PDA

View Full Version : despre slabirea asta

Ewan
24-11-2003, 13:05
Domnule doctor,
V-am cam simtit lipsa.:)Am si eu cateva intrebari despre slabirea asta,mai ales ultima e mai interesanta.
1.Este inevitabila pierderea de proteine din muschi atunci cand slabim?Daca nu,cum am putea sa evitam aceasta pierdere?Practicand exercitii de intretinere?
A propos,nu am gasit nici un program cu exercitii de intretinere pe cest site.
2.Senzatia de foame are legatura cu catabolismul?
Ce legatura are senzatia de foame cu creierul,si ce se intampla la nivelul stomacului cand apare senzatia de foame?
3.E bine sa se treaca de la alimentatia de tip culturist la una cu putine calorii?Daca nu,argumentati-mi de ce.
4.Cate calorii/ora se ard atunci cand nu facem nimic(stam in pat de exemplu)?
5.Care e nivelul minim de calorii/zi,sub care nu e bine sa se coboare?
Dar nivelul minim de grasime corporala?
Daca se coboara sub nivelul minim de grasime corporala,ce se intampla in sens negativ?
6.O masa bogata dimineata accelereaza metabolismul mai tare decat s-ar lua o masa putin consistenta?Conteaza aici si numarul de calorii introduse in organism?
7.Poate fi considerat `masa` chiar si un fruct (un mar mai mic de exemplu)?
8.As vrea sa urmez programul lui Arnold de intarire a peretelui abdominal.Cand fac acele trageri inapoi ale abdomenului,trebuie sa mentin muschii abdominali in contractie izometrica?(acolo scrie 3-4 secunde).
9.Eu am mai tinut regim de vreo 2 ori,si am observat ca senzatia de foame imi scade daca in timpul regimului,timp de 1-2 zile pe saptamana,mananc cat pot,apoi revin brusc la dieta hipocalorica.
Pot in felul acesta sa derutez organismul,ca si cum el ar lupta nu contra senzatiei de foame,ci a celei de satietate?
As putea ajunge asa la anorexie?
Va multumesc mult pentru raspunsuri,ne sunteti de un real ajutor.

Dr.S.Damian
29-11-2003, 17:46
1. Se poate evita, insa nu complet. Eviti prin simplu fapt ca ai grija sa iti asiguri un aport suficient de proteine prin alimentatie sau/si suplimente.
Exercitii de intretinere pot insemna: flotari, tractiuni, genuflexiuni, abdomene, sau orice alt exercitiu cu greutati, insa folosind greutati mici sau medii.
2. Senzatia de foame apare atunci cand modificari complexe in organism semnalizeaza hipotalamusului (deci la nivelul creierului) ca organismul are nevoie de alimente.
La nivelul stomacului apar miscari peristaltice, adica niste contractii, care contribuie la aparitia senzatiei de foame.
3. Daca reduci si nivelul de efort, e totul in regula.
E ca si cum ai o masina si ii faci plinul doar daca o folosesti, altfel nu are nici un rost sa bagi in ea benzina daca o tii in garaj. Iar daca o folosesti intens, atunci normal ca trebuie sa ii dai suficienta benzina.
4. Probabil 1-2 kcal/kgcorp
5. 0,5 kcal/kgcorp/ora. Nu cred ca are o importanta ce cantitate de grasime exista sub piele. Oricum in organism va exista totdeauna o anumita cantitate de grasime.
6. Se vor consuma mai multe calorii pentru digestie daca masa e mai consistenta.
7. Intr-o cura de slabire, da.
8. Nu stiu exact la ce te referi.
9. La anorexie nu ajungi, insa nici cura de slabire nu se mai numeste daca mananci cat poti si apoi mananci putin. E o “metoda” aiurea. Mergi pe cai clasice.

Ewan
01-12-2003, 14:59
D-le doctor,
Mi-ati spus ca nu ati inteles la ce m-am referit in legatura cu programul pt abdomen.Era vorba de trageri inapoi(spre coloana vertebrala)ale abdomenului(ca si cum as lipi stomacul de coloana vertebrala).
Acolo scria ca trebuie tinut asa 3-4 sec.Eu as vrea sa stiu daca e mai bine sa tin abdomenul in contractie izometrica in timpul asta.
2.Nu mi-ati raspuns daca foamea are legatura cu procesul de catabolism?
3.Stiu ca se poate creste nivelul metabolismului.As vrea sa va intreb prin ce metode?Cum ar arata un astfel de program?
4.Daca as practica aerobic,ar trebui sa cresc nivelul minim de calorii introduse in organism?
5.Dar daca iau pastile pt slabit?
6.Vreau sa incep sa iau L-carnitina.In primele zile,e bine sa iau o doza de `atac`(sa zicem 3 pastile pe zi),asa cum se obisnuieste in tratamentul unor boli?
7.Se tot bate moneda ca o masa musculara mai mare consuma mai multe calorii,dar chiar asa de evident sa fie?Cat consuma,de exemplu,un kg de muschi in plus?
8.Este bine ca in intr-un regim de slabire,sa se consume din cand in cand si mese normale ca si cantitate sau numar de calorii?Am citit intr-o revista ca ar ajuta.
9.E posibil ca dupa o lunga perioada de regim(sa zicem 8 luni),sa se reduca apetitul?Pot avea loc schimbari definitive in organism in directia acumularii de mai putina grasime?Care ar fi acestea?
10.Eu mai fac exercitii de intretinere a masei musculare.E mai bine sa le fac in circuit?
11.Eu am acum un stil de viata sedentar.Cate calorii ar trebui sa `consum` pe zi pt a slabi sanatos?
Va multumesc.
`Tragerile` abdomenului este bine sa le fac inainte de exercitiile pt abdomen,sau dupa?
Si dupa trageri,este mai bine sa stau bcateva minute la orizontala?
11.De ce pastele fainoase au un index glicemic mai mic dacat painea?

Dr.S.Damian
03-12-2003, 18:14
1. Pai exact asta e contractia isometrica.
2. Evident ca are. Totusi “procesul de catabolism” e un concept prea larg ca sa facem niste legaturi directe intre el si senzatia de foame.
3. In mod natural prin sport sau orice fel de efort fizic. Bolile febrile (si altele) cresc rata metabolismului. Hormonii tiroidieni accelereaza metabolismul.
4. Nivelul minim nu are nici o legatura aici. Vorbim de aportul optim. Daca vrei sa slabesti nu ar trebui sa cresti numarul de calorii, dar daca faci doar pentru a antrena inima si te preocupa pastrarea masei musculare, atunci ar fi bine sa mai adaugi calorii.
5. Deci daca vrei sa slabesti nu mai cresti numarul de calorii.
6. Nu e cazul.
7. Este adevarat. Nu stiu exact cat consuma 1 kg de muschi, dar am citit pe undeva... O sa ma uit. Trebuie sa privesti asa: muschiul e “cuptorul”, grasimea e “carbunele”, deci cu cat ai mai multe cuptoare, cu atat poti sa arzi mai mult carbune.
8. Poti sa mananci mai mult la o masa sau sa mai “scapi” cate un aliment hipercaloric, dar scazi din alta parte... altfel nu faci nici o scofala.
9. Da, chiar si mai curand. Mi-e cam greu sa-ti raspund la a doua intrebare. Sunt multi factori individuali de luat in seama.
10. Da.
11. 1500-2000 kcal/zi.
Tragerile le faci dupa exercitii. Pastele au indexul mai mic probabil fiidca au mai multi carbo complecsi.

Te rog nu mai pune 100 de intrebari in aceleasi post. Fa mai multe posturi.