PDA

View Full Version : Hormone replacement therapy

slick
29-10-2003, 18:15
Am o nelamurire din curiozitate despre aceste procedeu. Inteleg ca persoanele care sufera de nivel de tesosteron scazut(doar in cazul in care e sub normal?) sunt supuse pe o anumita perioada acestui procedeu. Sunt curios cum si la ce ii ajuta acest lucru, evident nu pe perioada administrarii ci dupa. Adica, administrarea de testosteron din afara nu o sa inhibe si mai mult? Dupa intreruperea tratamentului, nivelul nu o sa fie si mai scazut pe o perioada, testiculele atrofiate etc dupa care o sa revina la valoarea care era, adica mic sau sub normal? Sau nu asa se procedeaza, daca cineva sufera de aceasta problema se folosesc alte tipuri de medicamente sau daca li se da testosteron se face pe termen indefinit?

Dr.S.Damian
29-10-2003, 23:57
Deci, aici vorbim de probleme medicale, unde situatia trebuie privita diferit fata de consumul abuziv pe care il fac cei ce se dopeaza. Deficitul androgenic trebuie sa aiba o cauza organica sau functionala si de aceea se merge in primul rand spre descoperirea acestei cauze si tratarea specifica. In cazul in care nu se poate trata cauza etiologia (sau chiar in paralel in timpul tratamentului etiologic) se recurge la tratamentul de substitutie androgenica. La un baiat, deci un tanar este evident de ce se recurge la acest tratament: ca sa se poata maturiza complet (sexual si nu numai). La barbatul matur cu hipogonadism tratamentul de substitutie are mai multe obiective: ameliorarea simptomelor de deficit androgenic (care sunt in aria sexuala in special), prevenirea consecintelor pe termen lung (osteopenia – pierderea de masa osoasa), inducerea fertilitatii (la cei cu probleme de spermatogeneza).
Nu stiu sigur, dar cred ca tratamentul se mentine indefinit sau atat cat e nevoie de el. In general se incearca reproducerea nivelurilor fiziologice ale testosteronului plasmatic, deci daca te intrebi in legatura cu efectele secundare – ele exista, dar sunt mult mai reduse decat in cazul celor ce se dopeaza, care folosesc doze mari (ei urmaresc un nivel mare de testo, nu unul fiziologic). Cat despre nivelul testo dupa oprirea terapiei: aici e o discutie mai lunga, care are in centru cauza care a determinat hipogonadismul. Daca secretia era scazuta si inainte, practic nu mai conteaza ce se intampla in perioada cand opresti terapia...

slick
30-10-2003, 13:00
Am inteles, multumesc.

slick
04-11-2003, 22:41
Tot eu sunt... :)
De ce se zice ca e mai periculos sa iei steroizi la adolescenta decat cand esti matur? In afara de inchiderea cartilajelor de crestere, care este diferenta?
Daca stau sa ma gandesc, cred ca inteleg de ce, dar as vrea sa-mi raspundeti sa inteleg clar. :)
Multumesc.

Dr.S.Damian
04-11-2003, 23:51
Ai vazut ca testosteronul are o multime de efecte in organism, insa acestea difera in functie de varsta.
La pubertate si adolescenta, hormonii sexuali intervin decisiv in procese de maturizare ale diverselor organe, iar un dezechilibru cat de mic poate avea efecte catastrofale asupra viitorului respectivului individ. In plus, organele interne nu sunt complet maturizate si fac fata mai greu stresului (inclusiv cel de natura hormonala).
La maturitate, organismul este format si raspunde altfel. E mai stabil, daca vrei.