PDA

View Full Version : Indrumare

Radu Ioan
05-09-2006, 11:22
Nu pot sa incep altfel decat prin a-mi exprima admiratia pentru ceea ce faceti intr-un mod atat de dezinteresat in aceasta pagina de consultanta. De asemenea trebuie sa va felicit si sa va multumesc pentru " Superfit-Esentialul in fitness si culturism". Intr-adevar Excelent , Excelent , Excelent!!! In trei zile am devorat-o intr-o prima lecturare. Excelent. A umplut un mare gol in literatura de specialitate. Multe din intrebarile mele si-au gasit raspunsul.
Pana acum nu v-am adresat nici o intrebare pentru ca multe din raspunsurile dumneavoastra raspundeau si eventualelor mele intrebari , cu atat mai mult cu cat am practicat "culturismul" cu intermitente. In timp si mai ales ca am un baiat caruia se pare ca-i place sportul (face handball de 3 ani si am descoperit ca este cea mai buna metoda de conditionare de genul , ca sa parafrazez , no school-no handball) , mi-am incropit intr-una din incaperile de la mansarda o mini sala de forta (o pereche de gantere reglabile , o haltera , un multifunctional , o banca reglabila , o banca de abdomen si as vrea sa mai achizitionez o banca Scott).
Dar sa trec la lucrurile concrete. Am 40 de ani , 170 , 75 kg , 80 cm in talie. (probabil ca ar mai trebui sa slabesc putin , nu-i asa ? dar inca nu mi-am pus problema aceasta , poate inspre primavara). Pe parcursul zilei nu fac decat activitati usoare (am o munca mai mult de birou).
Deoarece programul de la serviciu depaseste adesea 8 ore , antrenamentele mai lungi de 40 min mi s-au parut foarte grele. De aceea mi-am intocmit un program de antrenament pe care l-am integrat cu scucces in programul zilnic in cadrul caruia lucrez zilnic cate 2 grupe musculare (piept-bicepsi , umeri-abdomen , spate-tricepsi picioare nu lucrez din motive de siguranta a executiei) cate 2 exercitii pentru fiecare grupa a 4 serii ( plus una-doua serii de incalzie) a cate 10 repetari. Pentru fiecare pereche de grupe musculare am intocmit cate 3 programe de exercitii diferite pe care le lucrez prin rotatie. Duminica , singura zi in care nu lucrez forta , daca este frumos ma duc cu bicicleta la pescuit la o pastravarie aflata la 18 km de oras sau , daca este urat , ma duc impreuna cu fiul meu la piscina.
Din punct de vedere al alimentatiei am incercat sa respect principiile de baza adica min 2g proteina/kg corp/zi si 4g carbohidrati/hg corp/zi impartite in 5 mese dintre care cea de dupa antrenament este constituita dintr-un concentrat proteic ( Super Protein R 1+1/2 masuri si 1/2 masuri Energocarb) la care mai adaug creatina. Dimineata la prima ora si seara inainte de culcare iau o portie de aminoacizi. Ma gandesc sa mai suplimentez cu L-glutamina (dar nu stiu in ce doza si cand) si cu crom si vanadil sulfat dupa antrenament (apropo de unde se poate cumpara vanadil sulfatul?). Alimentele sunt cat mai dietetice (la nici o masa nu depasesc 15g lipide). La intocmirea acestui regim am tinut cont ca , dupa parerea mea , am destule valente de endomorf. Nu sunt un mare prieten cu fructele motiv pentru care mai iau si un polivitaminizant.
Scopul meu este de a nu mai adauga tesut adipos si , de ce nu , daca mai este posibil la varsta asta , de a mai aduga ceva masa musculara.
Cam asta este. Ce parere aveti despre toate acestea ? Ce este bun si ce este rau? Ce sfaturi imi dati pentru viitor?
O ultima intrbare este legata de fiul meu(are 13 ani). Credeti ca este oportun sa-i suplimintez alimentatia cu un concentrat proteic si L-arginina pentru a-l ajuta in procesul de crestere? Este bine sa faca exercitii de forta, avand in vedere sportul pe care il practica, si daca da cam ce si cand?
Inchei aici sperand sperand ca nu am exagerat cu scrisul si ca nu v-am plictisit si exprimandu-mi inca o data respectul si admiratia.

Dr.S.Damian
17-09-2006, 14:24
Ma bucur foarte mult ca v-a placut cartea mea. Am muncit mult la ea si as fi foarte fericit daca ar citi-o cat mai mult oameni pasionati de fitness, fiindca in felul acesta nivelul de cultura (de specialitate) ar creste, ceea ce ar fi un beneficiu pentru toata lumea.
Am citit cu atentie programul dvs si pot sa va spun ca pare a fi ok. V-as recomanda sa treceti pe un concentrat proteic din zer, chiar daca este mai scump (Protwhey, de exemplu) si sa reuntati la energocarb (mai bine va luati o bautura izotonica). Vanadil sulfat cred ca se gaseste pe la magazinele de suplimente nutritive. Este buna ideea de a suplimenta cu glutamina. Ati putea lua si niste tribulus.
In legatura cu fiul dvs - ma bucur ca i-ati insuflat dorinta de a face sport. Felicitari! Parerea mea este ca la varsta lui nu are nevoie nici de suplimente, nici de exercitii de forta cu greutati, ci de o alimentatie cat mai buna si naturala (nu il indopati cu proteine, ci dati-i cat are nevoie pentru varsta lui si indrumati-l sa manance multe fructe si legume). In ceea ce priveste sportul - lasati-l deocamdata doar cu handbalul si eventual ar putea sa mearga la inot.

radu ioan
18-09-2006, 16:35
Multumesc foarte mult pentru sfaturi. As dori doar sa va mai intreb daca vanadyl-ul si tribulus-ul se iau tot timpul sau cu perioade de pauza. Crdeti ca la varsta aceasta se mai poate castiga in masa musculara?
Toate cele bune. Cu stima Radu.

Dr.S.Damian
23-09-2006, 10:54
La orice varsta se poate creste in masa musculara (si la 80 de ani - sigur nu ca la 20 de ani...)
E bine sa mai faceti din cand in cand pauza cu suplimentele (sa zicem 1 luna la 2 luni).