PDA

View Full Version : Problema

karin
24-10-2003, 16:50
Domnule Dr.Damian,

Am sa incerc sa fiu cat se poate de succinta, incercand totusi sa va dau toate datele care v-ar ajuta sa va formati o opinie despre problema mea.
Astfel, am 33 de ani, muncesc foarte mult (12 ore pe zi), activitate de birou, extrem de stresanta – functie de conducere.
Totusi, in timpul liber sunt o persoana foarte activa, joc tennis destul de des (vara de 2-3 ori pe saptamana) si imi place sa ma plimb. Practic ski-ul.
In copilarie/studentie am facut mult sport, ceea ce a facut sa am un corp cu muschi foarte proeminenti pe picioare.
In urma cu 3 ani, in urma unei interventii chirurgicale (ovariectomie dreapta) am inceput sa iau Logest si de 1-2 ani Marvelon, conform prescriptiei medicului (fara predozaj hormonal insa).
In ceea ce priveste activitatea sexuala, este complet neregulata, neavand o relatie stabila cu un barbat.

In ceea ce priveste regimul alimentar, nu mananc grasimi deloc (eventual un snitel din cand in cand si aproape niciodata cartofi prajiti), nu mananc dulciuri (de 2-3 ani), nu mananc junk food, nu mananc sarat (dintotdeauna), nu beau cafea, nu fumez, nu manac carne rosie, doar peste alb si piept de pui.
Nu iau niciodata micul dejun, mananc in fiecare zi la 12.30h (un singur fel de mancare maximum) si eventual seara, dar nu intotdeauna.
Intr-adevar beau vin rosu sec (zilnic) sau whisky/palinca.

Cu toate acestea, pe parcursul ultimului an de zile castig in greutate constant.
Ceea ce ma alarmeaza este faptul ca in ultima perioada acest lucru este din ce in ce mai evident (5kg in ultimele 2 saptamani, fara schimbari in alimentatie sau stil de viata) (am ajuns la 68kg, la o inaltime de 168cm!)
De asemenea, sunt genul care nu a tinut cure de slabiri, slabind extrem de usor pana acum cativa ani.
Anul acesta insa, in primavara, timp de 2 saptamani am mancat doar 2-3 fructe/legume crude sau 1-2 iaurturi/zi si abia am reusit sa dau jos 2-3 kg.

Ca tip somatic, nu stiu exact categoria, insa sunt genul cu talie/umeri ingusti, oase subtiri, fara grasime pe burta, grasimea asezandu-se pe coapse, fund si partea superioara a bratelor.

Va rog frumos sa imi spuneti care ar fi sugestiile Dvs. despre ceea ce ar trebui sa intreprind in vederea revenirii la greutatea dorita (56kg).

Va multumesc mult,

Karin

Dr.S.Damian
26-10-2003, 20:14
Sa recapitulam: faci miscare constant, iti controlezi regimul alimentar (care este echilibrat, fara excese si fara alimente hipercalorice) si cu toate acestea iei constant in greutate. Toate acestea ma duc cu gandul la o problema medicala si mai exact la un dezechilibru hormonal. Exista posibilitate ca aceste anticonceptionale sa fie cauza, desi producatorii noilor generatii de medicamente contraceptive spun ca riscul ingrasarii este redus. Totusi...
Parerea mea este sa ajungi la un ginecolog sau endocrinolog cu care sa discuti aceasta problema. Eu pot sa iti spun “fa mai multa micare si mananca mai putin” insa ma tem ca nu aceasta este solutia in cazul tau.
Nu cumva in ultimul timp ai mai rarit-o cu efortul fizic? Ma intreb totusi cat efort faci daca (cel putin) 5 zile pe saptamana lucrezi 12 ore.