PDA

View Full Version : odihna

dishku
08-11-2003, 20:11
cele 8 ore de somn pe noapte inseamna neaparat somn ? eu de multe ori ma pun in pat la ora 10 dar adorm foarte greu chiar la 12si ma trezesc la 6. pot fi considerate 8 ore de somn?
la fel mi se intampla dupamasa cand vreau sa dorm dar stau cate doua ore in pat cu ochi inchisi fara sa adorm

Dr.S.Damian
09-11-2003, 22:44
Somnul e somn si nu poate fi inlocuit cu nimic.
Opt ore reprezinta o recomandare generala; daca tu te simti complet refacut cu 6 ore de somn, atunci nu ai de ce sa iti faci probleme. Daca nu, trebuie sa analizezi de ce nu poti sa adormi imediat (probleme care te framanta, galagie, cafea...).

_G_
09-11-2003, 23:01
eaxct asta vream sa intreb si eu, pt ca am aceeasi "problema" cu somnul, adorm f greu si ma trezesc la cel mai mic zgomot....

in plus nu pot dormi 8 ore continuu (numai in vacanta); practic ma culc la 12-2-3 (noaptea) si ma scol la 6-7 dimineatza, nu dorm decat vreo 6 (in cel mai bun caz), dar in general dorm doar vreo 4 ore.
daca completez cu un somn ziua de tot 3-4 ore, e acelasi lucru ca si cum as dormi 8 ore?
si nu se pune daca stau in pat ca si cum as dormi, fara sa dorm (dar sa ma gandesc la diverse lucruri)?
una din cauzele problemei mele ar fi ca, daca beau cola (cam 1L), dupa ora 17 nu ma mai pot sa dorm....
lapte baut inainte de culcare influenteaza negativ somnul? (am citit, si unii da, altii nu, nu mai stiu ce sa cred)
ce-as putea sa iau pentru somn? ca de la 1 pastila de diazepam, ma "molesesc" 2 zile si nu pot sa fac nimik (ceva mai "naturist" nu pot sa iau?) (nu am o deficienta de vre-o vitamina sau altceva, sau alta problema medicala)

Dr.S.Damian
09-11-2003, 23:15
Daca poti sa "completezi" in timpul zilei este ok. Totusi se spune ca somnul de noapte este mai valoros pentru organism decat cel de zi.
Odihna "vigila" nu are aceeasi valoare ca si somnul. Ma refer la statul in pac cu ochii pe tavan si gandurile aiurea. Trebuie sa incerci sa te relaxezi (prin diverse metode). Nu mai consuma substante psihostimulante, cum e si Cola (care contine cafeina). O cana de lapte cald este chiar indicata inainte de somn.
Nu e bine sa recurgi la medicamente, decat la indicatia unui medic. O varianta soft este Extraveralul.