PDA

View Full Version : proteine sintetizate ?

zsolty
05-09-2003, 09:21
Am citit multe reviste, documentatii despre culturism si nutritie dar nimeni nu pune intrebarea cata proteina poate sintetiza corpul dupa o masa,adica in timp de trei ore. Eu asa cred ca un om de 80 de Kg nu poate sintetiza mai mult de 50g . Asa ca degiaba consuma 500g pept de pui cind ii ajung 200g. Intrebarile mele - care este raportul dintre greutete corporala-proteine sintetizate?
-ce ajuta asimilarea, sinteza proteinelor? (in afara deNAPOSIM)

Dr.S.Damian
05-09-2003, 12:37
Cel mai bine ar fi sa citesti o carte de fiziologie. Din intrebarea ta deduc faptul ca nu cunosti prea bine problema.
Lucrurile sunt mult mai complexe decat logica simpla: mananci un aliment – este digerat – proteinele ajung la muschi.
In primul rand din 500 g de pui te alegi cu vreo 70 g proteine (presupunand ca ai cantarit doar carnea, fara os). Trebuie sa te gandesti ca aceasta carne contine si apa, lipide, glucide, nu este proteina pura.
In al doilea rand, nu face confuzia intre sinteza proteica si asimilarea proteinelor din hrana. Sinteza e determinata de necesitatile organismului la un moment dat. Rata de sinteza variaza astfel incat sa se mentina constante niste valori in limita carora organismul functioneaza normal (de exemplu valoarea proteinelor totale serice este in jur de 7 g%).
Naposimul nu ajuta la asmilarea proteinelor ci la sinteza lor la nivel celular. Enzimele ajuta la digestia proteinelor.
Faci multe confuzii, de aceea sfatul meu este sa te documentezi (cartile sunt baza; netul si revistele nu iti formeaza baza educatiei stiintifice, ci iti ofera posibilitatea de “update”, ceea ce e important – dar nu poti updata ceva ce nu ai...).

m.mihai
25-09-2003, 15:53
care este rata de utilizare a proteinelor de catre corp(cit la %)
deci din fiecare tip de proteina corpul utilizeaza doar un anumit procent
intrebarea este care:care tip de proteina se asimileza cel mai bine
deci un clasament al utilizari proteinelor de catre corp

Dr.S.Damian
26-09-2003, 20:37
Procentul care va fi utilizat depinde in primul rand de necesitatile organismului. Daca un sedentar o sa aiba un regim de 4 g/kgcorp probabil ca o parte se vor pierde prin scaun, o alta parte va fi folosita pentru necesitati, iar o alta parte va fi depozitata sub forma de lipide. Nu stiu in ce procente. Cert e ca un aport prea mare de proteine solicita organsimul, in special ficatul, locul unde se produc toate transformarile si rinichiul, care va munci sa scoata afara excesul de azot.
Cel mai bine sunt utilizate proteinele din zer, apoi cazeina, ou, carne, soia.

Calibra
18-10-2003, 17:07
Ce numiti "un aport prea mare de proteine" , o cantitate mai mare de... sa zicem 4 g./ kcorp sau aici intra si administrarea ei. Ma gandesc ca daca "pica greu la ficat" atunci daca manacam multe proteine in prima jumatate a zilei (fara sa depasim 4 g./kc)si mai putin dupa aceea cantitatea va fi mare pentru timpul in care au fost administrate. In alta ordine de idei eu mananc o masa bogata in proteine si urmatoarea bogata in carbohidrati, tocmai din acest considerent, pentru o administrare constanta pe tot timpul zilei. Dar o exceptie o considera MRP-ul si aici vin cu o alta intrebare: Daca de exemplu am avut o masa de 25-30 g. proteine la cat timp dupa aceasta sa iau MRP-ul ca sa aibe efectul scontat si sa nu il iau degeaba. O ora? Ii ajunge corpului sa desfaca proteinele din mancare si sa poata trece la cele din MRP ?

Dr.S.Damian
19-10-2003, 19:25
Aport de proteine = consumul de proteine (din alimente sau suplimente).
2-3 g/kgcorp este o doza optima pentru cineva care urmareste dezvoltarea masei musculare si se antreneaza pe masura.
La o ora e bine.