PDA

View Full Version : forta-masa musculara

Ewan
05-11-2003, 11:52
D-le doctor,
Am observat ca am prea putina forta,desi sunt destul de bine facut(am 79 kg,la1,80 m,si 8% grasime corporala).La brat am 37 cm,si fac flexii cu bara cu doar 34 kg,4 repetari,sau 29 kg,9-10 repetari.Si nu pot spune ca sunt chiar incepator,am mai tras si inainte putin,iar acum trag de 3 saptamani.Forta scazuta o vad insa mai ales in comparatie cu ceilalti.Si am mai observat ca eu cresc lent in forta,dar foarte repede in masa musculara(in astea 3 saptamani am crescut 6 cm la torace,1,5 la brat-am tras doar ptr biceps,2,5 la coapsa,2,5 la gamba).Am pus 4 kg pe mine si nu vad sa fi pus si grasime.
De ce exista decalajul asta dintre forta si masa musculara?
2.din cauza ca sunt in criza de timp,vreau sa renunt la antrenamentul de culturism ,insa nu cu totul.Vreau sa-mi antrenez in continuare bicepsul(pt ca imi place sa-l antrenez)si deltoizii(pt ca e cool sa ai deltoizi mari).Eu vreau insa sa si slabesc,si va intreb daca faptul ca nu-mi antrenez tot corpul si am o dieta hipocalorica,poate avea un efect negativ in potentialul maxim de dezvoltare al celor 2 grupe?
3.Cate grame de proteina/kilocorp trebuie sa iau pentru a nu-mi diminua masa musculara si a creste cele2 grupe?
4.Ati putea sa-mi scrieti un program de intretinere pt stoparea scaderii masei musculare?

Dr.S.Damian
05-11-2003, 23:00
1. E prea devreme sa tragi o concluzie. Ce ai fi vrut, sa faci biceps cu 50 dupa trei saptamani? O sa creasca si forta, fii fara grija. In alta ordine de idei, in culturism prioritatea in culturism e dezvoltarea masei musculare, deci daca prin absurd ai creste lucrand cu greutati mici, care e problema? Numai ca asa cum am spus, asta e prin absurd; in mod normal, cu timpul vei ajunge sa pui din ce in ce mai mult pe bara.
2. Da. Pe de o parte regimul hipocaloric este contraproductiv atunci cand vrei sa pui masa musculara, iar faptul ca nu lucrezi tot corpul e un punct in minus la capitolul echilibru de dezvoltare.
3. Minim 2.
4. Din pacate, nu fac programe individualizate.

peter90
22-01-2008, 17:45
am si eu o mica intrebare: eu si un coleg facem sala cam d 8 luni.cand lucram brate face cu greutati mai mici ca mine, dar e mai mare in brat. si la skandenberg, el nu are nici o problema in a ma invinge, desi lucrez cu greutati mai mari la brate decat el. aveti vreo idee de ce?

Cristian Neagu
23-01-2008, 04:40
Forta nu este = cu masa musculara, poate ca te suprasoliciti la antrenament cu greutai prea mari.

peter90
23-01-2008, 17:10
ar trebui sa fac cu greutati ceva mai mici, si poate mai multe repetari?

hieronymus
24-01-2008, 09:49
daca faci serii cu greutatea maxima care iti permite 12 repetari, vei castiga mai mult in definire, dar daca faci cu greutatea maxima ce iti permite 6-7 repetari, vei castiga forta si masa musculara. Acum depinde de tine ce urmaresti! Ca sa castigi in masa musculara trebuie sa te antrenezi cu greutati serioase, nu cu cele mici. Dar ATENTIE: exercitiile trebuie facute corect, nu trisa decat poate la ultima repetare.

peter90
24-01-2008, 15:01
poi nu ma intereseaza sa ma definsc.nu prea am c sa definesc. vreau masa musculara si forta

incepator
24-01-2008, 16:27
pai asta o sa iti vina de la sine ... nu te gandi la forta fa acuma cu cat faci acuma si saptamana viitoare incearca sa vezi daca poti face mai mult. uite chiar si eu is uimit astazi am facut la triceps cu 50 kg (la helcometru) acumas o saptamana si ceva abia faceam cu 45 :)

hieronymus
24-01-2008, 17:13
ca sa cresti in forta trebuie sa e antrenezi cu greutati mari (care sa iti permita 6-7 repetari pe serie) sa iei pauze suficiente intre serii, sa te alimentezi bine si sa dormi bine.
Dintre suplimente, creatina e f. buna pt. cresterea in forta.
Deasemenea, cresterea greutatii puse pe haltere/gantere se face progresiv, la fiecare serie incearca sa cresti cam cu 1-2 kg. Asa pacalesti muschiul, si el nu va observa ca ai pus 1 kg in plus, si crede ca ai pus aceiasi greutate, si va face repetarea. Adica daca poti sa faci impins de la piept cu maximum 80kg, incearca ca in saptamana urmatoare sa maresti cu 2 kg, astfel incat sa ajungi la 82. Muschii nu vor sesiza smecheria, si vor executa miscarea. Daca pui 6 kg in plus la aceasta serie, muschiul se va prinde si va refuza sa faca miscarea. Asa ca tot cu 80 kg ajungi sa faci. Deci cele mai bune progrese sunt cele mici si constante.

Multi e posibil sa ma contrazica, dar asa se face cel mai sigur, cum am zis eu!

BogdanMM
24-01-2008, 17:43
hieronymus .. sunt de acord cu adaugarea a 2 kg pe bara la grupele mari, asa incerc sa fac si eu, dar am o cunostiinta la sala care face sa zicem cu 80kg la piept 4 repetari, pai stagneaza aici pana cand reuseste sa faca 9 repetari fara ajutor, apoi adauga inca 10kg pe bara, si face iar 4 repetari, si tot stagneaza pana ajunge sa faca 9 repetari, si tot asa... oare e mai putin porductiva metoda asta?

Cristian Neagu
24-01-2008, 18:52
Da , Hiero a bagat-o pe cea mai eficienta!

peter90
24-01-2008, 22:09
o mik problema : eu merg la o sala mai mik, d cartier, si nu poti sa pui mai putin d 5-6 kg. nu sunt discuri mai mici d 2.5-3 kg :D

hieronymus
25-01-2008, 10:37
asta pt. ca proprietarii de sali de forta nu sunt profesionisti, eu daca mi-as deschide o sala as sti cu ce sa o dotez. Dar daca un frizer isi face sala, oare stie el ce trebuie cu adevarat si ce nu??

Poti sa schimbi sala sau sa cresti greutatea de pe haltera cu 6k si sa rogi pe cineva sa te ajute. Apoi colegul te ajuta mai putin, dupa o saptamana si mai putin, pana faci singur. Apoi iar maresti cu 6 kg, iar il pui pe baiat sa te ajute,...si tot asa mai departe!
Trebuie sa ne descurcam si cand nu avem mijloace, nu uita ca Arnold s-a antrenat mult timp intr-o magazie de langa Graz. Si a ajuns de 5 ori Mr. Olympia.

Cristian Neagu
25-01-2008, 12:21
De 7 ori maestre , ai 10 la fiziologie si 8 la istorie!

peter90
25-01-2008, 13:44
tipu nu e chiar frizer, adik face culturism dp la 16-17 ani si acu are 35, da' nush dc nu doteaza mai bn sala :(

hieronymus
25-01-2008, 16:16
Multumesc, Cristian, lasa ca ma pun eu la punct si cu istoria.

Atunci e clar ca stie antrenorul ce stie, numai ca discurile costa bani, si de aceea nu le doteaza. Se mai gandeste sa scoata si un profit de pe urma afacerii! Daca iti e peste mana sa mergi la o sala mai buna, eu zic ca te poti antrena si aici, dar ai nevoie de un partener de antrenament care sa te ajute atunci cand maresti brusc greutatile de antrenament!