PDA

View Full Version : semne

VIOREL67
19-12-2003, 10:16
care sunt semnele clinice daca pot spune asa cand ai pierderi de vitamine sau minerale,mai concret cum reactioneaza org.cand ii lipseste un anumit mineral..si aici ma refer la magneziul ,calciu care imi mai baga un carcel din gand in cand.Stiu ca organismul imi da semne cand ii lipseste ceva si eu unul cum multi nu mai avem instinctul de conservare...
ex.femeile gravide au momente cand pun gand rau tencuieli(lipsa de calciu):D ..cand ne sculam dupa un somn bun,si avem o pofta fantastica de dulce(chiar daca suntem in post:D )
stiu ca fiecare miscare este cordonata de lipsa sau saturatia unei vit. sau mineral
Cum putem sa realizam deficitul dora natural..fara analizele medicale.

Dr.S.Damian
21-12-2003, 23:20
Raspunsul e: greu :D
Fiecare mineral sau vitamina are mai multe roluri in organism astfel incat manifestarile sunt polimorfe (adica diverse si de obicei nespecifice). In plus este putin probabil ca in zilele noastre, cand avem acces la o dieta foarte diversificata sa facem avitaminoze sau carente de minerale izolate (adica numai un singur element). De obicei carentele prin aport insuficient le fac cei foarte saraci, care au un regim insuficient calitativ si cantitativ. Iar ceea ce vroiam sa subliniez este ca acestia fac carente multiple, deci manifestarile sunt dintre cele mai diverse. Nu luam in discutie carentele datorate unor boli.
In trecut existau carente izolate, cum ar fi scorbutul (lipsa de vitamina C) manifestat prin sangerari si fagilitate capilara, pelagra (lipsa de Vitamina PP – aparea la cei care manacau numai malai).
In cateva vorbe – lipsa de A – retionopatie si probleme cutanate, lipsa de D – probleme de mineralizare (la copii), lipsa de K – probleme de coagulare, lipsa de B – probleme nervoase, lipsa de acid folic – tulburari de conducere nervoasa etc. etc. am un tratat acasa numai pe tema asta... daca vrei ti-l imprumut :)

VIOREL67
22-12-2003, 10:37
nu multumesc..daca primesc aici raspunsurile free...de ce sa ma incarc:D