilor este mult mai solicitanta si neplacut resimtita decat caontractiile izotonice. Statul in picioare (relativ) nemiscat supune muschii posturali la o contractie izometrica de lunga durata. Pe de alta parte, acest lucru are un efect negativ si asupra circulatiei de intoarcere (la inima), de unde complicatii precum varicele la cei cu predispozitie.
Daca ai face putin sport, nu neaparat culturism la sala, ci cateva exercitii zilnice acasa (macar numai exercitii de stretching) ai suporta mai usor aceste probleme.
Apropo de stagiile cu mult stat in picioare pe langa patul bolnavului, imi aduc aminte ce ne spuneau unii asistenti: patul este teritoriul bolnavului si noi nu avem dreptul sa il invadam, ci eventual putem sa intram acolo cu permisiunea lui. Am avut ocazia (neplacuta) sa fiu si de cealalta parte a baricadei si intr-adevar este neplacut sa ti se aseze pe pat 3-4 studenti, evident cu spatele la tine si uneori cu hainele de strada. Dar sa nu intram in filozofii de ganul asta.
Este posibila si ipoteza ta despre colagen; daca ai bani (scuza-ma am uitat ca esti student :) ) ai putea incerca un supliment cu condroitinsulfat si glucozamina, constituenti de baza ai structurilor articulare.