PDA

View Full Version : Am si eu doua probleme care ma framanta

sickboy
05-10-2006, 21:41
Buna ziua! Sunt nou pe forum, acesta fiind de fapt primul meu post. Vreau sa precizez ca am mers constant la sala pentru lucrul cu greutati si nu am evitat nici exercitiile “cardio”. Am practicat chiar si baschetul de performanta. Am 1.9 m in inaltime si 70 de kilograme (asta dupa ce am pierdut 7 kilograme din masa musculara pentru ca nu am mai facut efort). As avea doua probleme pe care vreau sa le pun in discutie:
1. Acum cateva luni, in februarie 2006 mai exact, am avut primul episod de TPSV, iar pana in prezent am avut un numar de aproximativ 7 astfel de episoade. La inceput crizele nu erau asa de puternice, pulsul era mai apropiat de limita normala. S-au accentuat in timp si am inceput sa le resimt din ce in ce mai puternic (durere si senzatie de sufocare). Am fost diagnosticat la Spitalul Universitar in timpul unei crize cand am aflat ca aveam pulsul 160 batai/min. Mi s-a dat o reteta pentru Verapamil de 80 de mg. din care trebuia sa iau 40 de mg. in trei prize zilnic. A trebuit ca dupa o perioada de timp sa incep sa iau Verapamil de 80 de mg cate 40 de mg. in doua prize pe zi deoarece ajunsesem sa am pulsul de 56 de batai/min. In august am facut o pauza de la tratament moment in care am mai facut o criza dar care s-a manifestat diferit in sensul ca pulsul nu era asa de ridicat, nu am mai resimtit durere si nici senzatia de sufocare, insa imi venea sa lesin. Am reusit sa ies singur din aceasta criza (cred ca datorita excesului de adrenalina) asa cum mi se intampla de obicei. O criza de obicei debuteaza astfel: fie vreau sa pasez mingea mingea de baschet cu 2 maini de la piept, fie fac o miscare a bratelor, fie ma fortez sa strig ceva. In acest moment simt ca inima face un efort sa bata de cateva ori iar mai apoi ma trezesc in criza. Problema sta in felul urmator: de fiecare data cand iau Verapamilul ma trezesc ca am inghetat si pulsul este aproape “inexistent”. In acel moment ma panichez si excesul de adrenalina ma face sa ma simt mai bine (insa imi aduce o stare de voma, mi se taie respiratia, tremor, etc.). Daca nu iau Verapamilul, am zile in care daca ma ridic din pat, daca ma ridic din banca la facultate, daca urc cateva scari, simt ca inima incepe sa bata greu, premergator unei crize. Trebuie astfel, fie sa iau loc, fie sa ma aplec, sa respir adanc si sa astept. Alta senzatie pa care o am cand nu iau Verapamilul este ca imi “patineaza” inima, parca ar bate in gol. Am efectuat si o serie de analize endocrinologice si momentan sunt sub observatie deoarece la ecograf a reiesit ca am tiroida inflamata dar TSH-ul a fost in limita normala(3,34 – trebuie sa fie intre 0.465 si 4.68 mUI\L). De asemenea VSH-ul a fost si el in limita normala(4 mm la o ora si 8 mm la 2 ore). Am mai efectuat o ecografie la inima din care a rezultat ca nu am nimic fiziologic iar o radiografie pulmonara, in afara de o bronsita, nu a indicat nimic suspect. Am mai efectuat urmatoarele analize:
BUNm = 11 mg/dL pentru valori normale intre 6 si 20
CREm = 0,9 mg/dL pentru valori normale intre 0,6 si 1,3
GLUCm = 84 mg/dL pentru valori normale intre 74 si 115
ALT = 16 IU/L pentru valori normale intre 7 si 50
AST = 19 IU/L pentru valori intre 7 si 50
TBIL = 1,5 mg/dL pentru valori normale intre 0,3 si 1,2 (inca din 2002 am bilirubina mare atunci o aveam 1,9)
CK = 65 IU/L pentru valori intre 26 si 174
LD-P = 307 IU/L pentru valori normale intre 266 si 500
Hematocritul si leucocitele (detaliat) au iesit si ele bune.
Sunt programat in aproximativ doua luni la inca un control endocrinologic. La ce ar trebui sa ma astept privind evolutia evenimentelor? Ce pot face sa nu mai am aceste senzatii deosebit de neplacute? Ce intensitate a activitatilor fizice trebuie sa adopt? Daca urc 200 de scari zilnic ma afecteaza? Ce cauze pot avea aceste crize in afara de cele endocrinologice si avand in vedere ca am 19 ani? Pot duce o viata normala? pentru ca momentan numai normala nu este.
2. A doua problema cu care ma confrunt este o ameteala pe care o resimt de mai bine de 2 ani. Medicul de familie m-a trimis pentru aceasta problema la un medic neurolog care pana sa se pensioneze m-a tratat cu Ca, Mg, Vit E, Mentat. De doua luni insa am niste ameteli care au atins forme paroxiste. Ma trezesc din pat fie ametit, iar daca nu, ametesc in aproape 20 de min. Uneori cand inchid ochii simt ca se taie filmul pentru cateva clipe. Am incercat urmatoarele “smecherii”: dorm peste 9 ore pe noapte, manac multe dulciuri pentru ca nu cumva sa fie o hipoglicemie, mananc des si considerabil, beau multe lichide, am urmat unul din tratamentele pe care mi l-a prescris acel medic neurolog si fac efort moderat. Ametelile nu s-au ameliorat dupa aceste mici trucuri. Singura ameliorare a venit dupa ce, in urma unei indigestii, am luat niste metoclopramid, care este de asemenea si un anti emetic. De remarcat este faptul ca in timpul indigestiei aceste ameteli s-au accentuat dar apoi au revenit la starea initiala. Exista vreo legatura intre nivelul bilirubinei si aceste ameteli? Eu mai resimt si dureri in locul unei vechi operatii de apendicita, dureri care vad ca nu mai inceteaza. Le-am pus pe baza unei intinderi, mai ales ca am jucat baschet deorece sarind imi fortez muschii abdominali. Imediat ce mananc ceva ma balonez foarte repede si simt nevoia sa eructez din 3 in 3 minute. Catre ce medic ar trebui sa ma adresez pentru solutionarea acestei probleme? Care ar putea fi cauzele acestei probleme? Alta chestie interesanta este ca dupa ce fac sport imediat ma iau ametelile. Cum si cat de mult poate influenta Verapamilul aceste ameteli? Mi s-a spus ca doza pe care o iau in prezent nu imi scade tensiunea. In mod normal tensiunea mea era de 13 cu 8, acum este de 11 cu 65 luata cu un tensiometru electronic care se pozitioneaza la incheietura mainii.