View Full Version : Inaltime
Salut,
Am si eu 18 ani si ma antrenez acasa de aprox.1 an de zile ( fac exercitii doar pentru piept si biceps), dar am si o problema, inaltimea mea care e 170 cm. Multi dintre prietenii mei spun a sunt mic si la scoala aproape toti baietii sunt mai inalti decat mine ( chiar si cei de clasa a 9-a), nu stiu ce e cu ei , cred ca au stat prea mult in ploaie. De aceea ma simt destul de prost cand stau de vorba cu ei. Sa nu mai spun ca sunt niste fete foarte dragute pe acolo, cu care mi-e cam rusine sa vorbesc fiind ca sunt mai inalte decat mine.As vrea sa stiu daca nu cumva antrenamentele pe care le fac mi-au stopat sau mi-au incetinit cresterea in inaltime.Dupa cum am spus fac flotari cu picioarele pe covor pentru piept, de doua ori pe saptamana, si in alte doua zile fac flexii cu gantera din stand in picioare pentru biceps. Antrenez aceste doua grupe in zile separate, pentru ca efortul total depus sa nu fie prea mare, fiindca am auzit ca si efortul fizic intens, poate sa-ti incetineasca cresterea in inaltime. Folosesc gantere de la 14 pana la 20 kg dar antrenez fiecare brat separat, mai intai stangul apoi dreptul tocmai pentru ca greutatea totala sa nu fie prea mare.Cele mai multe serii le execut cu 20 de kg.Antrenamentele dureaza aprox. o ora. In fine, as vrea sa stiu parerea ta, daca aceste antrenamente mi-au incetinit cresterea in inaltime? Poate o sa ti se para ca antrenamentele pe care le fac sunt floare la ureche dar vreau sa-ti spun ca in acea ora lucrez foarte intens, pana la epuizare, si in acest an de zile nu am sarit nici macar peste un antrenament. De altfel rezultatele antrenamentelor nu au intarziat sa apara. Inainte eram foarte slab, iar acum dupa aprox. un an de zile pieptul meu s-a umflat foarte mult, incat multi prieteni imi spun ca am nvoie de un sutien din cauza ca pectoralii se vad proemineneti de sub tricou, iar bratul mi-a crescut cu aprox.7-8 cm. Aceste rezultate le-am obtinut fara sa iau nici un fel de suplimente nutritive, atata doar ca am inceput sa mananc mult mai mult decat mancam inainte, in special alimente bogate in proteine. Deci care este parerea ta? Crezi ca ar trebui sa opresc antrenamentele? Sa stii ca nu prea ma lasa inima sa renunt la antrenamente, fiindca am muncit foarte mult pentru acesti muschi si nu vreau sa se intample ceva cu ei, dar imi este tare frica ca nu cumva aceste antrenamente sa imi incetineasca sau sa-mi stopeze cresterea in inaltime.
Dr.S.Damian
29-10-2003, 22:27
Este EXCLUS ca aceste antrenamente sa-ti fi influentat in vreun fel cresterea in inaltime. Nici vorba de stopat...
Ce inaltime are tatal tau? Dar cei doi bunici? Daca inaltimile voastre sunt apropiate, atunci atat ti-a fost dat sa cresti si cam trebuie sa te impaci cu asta. Un alt element important: de cand n-ai mai crescut in inaltime?
Ca sa nu te dezamagesc de tot: la 18 ani inca mai ai sanse sa cresti, deci nu dispera. In alta ordine de idei, exista o multime de fete minione care merita atentia ta, sunt sigur :)
In privinta antrenamentului, incerca sa lucrezi si celelalte grupe, ca sa te dezvolti armonios.
lasa prostiile si trage tare, doctorul are dreptate
canibalu
30-10-2003, 16:21
..may Arnold .... am si eu un vecin tot asa ..numa ca el are 172 si vreo 26 de ani ..si in jur de 95 de kg... .. .. asa era si el complexat de inaltime.. dar sa pus bine pe treaba... ..si sincer sa spun acuma il invidiez..cum arata.. (numa muschi)!! si sa nu spun ce femeie are!!.. ti-as spune dar ca dupa se supara domnu doctor ..!
........ si am mai vazut la sala.. si am obs si eu ca pe personale mici de inaltime se pune f repede... !!!!
asa ca baftA! mane!m o t o r
VIOREL67
30-10-2003, 17:36
Arnold!
sa imi spui sincer daca ai vazut parfumul de calitate la litru?
oricum eu mai caut cristian dihor la litru ca sunt chitros de fire si fac economie la ambalaj ..dar nu am gasit:D
Dr.S.Damian
30-10-2003, 20:11
Uite dom'ne sufletul de artist, ce frumos o aduce din condei :D
Frumos spus, metaforic... chiar si cu umarul in pioneze, tot artist ramai :D
Era un pic altfel Dom. Doctor, ceva la genul: Esentele tari se tin in sticlute mici, dar merge si cu "Dihoru". Problema este ca am vazut si esente tari in sticle mari, eeee..... aia da!
Sa stii ca nu m-ai convins deloc cu acest raspuns, odata pentru ca nu ai motivat de ce crezi tu ca aceste antrenamente nu mi-au influenat in nici un fel cresterea in inaltime, si in al doilea rand pentru ca sunt deja foarte obsedat de inaltimea mea si am o gramada de nelamuriri si intrebari legate de acest subiect. Sper sa nu te superi, dar cred ca am sa-ti trimit inca multe intrebari pe aceasta tema, pana au sa mi se limpezeasca toate aceste nelamuriri. Daca vei fi prea ocupat ca sa raspunzi la ele atunci te rog frumos sa le lasi deoparte pana vei avea timp. Poti sa raspunzi si cu intarziere ca eu nu ma supar, atata doar, sa iei in serios toate intrebarile care vor aparea pe parcurs.
Deocamdata:
1. As vrea sa-mi motivezi (o explicatie putin mai detaliata, mai stiintifica poate) de ce crezi ca e EXCLUS ca aceste antrenamente sa-mi fi influentat in vreun fel cresterea in inaltime. Este adevarat ca antrenand fiecare brat separat, greutatea totala care apasa asupra coloanei nu e chiar asa de mare (20 kg), dar totusi este vorba de vreo10, 15 serii cu aceasta greutate, in care storc complet bicepsul, iar la flotari in acea ora ajung pe la 500, 600 de repetari.
2. Dupa cum am mai spus efortul fizic intens poate sa-ti incetineasca cresterea in inaltime. As vrea sa imi zici,de ce crezi ca antrenamentele pe care le fac eu nu au aceasta intensitate. De ce antrenamentele intense influenteaza negativ cresterea in inaltime, si prin ce se deosebesc antrenamentele mele de acestea (concret) ? Apropo, ai mai putea sa imi spui cu aceasta ocazie de ce de obicei indivizii care practica astfel de sporturi intense cum ar fi gimnastica, antrenamentul cu greutati etc, raman mai mici de inaltime?
3. Vad ca mi-ai adresat si tu o intrebare destul de ciudata (de cand nu am mai crescut in inaltime) De ce este acesta un element atat de important? Din cate am auzit eu, in perioada de crestere exista si momente de stagnare, si momente de acceleratie a cresterii in inaltime. Adica cat de lunga trebuie sa fie aceasta perioada de stagnare, ca sa sii sigur ca de aici incolo nu mai cresti in inaltime? Cat despre mine nu prea m-am oprit din crestere, atata doar ca am crescut numai cate putin in fiecare an. Colegii de clasa din generala si chiar si din liceu, se intorceau din vacanta de vara mult mai inalti, iar eu in acel timp cresteam doar cate putin, si astfel am cam ramas in urma. Acest lucru a inceput sa se intample de prin clasa a 7-a. Colegii mei au inceput sa treaca prin acea perioada numita varful acceleratiei cresterii in inaltime, tot asa pe rand in fiecare an, pe parcursul claselor 7, 8, apoi liceul clasele 9 10 11, iar eu tot traiam cu speranta in fiecare an, ca mi se va intampla si mie de la anul, dar nu mi s-a intamplat pana acuma. Crezi ca e posibil ca de aici incolo sa mi se intample si mie?(te rog sa nu ma dezamagesti) Faptul ca dupa clasa a 11-a, cand m-am intors intr-a 12-a am avut colegi care au cam crescut destul de mult in vacanta, mi-a dat un pic de speranta si mie. Crezi ca voi fi si eu binecuvantat la anul? Nu stiu ce sa zic dar eu am un prieten care a crescut destul de mult si in armata.
Imi cer scuze daca am intins prea mult subiectul.:)
Dr.S.Damian
07-11-2003, 23:19
Am amanat raspunsul, in speranta ca o sa gasesc timpul necesar sa despic firul in paispe, asa cum vrei tu. Din pacate nu am timp acum. Ramane pe alta data.
Sper ca nu ai uitat de raspuns !!!
Dr.S.Damian
30-11-2003, 18:54
Eu speram ca ai uitat tu :D :D
O sa iti raspund, dupa care cer o sa cer de la patron spor de stress :D :D
:D :D :D :D Asta nu-i nimic, sa vezi ce nelamuriri mai am :D :D :D
Dr.S.Damian
01-12-2003, 14:44
Ok, sa nu zici ca te ocolesc, dar trebuie sa stii ca nu stiu raspunsurile la toate intrebarile.
Pe de alta parte, sunt lucruri pe care trebuie sa le iei de bune, de exemplu nu cred ca te duci la doctor si acesta iti spune ca ai ulcer si iti da un tratament, iar tu ii spui “nu prea m-ati convins, va rog sa imi argumentati fiziopatologic de ce am ulcer si farmacologic de ce imi dati tratementul asta si nu altul…”.
Nu toti medicii au si talent didactic, adica ei sigur stiu explicatia unui fenomen, dar le vine greu sa le-o explice si altora…
Sa revin: pur si simplu consider ca efortul pe care il depui tu nu are cum sa influenteze negativ crestrea in inaltime. E prea “usor”, aplica prea scurt timp si nici nu se adreseaza axului corpului. Gimnastii se antreneaza ore intregi zilnic, iar eforul depus de ei consta in mare parte in socuri repetate in axul corpului. Tu lucrezi cu niste gantere de 20 kg si iti faci probleme ca nu mai cresti… Nu stiu cum sa iti explic, insa mi se pare prea evident ca asemenea greutati nu iti pot pune probleme.
Probabil daca ai face antrenamente timp de ore si nu ai manca mai nimic, si asta timp de luni sau ani, inaltimea ar putea fi influentata, prin faptul ca aportul total este insuficient.
Te-am intrebat de cand nu ai mai crescut, fiindca de la o anumita varsta, daca cresterea s-a oprit, este putin probabil sa se mai reia.
Imi pare rau daca explicatiile mele nu te multumesc, dar nu am altele mai bune.
mercutio
03-12-2003, 10:12
Mai, Arnold, hai sa-ti spun cum a fost cu mine, ca simt asa nevoia sa te incurajez.
Din clasa a V-a pana in clasa a XI-a inclusiv am fost printre cei mai mici baieti din clasa (nu mai zic ca erau si foarte multe fete mai inalte decat mine - cam 2/3 in clasele V-IX si cam jumatate pana in clasa a XI).
Eu nu mi-am prea pus in mod explicit problema, dar probabil ca eram destul de complexat, fara sa-mi dau neaparat seama din ce motiv (pe langa ca eram scund, eram si f slab). Nu mai stiu exact cam cat aveam in inaltime, sa zic, prin clasa a IX-X-a, dar probabil undeva sub 170.
Din clasa a XI pana la sfarsitul primului an de facultate am crescut, acum am 182 sau 183, nu mai stiu exact(e adevarat ca acum mi-as dori sa am 190-193) pentru ca ultima data m-am masurat cand mi-am refacut recrutarea pt armata.
N-am facut sport in perioada asta, dar bineinteles asta nu tre' luata ca sfat. Dimpotriva, daca as fi facut sunt sigur ca as fi crescut mai armonios.
Poate o fi adevarat sau nu, dar procesul de crestere s-a declansat dupa ce am luat niste multivitamine (d-alea de sunt acum pe toate drumurile, atunci nu erau). Poate are legatura, poate ca n-are. Habar n-am (dl doctor o sa-ti spuna daca ele sunt responsabile de declansarea etapei de crestere).
Cert e ca, dupa liceu m-am mai intalnit intamplator cu unii dintre colegii mei care inainte mi se parea f inalti si am descoperit ca aveau aceeasi inaltime cu mine sau erau mai scunzi. Doar vreo trei au ramas mai inalti ca mine.
Nu am pe nimeni inalt in familie (fratele meu, tatal meu ,mama, bunicii sunt/au fost medii de inaltime, ba chiar fratele are undeva cam 173). Bine, acum nici eu nu sunt cine stie ce inalt, dar ideea e ca nu-mi explic de ce ii depasesc cam cu 7-8 cm.
Cam asta am vrut sa-ti spun. Nu stiu daca te ajuta cu ceva. Oricum, bafta!
theodorro
03-12-2003, 12:01
Am 20 de ani si tot 170 cm, problema e ca nu am mai crescut de pe clasa a 9-a. Parintii nu sunt foarte inalti, dar bunicii sunt si inalti si longevivi. Este vreo problema daca as lua acum hormon somathotrop? exista sansa sa mai cresc sau ma aleg, Doamne fereste!, cu vreo acromegalie?
Dr.S.Damian
03-12-2003, 19:33
In primul rand nu trebuie sa te apuci sa iei de capul tau. Riscul este si de acromegalie, dar pot exista multe alte probleme legate de echilibrul intern al organismului.
mercutio
04-12-2003, 08:34
Interesanta cartea, din cate imi dau eu seama din prezentare.
O s-o iau si eu sa o citesc.
JohnnyBravo
04-12-2003, 13:30
tata: ~180cm
mama: ~156cm
bunicul cu care seman: ~168cm
eu:
clasa a 9-a : 154cm
clasa a 12-a: 172cm
acum la 26 de ani: 175cm dar n-am mai crescut de la 24 de ani...
asa ca arnold, apropos imi place ca ai multe intrebari dar nu-i chiar indicat sa raspunzi la intrebarile dl doctor cu alte intrebari:) , ai toate sansele sa mai cresti, in functie de fondul genetic care il mostenesti de la parinti si/sau bunici.
asigura-ti alimentatia corespunzatoare, vitaminele si mineralele si totul va fi ok...compara-te cu parintii, bunicii si in caz ca le semeni (la inaltime vorbesc) atunci incearca sa te consolezi cu ideea ca n-o sa mai cresti cine stie ce, iar fete sub 160 sunt destule... :)
Mersi pentru incurajari baieti!
JohnnyBravo zici ca ai crescut foarte mult din clasa a 9-a pana intr-a 12-a. Din ce clasa s-a declansat mai intens acest proces de crestere? Ai facut ceva sport in aceasta perioada? Da, fete sub160 sunt destule dar daca mie-mi plac mai mult cele inalte?
D-le doctor sa stii ca de fapt asa fac cand ma duc la doctor, indiferent de diagnostic tot timpul cer sa-mi motiveze fiziopatologic de ce mi-a pus diagnosticul. Nu cred ca ai vrea sa fii medicul meu de familie. Noroc ca nu ma imbolnavesc prea des. Eu nu sunt genul de om care ia totul pe bune numai fiindca cineva-i spune ca e asa, indiferent de statutul pe care-l are acesta. Exista totdeauna riscul ca acea persoana sa se insele. Din aceasta cauza cer tot timpul sa mi se motiveze cand mi se spune ceva, astfel pot si eu sa trag niste concluzii. Oricum nu cred ca ai nimic de castigat in viata daca esti prea credul!
In alta ordine de idei crezi ca multivitaminele pe care le-a luat mercutio sunt responsabile pentru declansarea procesului de crestere? Sa iau si eu? Apropo stii cumva ce inaltime are Florin Uceanu?
Dr.S.Damian
10-12-2003, 19:09
Nu e rau sa intrebi, fiindca in felul asta intelegi mai multe. In general medicii (unii) ofera explicatii intr-o anumita limita. Ca tu sa-ti dai seama daca medicul respectiv se inseala sau nu, ar trebui sa ai cel putin tot atatea studii medicale cat el, nu?
Ca ti se pare tie ca ar fi altfel si nu asa, asta e alta mancare de peste...
Decizia unui act terapeutic este urmarea unei analize care se bazeaza pe o multime de factori (analiza facuta evident de medic) si pe care acesta nu este obligat sa o comunice pacientului, decat in linii mari. Tu cand te adresezi unui doctor te bazezi pe faptul ca acesta a fost primit o diploma dupa ce cunostintele i-au fost testate de oameni cu inalta pregatire. Tu nu ai pregatirea necesara pentru a testa cunostintele acelui medic. Iar daca te indoiesti de capacitatile lui, esti liber sa alegi alt medic.
Sper ca mi-ai inteles logica.
Ca sa-ti raspund si la ultima intrebare: poti sa iei vitamine, dar nu te astepta la minuni.
Nu stiu exact ce inaltime are Florin, dar cred ca in jur de 1,80.
JohnnyBravo
10-12-2003, 19:30
din clasa a 9-a pana intr-a 10-a inclusiv am jucat baschet, toti cei din clasa eram innebuniti, veneam si dupamasa la scoala sa jucam.
Din clasa 10-a incet incet au inceput colegii sa mearga la sala, colegul meu de banca deja avea vreo 10 luni si tot facea ska cu ceilalti si crestea sub privirile mele.....Pana la urma m-a convins sa merg la sala!:) Aveam inaltimea de 166cm si eram in clasa a X-a spre sfarsit in vara. Am mers 2 saptamani la sala apoi m-am lasat dar am reinceput in primavara urmatoare cand aveam deja 170cm.
Am facut 3-4 luni pana in vara (clasa a XI-a), apoi iar m-am lasat ca era vara si mergeam sa fac baie, deci inotam ca al disperat :) (aveam 172cm)...
In septembrie m-am apucat din nou de fiare, eram clasa a XII-a iar la terminarea liceului aveam 172,5cm
Un tabel mai detaliat gasesti aici (http://culturism.ionichost.com/JoniBravo.html)
iti plac fetele inalte? si mie, dar nu mai inalte decat mine :) Btw...ca tot a venit vorba de femei...am avut succes mai mult la astea mai inalte (170+) decat la cele mai mici...nu stiu de ce dar am observat ca fetelor mai mici le plac tipi inalti/foarte inalti pe cand astea medii, inalte se consoleaza cu ce "prind" :D
Dr.S.Damian
10-12-2003, 19:33
JB daca nu pui si un grafic color cu evolutia ta, nu ai facut nici o scofala :D y e s
JohnnyBravo
10-12-2003, 19:48
am si graficelele acasa....pe hartie...facusem si un mybody.exe programel cu graficelele evolutiei...si intentinez sa fac o alta varianta pe web....la fel cum intentionez sa fac eu multe kestii dar cand vad ce timp liber am, mai bine imi rezerv timpul sa ma duc la sala :)
mercutio
11-12-2003, 08:43
Mai Arnold, eu n-am zis ca datorita multivitaminelor am crescut, ci doar ca ele constituie singur lucru care-mi vine in minte si care ar fi putut avea vreo influenta.
De volei ma lasasem demult, asa ca nu poate fi trecut la capitol factori care mi-au ajutat.
Cel mai si cel mai bine tot un medic iti poate spune. Asa zic eu. Oricum e bine ca te informezi, ca intrebi, asa fac si eu privitor la orice.
mercutio
12-12-2003, 10:10
Apropo, eu am avut o pubertate intarziata:) (ce marfa suna). Pe bune, mie a inceput sa-mi creasca barba foarte tarziu, nici acum nu dau pe-afara de parosenie pe fata. O fi fost vreo chestie hormonala care sa fi declansat si cresterea in inaltime.
Sunt si io parte din generatia Cernobal:) ???
JohnnyBravo
16-12-2003, 15:07
de aia inca mai sper ca poate mai cresc :)
Si eu am avut o pubertate f intarziata....in clasa 10-a imi crestea paduricea....printr-a 11-a imi dadea mararu la sub brat, in clasa 12-a cand am facut 18 anisori m-am barbierit pt prima oara...mi-am dat jos mustacioara doar :D de vreo 2 ani incet incet mi-a aparut par pe piept.... :) Pe viitor sper sa nu-mi creasca par pe spate :D
theodorro
17-12-2003, 23:03
Eu din contra am avut o pubertate timpurie. La varsta de 15 ani mi-a iesit barba(de fapt era puf, dar nu-mi placea asa ca am bagat repede lama) si a trebuit sa ma barbieresc. Pe la 17-18 ani a inceput sa apara si par pe piept, insa din fericire pe spate nu mi-a aparut.
Acuma sper ca nu te-a suparat ultimul meu post! Eu pur si simplu am vrut sa subliniez faptul ca nu ai de castigat nimic in viata daca esti prea credul. De exemplu eu nu suport acel gen de oameni care pot fi influentati usor de cei din jur, si iau totul ca fiind adevarat, fara sa faca nici cel mai mic efort de gandire, numai fiindca cineva le spune ca e asa. Te rog sa nu o iei pe asta ca o ofensa adusa la adresa medicilor. Oricum este bine sa intrebi si sa ceri mai multe explicatii indiferent de situatie, fiindca poate ai sansa sa inveti ceva nou, si asa cum ai zis si tu, intelegi mai multe.
Cauza pentru care te tot bat la cap cu acest subiect ar fi aceea ca am citit si eu o gramada de carti si reviste printre care si revista "Culturism" in care informatiile erau date asa in linii mai mari si probabil ca nu le-am inteles eu bine tocmai datorita caracterului lor sumar ,dar pana la urma aceste informatii au ajuns sa se contrarieze. Trebuie sa intelegi ca acum in capul meu e un ghiveci. Eu speram ca tu, care ai mult mai multe cunostinte in domeniu ma vei ajuta in aceasta privinta. Spre exemplu citeam in revista"Culturism" despre legea alternantei cresterii si legea antagonismului intre excesul de crestere si cel de dezvoltare fizica
Legea alternantei cresterii, emisa de Godin, afirma ca procesele de crestere in lungime si latime nu se petrec concomitent ci alternativ. Aceasta lege este valabila atat pentru cresterea intregului corp cat si pentru fiecare segment corporal in parte.In unele perioade predomina cresterea in lungime, in timp ce cresterea in latime stagneaza sau are un ritm lent si invers, existand perioade in care cresterea in latime este mai rapida iar cresterea in lungime este mai lenta sau stagneaza
Legea antagonismului intre excesul de crestere si cel de dezvoltare fizica enuntata de Viola, sustine ca exista un antagonism in dublu sens intre cresterea si dezvoltarea fizica.In cazul unui exces de crestere, procesul de dezvoltare fizica este franat, si invers.
Nu se aplica aceste legi si la mine? Adica si eu am facut pogrese destul de insemnate la piept si la brat in acest an. Pana si cutia toracica a crescut destul de mult (de la flotari cred ca). Bratul mi-a crescut cu 8 cm si din cate stiu eu acest progres este foarte bun. Conform legii lui Godin in perioada in care fac exercitii pentru dezvoltarea fizica nu ar trebui sa mai cresc in inaltime fiindca procesele de crestere in lungime si latime nu se petrec concomitent ci alternativ.
Din legea lui Viola ar rezulta ca cresterea mea in inaltime a fost franata de dezvoltarea fizica. E mare diferenta intre felul cum arat acum si cum aratam inainte sa ma apuc de exercitii. Unele dintre colegele mele de clasa cred ca am luat steroizi.
JohnnyBravo
19-12-2003, 15:37
Arnold, imi place ca analizezi logic situatia si viata in general.
Totusi, din experienta am invatat ca nu ai timp sa verifici toate informatiile si uneori TREBUIE sa le iei de bune daca vin din partea unor persoane competente.
Esti baiat destept, mergi sa iti faci o radiografie la cartilajele de crestere si vei stii exact daca vei mai creste sau nu. In cazul nefericit in care acestea sunt inchise nu mai are rost dezgolirea trecutului sa cauti cauza...n-o sa te mai ajute cu nimic.
Nu mai imi aminteasc daca ai scris ce inaltime au parintii si bunicii tai.
Iti plac fetele inalte...si mie..uite tocmai am combinat una de 168 :)
hai fii serios si lasa complexele astea...termini acum liceul si o sa vezi o alta lume cand vei merge la facultate....Sper ca o sa urmezi asa ceva....as putea zice si ce ti s-ar potrivi: matematica/informatica/stiinte exacte in general ;)
Salut! Arnold,am aceeasi problema ca si tine, dar inca sper ca prin exercitii voi mai creste cativa centimetri pana la 22 de ani(cand se termina osificarea) ,in 4 ani am timp macar sa incerc .Multi prieteni mi-au spus ca prin exercitii de extensie totusi poti sa incurajezi cresterea;prin mersul pe bicicleta in asa fel incat sa atingi pedalele doar cu varful degeteloriar multi mi-au spus (poate pare caraghios :))ca stateau atarnati ,tinandu-se in maini de o bara chiar cate 2 ore pe zi (bineinteles ,cu pauze)si sunt multe alte exercitii de acest gen pe care le caut pe net de jum de an :)
D-le doctor, vad ca nu ti-ai dat cu parerea despre ce am scris eu acolo, cu legile alea!
Nu am mai intrat pe forum fiindca am fost plecat. Oricum inca nu este prea tarziu sa-ti urez tie si tuturor celor de pe forum, un calduros LA MULTI ANI. Sa ne vedem cu totii sanatosi la anul!
PS: D-le doctor sper ca pana anul viitor vei spune ceva despre aceste legi:D Oricum am timp destul la anul sa te bat la cap cu acest subiect.
Dr.S.Damian
04-01-2004, 12:57
Nu mi-am dat cu parerea fiindca in general nu imi place "sa imi dau cu parerea" :D Ori stiu ceva, ori tac. Ca de "cunoascatori" nu ducem lipsa in toate domeniile (mai ales in politica, medicina si sport).
Nu cunosc acele legi, trebuie sa recunosc. Spune-mi si mie unde ai citit despre ele, ca sa ma documentez.
Nu stiu de ce, dar eram sigur ca exact acest raspuns am sa-l primesc. Acuma nu vreau sa acuz pe nimeni dar cred ca in revistele astea, inclusiv revista"Culturism", se mai scrie si prostii, numai asa de dragul de a umple paginile. Am mai intrebat pe cineva cu cunostinte in acest domeniu despre legile respective si mi-a dat acelasi raspuns ca si tine. In fine, deocamdata iti spun unde am citit chestiile astea. REVISTA "CULTURISM" nr10 pe 2001 la un articol intitulat "Cresterea si dezvoltarea fiziologica, alta decat cea produsa sub influenta stimulului biologic (antrenamentului)". Acest articol poarta dedesubt aceasta semnatura: Prep. Univ. Herlo Narcis Julien. De fapt revista nu am cumparat-o ci am luat-o de pe vechiul site"efitness.ro" (mai demult). Aveau o rubrica unde tineau niste exemplare ale REVISTEI CULTURISM, nu chiar asa de multe deci poti sa o cauti, si mi se pare ca revista cu pricina era notata cu nr.10/2001. Pentru aceasta ar trebui sa vorbesti cu cei care administreaza situl. Daca nu o gasesti pot sa-ti trimit tot articolul respectiv fiindca nu e chiar asa de lung.
JB: Bineanteles ca am sa ma duc la facultate fiind ca acuma"e la moda" sa mergi la facultate. Toata lumea merge. Ba chiar, in zilele de astazi e rusine sa spui ca nu faci o facultate. Dupa ce termini liceul toata lumea te intreaba direct la ce facultate esti. Daca-i spui cuiva ca ai facut numai liceul se uita la tine ca si la unul cu 8 clase. Nu conteaza la ce te duci numai facultate sa fie. Si sa vezi ce specimene mai misuna si pe acolo. Oricum sa privim si partea buna a lucrurilor. Peste cativa ani cand absolut toata lumea va avea o facultate, poporul roman va fi cel mai cult popor din lume :D :D :D
Cat despre mine, eu ma duc la stiinte economice. De altfel aproape toti colegii mei de clasa vor urma aceasta facultate (sunt la liceul economic din Oradea). E si normal ca toti sa mergem la stiinte economice dupa cata contabilitate si finante au bagat astia in noi la liceu.
Apropo ai zis ca iti plac si tie fetele inalte. Daca esti vreodata prin Oradea da o raita pana la mine la liceu Colegiul Economic"Partenie Cosma" sa vezi aici fete. Suntem cam 3-4 baieti si vreo 22 de fete in fiecare clasa. Si sa vezi ce fete. De la aprox.1,65 la 2 m inaltime. Vorbesc serios sunt o gramada de specimene de 2 m pe aici. Nu stiu ce dracu au mancat astea! La inceput nu mi-au placut fetele inalte dar dupa ce am intrat la acest liceu m-am multumit si eu cu ce am prins.:D :D :D
Mai dadeai si peste cate o girafa dar nu aveai ce face. Asa au inceput sa imi placa fetele inalte. Ba nici de la cele putin mai inalte decat mine nu ma dau in laturi. Ma multunesc si cu alea. Acuma sper sa se multumeasca si ele cu mine.:D :D :D
Dr.S.Damian
13-01-2004, 17:33
Nu imi amintesc articolul respectiv, dar am sa-l caut, fiindca sigur am revista.
N-am spus ca sunt prostii, doar ca eu nu cunosc aceste legi. La facultate nu am invatat asa ceva si nici prin lecturile mele nu le-am intalnit. Nu pot sa imi dau cu parerea despre ceva ce nu cunosc. Si peste toate astea, nu am pretentia ca le stiu eu pe toate...
Ai gasit articolul respectiv?
Dr.S.Damian
17-01-2004, 12:19
Nu. Te rog sa mi-l trimiti.
Ok, iata cum suna articolul:
Cresterea si dezvoltarea fiziologica, alta decat cea produsa sub influenta stimulului biologic (antrenamentului)
Omul, ca orice fiinta vie, isi modifica dimensiunea, forma si structura corpului de-a lungul vietii. Modificarile apar inca din viata intra-uterina si se termina odata cu incetarea vietii. Prin crestere si dezvoltare se intelege un complex dinamic de procese biologice prin care trece organismul uman in evolutia sa pana la maturitate.
Cresterea reprezinta procesul de marire a dimensiunilor corpului in intregime, sau a unora din partile sale componente. Ea se realizeaza prin inmultirea celulelor si marirea dimensiunilor acestora. Este un proces cantitativ in urma caruia se realizeaza un spor de masa si volum al diferitelor parti componente ale corpului uman. Cresterea se desfasoara in toate cele trei planuri spatiale ale corpului (sagital, frontal si transversal). Dezvoltarea reprezinta un proces calitativ de diferentiere celulara, exprimata prin modificari functionale si imbunatatiri calitative, ce marcheaza o adaptare a aparatelor si sistemelor din organism, o evolutie complexa, o integrare coordonata a lor intr-un tot unitar.
Aceste procese sunt conditionate de actiunea unor factori interni precum - ereditatea, mecanismele endocrine determinate genetic - si factori externi ca - alimentatia, factorii geoclimatici, noxele din mediul ambiant etc. Legile cresterii. ?n activitatea sportiva o insemnatate deosebita o are legea alternantei cresterii si legea antagonismului intre excesul de crestere si cel de dezvoltare fizica.
Legea alternantei cresterii, emisa de Godin, afirma ca procesele de crestere in lungime si latime nu se petrec concomitent ci alternativ. Aceasta lege este valabila atat pentru cresterea intregului corp cat si pentru fiecare segment corporal in parte. ?n unele perioade predomina cresterea in lungime, in timp ce cresterea in latime stagneaza sau are un ritm lent si invers, existand perioade in care cresterea in latime este mai rapida iar cresterea in lungime este mai lenta sau stagneaza. Legea antagonismului intre excesul de crestere si cel de dezvoltare fizica enuntata de Viola, sustine ca exista un antagonism in dublu sens intre cresterea si dezvoltarea fizica.
?n cazul unui exces de crestere, procesul de dezvoltare fizica este franat. De asemenea, exista antagonisme si intre cresterea organelor inervate de sistemul nervos al vietii de relatie (muschii) si a celor inervate de sistemul nervos vegetativ (organele interne). Astfel, sporturile care influenteaza hipertrofia musculaturii somatice (sporturile anaerobe precum culturismul), influenteaza mai putin dimensiunile inimii. ?n schimb cele care solicita, in principal, aparatul cardio-circulator si respirator (sporturile anaerobe), maresc volumul inimii si al plamanilor dar nu maresc, ci chiar pot diminua masa musculara somatica. Aceste constatari isi gasesc aplicabilitatea in teoria si practica sportiva, in sensul unei selectionari corecte a eforturilor de forta si de rezistenta in functie de particularitatile individuale si cerintele disciplinei sportive practicate. Studii ale specialistilor in antropometrie si fiziologie au relevat faptul ca fenomenele legate de crestere, dezvoltare si maturizare somatica si neuroendocrina au suferit un proces evolutiv favorabil, in cursul filogenezei, adica de-a lungul existentei speciei umane.
?n a doua jumatate a secolului XX aceasta evolutie mai sus amintita a accelerat. ?n anul 1953 E. W. Koch foloseste pentru prima data termenul de "acceleratia cresterii", pentru a defini fenomenele prezentate anterior. Cauzele accelerarii cresterii sunt:
1. ?mbunatatirea alimentatiei, care s-a facut atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, realizandu-se prin cresterea aportului de proteine si grasimi de origine animala in cadrul ratiei alimentare zilnice (proteine cu valoare biologica ridicata).
2. Urbanizarea are un rol incontestabil in acceleratia cresterii, constatandu-se faptul ca persoanele din mediul urban au dimensiuni corporale mai mari decat cele din mediul rural, datorita imbunatatirii nivelului de trai, dar mai ales datorita variatelor excitatii care stimuleaza procesele de crestere si ritmul acesteia.
3. Heterozisul defineste nasterea descendentilor din parinti cu caractere ereditare diferite, parinti care nu au nici un grad de rudenie. Acest factor este considerat principala cauza a acceleratiei cresterii. Heterozisul a fost favorizat de cele doua razboaie mondiale - care au deplasat mase mari de oameni dintr-o parte in alta a globului pamantesc - si de catre revolutia tehnico-stiintifica caracteristica secolului XX, care permite oamenilor deplasari rapide la mari distante, implicit contacte interumane variate.
Acesti trei factori - alimentatia, urbanizarea si heterozisul - au pondere diferita in procesul de acceleratie a cresterii, in functie de conditiile socio-economice si istorice ale fiecarui popor. ?n prezent, genetica considera ca acceleratia cresterii se va opri in momentul cand omul va atinge inaltimea medie de 180 - 190 cm, inaltime care se crede a fi caracteristica speciei umane. Aceasta crestere si dezvoltare fiziologica trebuie bine delimitata de cresterea si dezvoltarea specifica, indusa de catre antrenamentul specific de culturism, in cazul nostru, sau de catre antrenamentul sportiv in general.
Prep. Univ. Herlo Narcis Julien
Comentarii ?!?!?!
Dr.S.Damian
24-01-2004, 22:36
Este un articol interesant. Nu stiu ce comentarii as putea face. Nu ma indoiesc ca acele legi sunt preluate din surse credibile.
Tie ce ti-a atras atentia in articol? Adica mai concret ce ai vrea sa stii?
Nu ma bag la comentarii mai aprofundate fiindca este un articol de specialitate, iar eu nu am pregatirea necesara sa verific informatii din acest domeniu.
As vrea sa stiu daca aceste legi se aplica si la mine.
Si eu am facut progrese destul de insemnate la piept si la brat in acest an. Chiar si cutia toracica a crescut destul de mult (de la flotari cred ca). Bratul mi-a crescut cu 8 cm si din cate stiu eu acest progres este foarte bun. Conform legii lui Godin in perioada in care fac exercitii pentru dezvoltarea fizica nu ar trebui sa mai cresc in inaltime fiindca procesele de crestere in lungime si latime nu se petrec concomitent ci alternativ.
Din legea lui Viola ar rezulta ca, cresterea mea in inaltime a fost franata de dezvoltarea fizica. E mare diferenta intre felul cum arat acum si cum aratam inainte sa ma apuc de exercitii.
Dr.S.Damian
26-01-2004, 22:10
Se aplica la toata lumea. Parerea mea este ca aceste legi trebuie privite mai general, nu ceva de genul "daca imi dezvolt musculatura, nu mai cresc in inaltime".
Poate ar fi bine pentru tine sa iei legatura cu autorul articolului. Sunt convins ca e mai in tema decat mine si te va lamuri mai bine.
Din pacate nu am putut sa iau legatura cu autorul respectivului articol. Oricum a trecut foarte mult timp de cand te tot bat la cap cu subiectul acesta, asa ca pana la urma am sa te ascult si am sa renunt la ideea ca antrenamentul respectiv poate sa-mi influenteze in vreun fel cresterea in inaltime.
Acuma referitor la ce mi-a spus si JB sa ma duc sa fac o radiografie la cartilajele de crestere, imi este frica ca nu cumva sa mi se spuna ca acestea sunt inchise. Daca totusi am sa ma duc, ai putea sa-mi spui cat de precise sunt acestea. Adica daca-mi spun aia ca aceste cartilaje sunt inchise, este 100% sigur ca nu mai cresc? Alta metoda de determinare nu exista?
Dr.S.Damian
10-02-2004, 10:12
Metoda este destul de precisa, insa trebuie ca cel ce citeste radiografia sa se priceapa, altfel ar putea sa te induca in eroare.
Esti simpatic la treaba cu frica :) Pai daca aflii, macar te linistesti.
Dar daca vrei sa nu omori orice speranta, nu te duce sa faci radiografia, fiindca oricum, chiar daca stii sau nu, tot atat vei creste.
Probabil ca mai exista si alte determinari, dar nu le cunosc.
Trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte documentat in legatura cu aceasta problema, fiindca nu prea m-a interesat. De altfel, concluzia lumii medicale e ca nu se poate influenta prea mult dezvoltarea in inaltime. Poate peste niste ani, cand se va descoperi nu stiu ce metoda...
JohnnyBravo
10-02-2004, 11:09
un tip povestea de o romanca plecata in SUA care a crescut nu numai in greutate dar si in inaltime datorita mancarii de acolo care contine ce contine (GH).... Fata avea vreo 20 de ani si in mod normal cresterea ei era inkeiata.....
Daca totusi ma hotarasc sa fac radiografia unde sa ma duc? Te intreb fiindca eu nu prea am de a face cu doctorii (din fericire).
Si zici ca nu se poate face chiar nimic ca sa influentezi cat de cat cresterea in inaltime? Nu exista absolut nici o metoda? Chiar daca ar fi vorba numai de cativa centimetrii in plus diferenta ar fi foarte mare. Trebuie sa existe vreo metoda prin care sa poti influenta glanda tiroida, chiar daca metoda ar avea efecte negative asupra sanatatii! Nu stiu de ce dracu e asa de mare diferenta intre un om de 170cm si 180cm. Cand stai si te gandesti, diferenta intre cei doi este de numai 10cm (cat un deget), si totusi daca-i pui unul langa altul zici ca nu ar face parte din aceasi specie. Tie nu ti se pare?
Dr.S.Damian
11-02-2004, 22:24
Eu am 1,64 m deci inteleg destul de bine anumite frustrari... Insa cu trecerea timpului vin alte frustrari si uiti de astea :D:D
Pentru radiografie mergi la orice centru unde se fac radiografii si cere o radiografie de pumn. Dupa asta trebuie sa ajungi la un ortoped sau endocrinolog ca sa o citeasca. E posibil ca si radiologul sa-ti poata spuna care este starea cartilagiilor tale de crestere.
Tiroida nu are prea mare legatura cu cresterea in inaltime, iar in ceea ce priveste influentarea secretiei ei, asta se poate chiar mult mai usor decat secretia hipofizei, care are mai mare legatura cu cresterea.
Din cate stiu eu (dar nu pot sa zic ca sunt foarte la curent cu problema) nu se prea poate influenta cresterea in inaltime, decat prin metode destul de invazive (hormonoterapie, chirurgie).
Eu zic sa nu te mai stresezi atat. In viata sunt lucruri cu mult mai importante decat cativa centimetrii pe axa OY.
OK?
Bine, fie! Daca stiinta nu este inca destul de evoluata ca sa ma intinda si pe mine cu cativa centimetrii, cred ca va trebui sa ma resemnez, indiferent daca voi mai creste sau nu. Ai dreptate, in viata sunt lucruri mult mai importante decat cativa centimetrii in plus pe axa Oy, dar cand stai si te gandesti si acesti centimetrii sunt destul de importanti, mai ales in zilele noastre, cand fetele se urca pe talpile alea de 20 cm sau tocuri de 10 cm. Rupese-ar picioarele!! Atunci ce sa mai faca baieti ca noi? Sa incepem sa purtam si noi tocuri? Adica iti gasesti o fata de 1.60 si dupa ce se incalta o sa aiba 1.80, ca vrea si ea sa fie la inaltime! Adidasi nu se mai poarta acum.
Dar totusi ce ciudata situatie!!!!. Adica eu daca ma duc la doctor si-i spun ca vreau sa-mi fac o operatie de marire de penis, ca sa imi creasca penisul cu 5 cm (nu ca as avea nevoie, slava Domnului:D )o sa-mi spuna "foarte bine, nici o problema, se rezolva imediat!" Dar daca-i spun ca vreau eu sa cresc cu 5 cm o sa-mi spuna "a, imi pare foarte rau, asta nu se poate!" Tare ciudat mai evolueaza si stiinta asta, domnule doctor!
Dr.S.Damian
16-02-2004, 21:38
Trebuie sa te gandesti ca e o mare diferenta intre ceea ce reprezinta "inaltimea" si structura penisului :D
Cine stie, poate peste un timp o sa poti creste la cerere.
Cat despre fete si tocuri: daca o tipa te iubeste, o sa poarte incaltari fara tocuri, sau poate ca nu ar trebui sa iti pese tie cat de inalta este.
Eu ma uit cu simpatie la cuplurile in care ea este mai inalta si merg dezinvolti si fericiti, fara sa le pese ca vreun om limitat se uita stramb la ei.
mercutio
17-02-2004, 09:32
Cred ca Serban are dreptate cu ultimul raspuns. Mai bine incerci sa te impaci tu cu tine, ca sa nu ramai cu frustrarea asta pe creier toata viata... Fiecare dintre noi are nemultumirile lui legate de fizicul din dotare.
Uite ca am gasit o solutie la problema mea! Abia acuma imi dau seama ca te-am batut la cap degeaba cu chestia asta! Raspunsul se afla sub nasul meu tot acest timp. Operatie de schimbare de sex:D. Pentru o fata as fi destul de "inalta" :D. Ba daca m-as mai urca si pe niste talpi din alea de 20 atunci as avea1,90m.
Ei, e cineva interesat sa se combine cu o fata de 1,70, "bine facuta":D :D ?
JB, hai ca tu ziceai ca-ti plac fetele inalte:D :D :D
Dr.S.Damian
20-02-2004, 23:10
:D :D :D
Uite ca a mai aparut o problema!
Pe mine ma cam bate gandul, de o vreme incoace, ca sa fac o schimbare importanta in viata mea. Vreau sa-mi schimb antrenamentul pentru biceps! Nu de alta dar antrenamentul acesta il fac deja de un an jumate si da rezultate din ce in ce mai slabe. Pana cuma (daca iti mai amintesti) faceam flexii cu gantere de 20 kg din stand in picioare antrenand fiecare brat separat. As vrea sa-mi spui pe rand la fiecare din urmatoarele situatii care dintre schimbari ar putea sa-mi afecteze cresterea in inaltime:
1) Vreau sa trec la gantere de 30 kg (antrenand pe rand fiecare brat, ca greutatea totala sa nu fie prea mare) fiindca alea de 20 kg au devenit mult prea usoare. Chiar daca nu voi putea sa fac repetari prea multe cu acestea, eu vreau sa-mi maresc si forta nu numai masa musculara. De aceea cred ca aceasta greutate ar fi perfecta. Celelalte conditii raman neschimbate; antrenamentul dureaza o ora intreaga in care antrenez numai bicepsul. Din aceasta cauza nici nu simt nevoia sa fac antrenamentul pentru biceps de mai mult de 2 ori pe saptamana. In alte doua zile fac flotarile pentru piept.
2) Dar daca as face flexiile alternativ tinand ambele gantere in maini, fiindca antrenand fiecare brat separat imi ia mai mult timp si este si mai obositor. Atentie! Greutatea totala care ar apasa asupra coloanei ar fi 60 kg!
Bine domnule doctor, dar raspunsul ai uitat sa-l pui?!?!:mad:
JohnnyBravo
02-03-2004, 15:50
arnoldina, vezi ca mie nu-mi plac femeile cu brate groase asa ca ar trebui sa incetezi antrenamentul bicepsilor si continua sa dai bataie cu pectoralii :D
Ce faci maine? ne intalnim la radiologie sa vedem daca mai cresti sau nu? Daca o sa depasesti 170 n-o sa mai imi placa de tine :D
incearca doar sa faci flexii cu ganterele alea sa vezi ca nu-i usor deloc:) daca faci o repetare sa fii mandru :D
nu este nicaieri scris ca daca tii 60kg in brate (sa zicem o femeie) timp de 1 minut timp in care iti faci tu seria, si repeti procesul de 2-3 ori, o sa ti se stopeze cresterea in inaltime.
Tasarile de vertebre le simti de cele mai multe ori...daca tu simti presiune f mare pe coloana, renunta la exercitiu.
La flexiile cu gantere tensiunea nu este la fel ca la geno, coloana este facuta sa suporte presiune mare pe coloana.
Inaltimea este afectata daca nu te alimentezi corespunzator si daca organismul este epuizat in urma efortului fizic ceea ce nu este cazul in urma unor flexii de biceps si a unor flotari :)
Uite deschide un thread pe bb.com si expune-ti problema, sunt si eu curios de reactiile celor de acolo (btw, da un search inainte, poate exista probleme similare)
Dr.S.Damian
02-03-2004, 20:11
Scuze ca am intarziat cu raspunsul. L-am scapat din vedere.
Dupa parerea mea in nici unul din cazuri nu o sa-ti incetineasca cresterea. Dara daca te temi atat, lucreaza cu greutati mai mici sau apuca-te de alt sport.
Ok, domnule doctor, vad ca iti mentii parerea. Esti foarte optimist in aceasta privinta.Tare as vrea sa fiu si eu la fel de optimist. Dar totusi asa pentru curiozitatea mea ai putea sa imi dai exemplu de un antrenament care crezi tu ca ar putea sa-ti incetineasca cresterea in inaltime? Sau in cazul meu mai bine, ce greutate crezi ca ar trebui sa aiba fiecare gantera la flexiile pentru biceps, ca sa iti poata afecta cresterea in inaltime?
In alta ordine de idei cu ganterele alea de 30 kg pot sa fac in jur de 3-4 repetari daca ma fortez tare, care sunt mai mult decat suficiente pentru a stimula cresterea fortei bicepsilor. Daca ma pun bine pe treaba cred ca in vreo trei luni de zile ajung la 7-8 repetari. Ei, tocmai de asta imi este frica. Efortul depus in urma acestui exercitiu va fi foarte mare. Este stiut faptul ca cel mai mare consum de energie al organismului apare in urma ridicarii unor greutati mari. De aia mananca halterofilii asa mult. Ei, ganterele alea de 30 kg sunt niste greutati mari pentru flexiile bicepsilor (mai ales la cei 18 ani ai mei). Nu crezi ca efortul depus ar fi prea mare cu ganterele astea?
JohnnyBravo: bine, bine, ne intalnim noi la radiologie, da masina, apartament ai? Ca daca nu, atunci nu mai vorbesc cu tine.:D Ce dracu, daca tot imi schimb sexul, atunci sa-mi schimb si mentalitatea. Trebuie sa incep sa gandesc ca o fata, nu?:D :D
Dr.S.Damian
09-03-2004, 22:11
Antrenamentul halterofililor poate afecta cresterea. Poate si cel de powerlifting. Asta inseamna greutati foarte mari, enorme pentru un om normal.
Daca cele 3-4 repetari cu 30 kg nu le faci corecte, nu vei obtine dezvoltarea musculara. Oricum nu iti vor opri cresterea.
JohnnyBravo
10-03-2004, 11:42
uite niste potentiale exemple de incetinire a cresterii:
-alimentatie cu 0.5gprot/kcorp combinata sau nu cu exercitiu fizic.
-alimentatie 1gprot/kcorp, antrenament zilnic cu genoflexiuni cu haltera cu greutate care sa iti permita 1-3repetari, combinat cu saritul corzii.
arnoldina, nu-mi plac materialistele :)
Uite ca nu am avut timp sa postez pana acum!
OK, si atunci in cazul meu cate grame de proteina /kcorp ar trebui sa consum, ca acest antrenament sa nu imi afecteze cresterea in inaltime?
Este adevarat ca unii baieti pot sa creasca pana la 25 de ani?
mercutio
18-03-2004, 13:48
Intrebarea nr.2: Yes, I did.
JohnnyBravo
18-03-2004, 15:29
facand abstractie de problema inaltimii tale care are solutia la o aruncatura de bat (mergi la radiologie) din ce-am vazut la mine si din ce-am mai discutat cu altii ar fi cam asa:
1.8 g/kcorp minim iti trebuie ca sa cresti.
am citit in alte locuri ca noi studii ar arata ca undeva la 1.4g/corp este minimul necesar dar eu nu m-as baga la asa ceva avand in vedere ca mie imi trebuie 2.5-3g/kcorp ca sa cresc :)
un om normal are nevoie de 1g prot/kcorp (parca)
concluziile le tragi singur: mergi la radiologie! :)
uite...si eu sunt mai lenes din fire in functie de vremea de afara dar acum cu primavara care se transforma deja in vara mi-am rezolvat in vreo 10 zile analizele de sange, examen de urina, uroculura, mi-am facut medic de familie, am fost la un cabinet de fizio-kinetoterapie si am si inceput tratamentul....toate in 10 zile incat ma minunez si eu ce harnic sunt :D
asa ca fa-ti timp si mergi la radiografie!
Dr.S.Damian
18-03-2004, 21:42
Subscriu la ce a zis JB.
Nu ma duc la radiologie, odata fiindca imi este frica sa nu cumva sa imi spuna doctorul ca nu mai cresc, iar in al doilea rand fiindca sunt si zgarcit din fire:D :D
Referitor la alea 1.8 g/kcorp, trebuie sa fie neaparat proteina completa (animala)? Daca sa zicem ca as consuma 1g/kcorp proteina completa, si 0,8g/kcorp proteina incompleta, ar fi vreo problema?
JohnnyBravo
26-03-2004, 11:19
in mod normal se iau in calcul doar proteinele complete.
pai costa cam 100-150k o radiografie...scapi si de stresul gandului daca mai cresti sau nu si il scapi si pe domn doctor de hale intrebari gen daca fac 3 flexii cu gantera de 35 mai cresc au ba...intrebari la care nimeni nu iti poate raspunde :)
Dr.S.Damian
27-03-2004, 07:53
Sa stii, ca si daca faci radiografie si daca nu faci, tot atat o sa cresti... Deci tu decizi cand vrei sa stii adevarul. Oricum, nici radiografia nu iti poate spune cu certitudine daca mai cresti sau nu.
Intr-o alimentatie normala, o parte (poate chiar 50%) din proteine pot sa provina din alimente de origine vegetala (deci incomplete). Pentru un culturist este de preferat sa consume in procent mai mare proteine de origine animala.
Deci sa inteleg ca daca un om normal de 70 Kg are nevoie de 1g/kcorp, deci 70 de grame de proteina pe zi, poate sa consume 45 grame de proteina completa (animala) si 45 grame proteina incompleta (vegetala)?
Dr.S.Damian
01-04-2004, 00:14
Asa e.
Salut.. am 16 ani jumatate 52kg si 1.70..si nu stiu dar par foarte micutz k fizic... ce sfaturi ami datzi ptr a ma dezvolta atat in inaltzime kat si k fizic.. credetzi k mi-ar prinde bine sa merg la sala?!
Salut.. am 16 ani jumatate 52kg si 1.70..si nu stiu dar par foarte micutz k fizic... ce sfaturi ami datzi ptr a ma dezvolta atat in inaltzime kat si k fizic.. credetzi k mi-ar prinde bine sa merg la sala?!
SAL.MA NUMESC VLAD.....am si io o intrebare...am 16 ani jumate, 65 kg, si 170 inaltime... credeti ca am sanse sa ajung la 180....n a u g h avand in vedere ca tata are 175
CaTa4SporT
20-10-2007, 01:02
Hai sa fim seriosi. Nimeni nu poate sa-ti spuna daca mai cresti pana la 1.80 . Ideea e ca daca vrei sa cresti trebuie sa practici ori innot ori baschet...sa mananci bine si sa dormi mult.
Ideea e ca daca vrei sa cresti trebuie sa practici ori innot ori baschet
Domnul Doctor a dezbatut foarte mult aceasta problema. Nici un sport nu te ajuta sa cresti in inaltime. Vei creste doar atat cat ai fost programat genetic ca sa cresti. Baschetbaliastii NU sunt inalti fiindca au praticat acest sport. Sunt pur si simplu persoane care de mici au fost mai inalti, au avut parinti mai inalti si astfel au avut inclinatie pentru acest "sport al inaltimii". Cresteau tot atata indiferent daca se apucau sau nu de baschet.
vladutz tot ce poti face e sa te alimentezi cat mai bine si sa te odihnesti cat mai mult. Dute la doctor si fa-ti o radiografie la pumn daca vrei sa stii daca o sa mai cresti sau nu (ca sa vada daca sunt inchise cartilajele de crestere). Parerea mea este ca vei mai creste. GOOD LUCK!
Da radiografie la PUMN!k i s s
Se foloseste pentru stabilirea varstei osoase. Dupa felul cum arata cartilajele oaselor, un medic de specialitate poate sa-si dea seama de multe lucruri...
Si....nu doare deloc:D :D
SicaKB24
21-10-2007, 22:43
Buna , nu stiu exact daca am postat unde trebuie...daca gresesc va rog sa ma scuzati.
Am 15 ani , joc baschet de performanta de cateva luni iar acest sport il practic de 3-4 ani. Am inaltimea de 164 cm si sunt aproape cel mai mic din echipa. Vreau sa ma inalt ... de 2 ani am tot jucat baschet zilnic vara iar altii care stau la fumat prin discoteci cu fete sunt mai inalti ca mine.
Deja mi-am depasit ambii parinti la inaltime tata~160(maxim) mama~155(max) vreu sa stiu daca antrenamentele de la baschet sunt suficiente pentru a ajunge la o inaltime de 175-180cm sau trebuie sa iau si suplimente nutritive sau anumite medicamente(puteti sa-mi recomandati???). Sau chiar nu pot creste mai mult din cauza inaltimii parintilor?
Orice raspuns m-ar ajuta. Multumesc anticipat!
CaTa4SporT
22-10-2007, 08:01
Asta tine de genetic . Tot ce poti sa faci este sa mananci sa te antrenezi si sa dormi bine.Suplimentele nutritive nu te ajuta sa cresti in inaltime ;)
BogdanMM
22-10-2007, 10:38
statutul omului nu sta in inaltime.... ci in ceea ce stie si ceea ce este......
SicaKB24
22-10-2007, 14:33
am citit tot aici pe forum ca ar exista un medicament "L-arginina" care ar putea sa ma inalte ... ar fi indicat? De unde pot sa-l procur ? Din orice farmacie?
Stefania_12
31-10-2007, 21:45
Buna , am si eu o intrebare .... Am 12 ani , 1,59 m si 40 kg . Parintii mei au amandoi 1,68 m iar unchiul meu 1,80 si ceva ... Parintii , chiar si lumea imi spune ca seman cu unchiul meu la inaltime si ca o sa-i depasesc pe parinti ... As vrea sa stiu si eu , este adevarat ? Chiar pot semana cu inchiul meu , si se poate sa-i depasesc pe parinti ? Mi-as dori foarte mult sa am peste 1 , 70 m , este posibil sa pot ajunge la inaltimea de 1,70 si ? Va rog foarte mult sa-mi raspundeti si mie :D .
Vad ca inca se mai vorbeste pe larg despre inaltime pe forum. Destul de multe persoane cu probleme de inaltime din pacate. Trebuie sa recunosc ca si eu sunt destul de frustrat de aceasta problema...
Apropo, voi ati dat peste siteul asta: http://www.crestere-inaltime.ro/informatii.html ? A si trimis private pe forum cei ce vand "spectaculosul" medicament de pe acel site...
Dupa parerea mea ceea ce scrie acolo sunt pure tampenii. Ei zic ca poti sa cresti pana la 45 de ani daca iei respectivul tratament... Dar chiar daca acel tratament ar ajuta eliberarea hormonului de crestere in sange, cu ce te ajuta daca cartilajele de crestere ale oaselor sunt inchise?n o w a y
Domnule Profesor, dumneavoastra ce parere aveti?
kragonix
09-05-2008, 17:55
buna ziua! am 14 ani, 169cm in inaltime , si 69kg in greutate. m-am apucat sa ma antrenez inca de la 12 ani dar am tot avut pauze mari . de jumatate de an am inceput mai serios. fac exercitiile acasa deoarece am un set de gantere si o haltere + un aparat pentru toate grupurile de muschi si o banca pentru impins de la piept.pana acum nu eram capabil sa fac decat un antrenament pentru pot corpul saptamanal si nu aveam mari progresez la maxim 3 fara sa ma simt foarte obosit in fiecare saptama de antrenement . nu dorm decat 7 ore pe noapte dar sunt dispus sa schimb acest lucru deoarece vine vacanta si mi se schimba programul zilnic. m-am decis sa mai scot din antrenament unele grupe deoarece vreau sa cresc si in inaltime, dar nu stiu care grupe. imi puteti da niste sfaturi despre cum sa ma antrenez pentru a nu-mi opri cresterea in inaltime dar sa fiu si in forma totodata ?
sal, am gasit un site www.Growth-Flex.Com (www.crestere-inaltime.ro varianta in romana) care ofera niste pastile impreuna cu o carte de exercitii ( de streching mai mult, si pt spate la bara) pentru a mai creste in inaltime. este adevarat ce spun ei ca mai poti creste in inaltime? multumesc.
sal, am gasit un site www.Growth-Flex.Com (www.crestere-inaltime.ro varianta in romana) care ofera niste pastile impreuna cu o carte de exercitii ( de streching mai mult, si pt spate la bara) pentru a mai creste in inaltime. este adevarat ce spun ei ca mai poti creste in inaltime? multumesc.
m-am abtinut sa raspund la la intrebarea asta dar acum o sa o fac.. am citit ce scrie pe site-ul ala si parerea mea e ca este o mare teapa pt creduli, dai 300 ron pe niste pastile care au in compozitie niste aminoacizi care i contin si ouale spre exemplu( care le iei de n ori mai ieftine si in plus sunt si naturale). Deci nu cadeti in capcana fiindca niste pastile nu pot sa inlocuaiasca o alimentatie diversificata, un antr sapt de inot ... Alegeti calea grea si cu siguranta vor exista si rezultate!
hieronymus
01-07-2008, 11:28
Am 20 de ani si tot 170 cm, problema e ca nu am mai crescut de pe clasa a 9-a. Parintii nu sunt foarte inalti, dar bunicii sunt si inalti si longevivi. Este vreo problema daca as lua acum hormon somathotrop? exista sansa sa mai cresc sau ma aleg, Doamne fereste!, cu vreo acromegalie?
ai sanse sa te dereglezi pe viata, si sa regreti tot restul vietii ca ai uat asa ceva. Hormonii se iau dace ai nanism hiopoziar, nu daca ti se pare tie ca nu ai crescut. Mergi la mare, la soare, dar nu lua hormoni.
Daca vrei sa arati ca Shrek din desene animate, poti sa iei hormoni de crestere, dar sigur nu vrei asa ceva.
adytza_c
09-07-2008, 11:07
Buna , am si eu o intrebare .... Am 12 ani , 1,59 m si 40 kg . Parintii mei au amandoi 1,68 m iar unchiul meu 1,80 si ceva ... Parintii , chiar si lumea imi spune ca seman cu unchiul meu la inaltime si ca o sa-i depasesc pe parinti ... As vrea sa stiu si eu , este adevarat ? Chiar pot semana cu inchiul meu , si se poate sa-i depasesc pe parinti ? Mi-as dori foarte mult sa am peste 1 , 70 m , este posibil sa pot ajunge la inaltimea de 1,70 si ? Va rog foarte mult sa-mi raspundeti si mie :D .
Poate ca unchiu tau e chiar tatal tau....:)))ai 12 ani c8ile mai ai timp sa mai cresti mult si bine....
alex_cucli
09-07-2008, 12:49
Poate ca unchiu tau e chiar tatal tau....:)))
exact asta vroiam sa zic si io :)))))
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.