PDA

View Full Version : Vitaminele C si E

Warlord
21-11-2005, 18:55
Hail to you, Serban!

Te deranjez din nou cu rugamintea de a ma lamuri si pe mine intr-o problema.
Am citit in ultimul numar al revistei Muscle Fit (nr. 31 din octombrie - noiembrie 2005) un articol nesemnat intitulat "Hipertrofia musculara" in care se afirma:
" Administrarea vitaminelor C si E, vitamine ce interfereaza cu interleukina-6, care este eliberata in timpul efectuarii antrenamentelor fizice intense, nu este indicata intrucat blocheaza un proces fiziologic normal, acela al distrugerii tesutului muscular, care ulterior va trebui refacut, la alte dimensiuni, bineinteles."
Asa sa fie oare? Este pentru prima oara cand gasesc undeva chestia asta, pentru ca toate studiile pe care le-am parcurs (publicate in carti, reviste de specialitate, pe internet etc) recomandau folosirea vitaminelor C si E imediat dupa antrenament in scopul neutralizarii radicalilor liberi, considerati periculosi atat pentru dezvoltarea musculara, cat si pentru starea de sanatate a organismului in general.
Intotdeauna am facut tot posibilul pentru a ma documenta cat mai bine si a-mi fundamenta antrenamentul, nutritia si suplimentatia pe baze stiintifice corecte.
Este oare posibil ca aceste doua vitamine sa poata interveni in procesul distrugerii musculare in modul descris in acel articol?
Ar fi oare cazul sa nu mai iau vitaminele C si E dupa antrenament si sa ma rezum numai la multivitaminele si multimineralele pe care le iau dupa masa de dimineata?

Multumesc mult,
Warlord

Kyokushin
21-11-2005, 23:02
Numai glume!

Din cate cunosc vitamina E in cantitate mare are efecte nasoale...dar in cantitati mici e buna, iar C-ul e pentru vitalitate.

Numai ca tu cam combini Yin-ul cu Yang-ul, adica vit. C da vitalitate iar E este pentru relaxare si pentru relaxare... ia-le separat, parerea mea.

Dr.S.Damian
22-11-2005, 16:32
Este intr-adevar o afirmatie discutabila.

Probabil ca articolul original, dupa care a fost tradus cel publicat in aceasta revista, avea la sfarsit citari bibliografice printre care si vreun articol care prezenta un studiu al carui concluzie era ca aceste vitamine n-ar trebui administrate. Acel studiu m-ar fi interesat sa il citesc.

De fapt, logica e cam asa: aceste vitamine cu rol antioxidant limiteaza microdistrugerile structurale la nivel muscular, dar hipertrofia are la baza tocmai acest proces, in consecinta e mai bine sa lasam muschii fara "protectie", pentru ca procesul de reparare si dezvoltare a masei musculare sa se desfasoare nestingherit si nelimitat.

Eu cred ca administrarea de vitamine C si E nu interfera asa de mult cu hipertrofia si rolul lor benefic general e mai important decat un posibil efect limitativ pe hipertrofie.
De fapt, ai vazut ca in articol, acest subiect este pus la "controveste", deci nu e o chestie absolut sigura si de netagaduit.

icemede
22-11-2005, 18:29
Acum kiar ca nu mai inteleg nimik...in toate revistele se mentioneaza despre vitaminele C si E si rolul lor benefic pt culturisti, administrarea lor mai ales dupa antrenament? deci care-i treaba ? :confused: este indicat sa iei sau nu vit c si e dupa anrenament??:confused:

Dr.S.Damian
22-11-2005, 18:32
Este indicat.
Citeste cu atentie explicatia mea.

icemede
24-11-2005, 14:25
vit e(100mg) dupa antrenament e prea mult?-17 ani :D

Dr.S.Damian
24-11-2005, 17:10
E ok, dar nu trebuie neaparat luat dupa antrenament.