PDA

View Full Version : Ficat de pui sau de vitel

Warlord
06-12-2003, 18:32
Va salut, domnule doctor! Iata ca dupa ceva vreme revin cu o intrebare legata de alimentatie, deoarece am facut unele schimbari in dieta in ultima vreme si as vrea sa stiu daca ma aflu inca pe drumul cel bun. In cursul toamnei am consumat carne de pui si de peste pana mi-a iesit pe nas. Este adevarat ca am reusit sa reduc stratul adipos castigand totodata masa musculara, dar m-am saturat de pui si de peste ca de mere padurete. Acum circa zece zile mi-am cumparat ficatei de pui, apoi ficat de vitel, pe care mi le-am pregatit la cuptor, pe capac, si a iesit ceva deosebit de gustos. As dori sa stiu daca este recomandabil sa consum o perioada ficat de pui sau de vitel in locul produselor pe care le foloseam inainte in alimentatie. Din cate cunosc, ficatul este foarte bogat in proteine si consumul sau conduce la cresterea numarului de globule rosii in organism, insa nu stiu care este concentratia sa de lipide. Am citit in diverse locuri ca organele animalelor contin cantitati destul de insemnate de grasimi si nu as vrea sa exagerez in cazul in care si ficatul ar face parte din categoria alimentelor periculoase pentru silueta. Va multumesc, Warlord

Dr.S.Damian
07-12-2003, 13:42
Este chiar recomandabil din cand in cand sa faci variatii in alimentatie.
Ficatul este un aliment foarte hranitor, bogat in proteine, insa are si un continut destul de mare de lipide (asa cum spuneai si tu). Intre ficatul de vita prajit (12 g lipide/100 g) si cel de pui (4 g lipide/100 g) este bine sa il alegi pe ultimul.
Totusi aminteste-ti ce ti-am spus candva: este important numarul total de calorii, deci daca intr-o zi ti-e pofta de o bucata de ficat de vaca, nu trebuie sa te abtii, ci incearca sa reduci din cantitatea de alimente din acea zi (de exemplu manaci mai putina paine).
Normal ca daca mananci zi de zi ficat si mai adaugi si niste cartofi prajiti langa, eventual si cateva felii de paine si 2 beri (deja mor de pofta :D) o sa ai probleme cu greutatea (in special daca ai predispozitie spre ingrasare).