PDA

View Full Version : Forta

Arnold
22-10-2003, 16:06
Buna,

Acum am 2 ani de antrenamente, si pe parcursul acestora am avut ( si mai am inca) niste perioade foarte ciudate. Spre exemplu, cand incepeam un exercitiu dupa primele 1, 2 serii muschii lucrati mi se umflau atat de tare si se intareau intr-un hal, incat simteam ca sunt gata sa explodeze, lucru care de obicei se intampla doar la sfarsitul antrenamentului, dupa vreo 15 serii.
Pana aici totul ar fi bine, numai ca, dupa aceste 1, 2 serii cand obtin pomparea imi scade forta, si simt muschiul mult prea umflat si intepenit, astfel ca la seriile urmatoare nu mai pot sa fac acelasi numar de repetari pe care il fac de obicei, in zilele normale. Aceste perioade se intind pe parcursul a catorva antrenamente. Vreau sa-mi spui de ce se intampla aceasta si ce ar trebui sa fac in aceste zile ?

Dr.S.Damian
24-10-2003, 22:07
Cred ca oricine merge la sala de forta experimenteaza asemenea momente neplacute. Aceasta contractie dureroasa, oarecum asemanatoare cu o contractie tetanica, este datorata crizei acute de oxigen din muschi si acumularii excesive de acid lactic care practic “intoxica” fibrele musculare si mai ales terminatiile nervoase care comanda aceste fibre. Cauza: evident efortul anaerob puternic si prelungit raportat la posibilitatile de moment ale organismului de a metaboliza acest acid lactic si de a aduce sange oxigenat in muschiul solicitat.
Ce trebuie facut: sa te opresti din exercitiu, sa scuturi si sa masezi bine locul, sa faci exercitii de intindere, sa te odihnesti si sa faci cateva exercitii de respiratie ampla. De asemenea, aportul optim de apa si minerale este un factor care previne aceste neplaceri.

Arnold
28-10-2003, 16:56
Din cate stiu eu acest acid lactic provine din fermentatia glicogenului din mushi, dar nu m-am prins de unde aceasta criza acuta de oxigen.
Cum adica acidul lactic " intoxica" fibrele musculare? Ce se intampla de fapt cu muschiul?
Cum se poate mari capacitatea organismului de a metaboliza acest acid lactic si de a aduce sange oxigenat in muschiul solicitat?
Crezi ca atunci cand trec prin aceste perioade ar fi indicat sa sar peste un antrenament dand astfel organismului posibilitatea de refacere?

Dr.S.Damian
28-10-2003, 22:05
Acidul lactic privine din glucoza (glicogenul fiind un polimer de glucoza) care este metabolizata in lipsa oxigenului. Lipsa acuta de oxigen apare atunci cand faci un efort intens (cum este ridicarea de greutati) si sangele cu oxigen nu ar timp sa ajunga acolo unde este nevoie de el. Acidul lactic se acumuleaza si afecteaza terminatiile nervoase din muschi, ceea ce produce o paralizie temporara, manifestata prin acea contractie dureroasa.
Ti-am spus: prin oprirea efortului, exercitii de stretching, masaj usor, exercitii de respiratie, sangele oxigenat ajunge mai repede la muschiul respectiv si durerea se reduce.
Nu cred ca e nevoie sa sari peste un antrenament.

DUMITRESCU MIH.
09-11-2003, 00:01
pe langa ce-a spus Doctorul:),gandeste-te putin..
de ce gheparzii nu pot alerga mai mult de 1-2 min la viteza maxima?din cauza acidului lactic care i-ar omori, asa ca vezi ce faci sa nu patesti ceva:)))))))