View Full Version : analize de sange
JohnnyBravo
09-01-2004, 14:51
sal serban,
imi poti spune cate/ce analize de sange se pot face?
daca e prea generala intrebarea, ma refer la toate testele/rezultatele care le poti vedea din sange binenteles ca sa vezi daca esti sanatos, nu ma intereseaza structura ADN-ului de exemplu :)
nu ma pricep....
vreau sa imi fac timp pentru a-mi face toate analizele posibile sa stiu cum stau....
btw...pt testul hiv cat sange iti ia? Tre sa ma pregatesc sufleteste si pt asta....nu numai de rezultat dar si pt ca de fiecare data cand mi se ia sange mi se taie filmu`....
la ce analize pot sa merg mancat si la care nu? Cu cate ore inainte ar trebui sa nu fiu mancat? Toate prostiile care le bag pe langa alimentatie pot sa afecteze compozitia sangelui? ma refer la minerale/vitamine/proteine/creatina
Dr.S.Damian
12-01-2004, 21:46
La o parte din intrebari ti-am raspuns prin PM-ul trimis.
Vreau sa pun o lista cu foarte multe analize (nu doar cele uzuale), dar le am pe un cd pe care mi-e imposibil sa il gasesc in momentul asta. Am pus raspunsul ca sa stii ca nu te-am uitat.
Daca vezi ca trece timp si nu completez aici, atrage-mi atentia :)
Dr.S.Damian
13-01-2004, 22:05
Pazea ca vin! :D
Nu le-am mai gasit in romaneste, asa ca daca ai vreo nelamurire, intreaba-ma.
Sunt preluate de pe un cd cu tratatul Harrison editia 14.
Dr.S.Damian
1
Dr.S.Damian
2
Dr.S.Damian
13-01-2004, 22:06
3
Dr.S.Damian
4
Dr.S.Damian
5
JohnnyBravo
14-01-2004, 09:23
hmm....e ca si cum ai citi un limbaj sursa in orice limbaj de programare.
Ce fac analizele astea? pentru ce sunt? niste nume pentru fiecare? Sau sa printez pagina si sa ma duc cu listigul la clinica ? :D
Cateva cuvinte despre analiza 0, 1, 2, 3, 4, 5 si altele daca mai sunt.
multumesc :)
Dr.S.Damian
14-01-2004, 18:41
JB,
Mi-ai cerut toate analizele care se pot face in sange. Ca sa poti sa le intelegi si sa le interpretezi trebuie sa ai cunostinte medicale (cu cat mai multe cu atat vei intelege mai bine). Asta apropo de comparatia ta.
Vezi ca la Editura Corint (in colectia in care a aparut cartea mea) exista o carte care explica analizele. Nu m-am uitat pe ea, deci nu stiu cat de buna e.
Ca sa revin: tu nu ai nevoie sa iti faci toate analizele posibile, fiindca e o cheltuiala inutila. Fiindca esti sanatos si nu exista suspiciunea nici unei patologii, este bine sa le faci doar pe cele uzuale, adica: rx pulmonar, sumar de urina, hemoleucograma, glicemie, transaminaze, proteinograma, creatinina, uree, hematocrit, fibrinogen, vsh, sideremie, calcemie si cam atat.
JohnnyBravo
15-01-2004, 10:12
ei, asta e altceva, deci imi trebuiau niste denumiri :)
ideal si ce reprezinta fiecare dar e bine si asa.
Pe langa astea, sunt curios de nivelul meu de testosteron...asta cum se masoara? sau cum se numeste analiza?
Pentru hepatite cum se numeste analiza?
ASLO ce este? :)
Dr.S.Damian
15-01-2004, 18:59
Poti sa iti dai seama dupa numele analizei ce masoara fiecare. Nu e asa greu.
Pentru testosteron trebuie mergi la un centru care face asemenea dterminari si ceri exact asta. probabil ca vor masura testo liber si cel legat.
Pentru hepatite se fac pe de-o parte determinari imnunologice (diferite pentru fiecare virus in parte) si pe de alta parte analize ale functiei hepatice (transaminaze, timol, bilirubina, proteine totale, electroforeza proteinelor, gama GTP).
ASLO este antigenul antistrptolizina O, adica o cuantificare a unei portiuni din streptococul beta-hemolitic. Se foloseste in special pentru diagnosticul reumatisumului articular acut (dar mai trebuie si alte criterii indeplinite pentru a pune un diagnostic precis).
Analizele pe care ti le-am spus eu anterior sunt cele uzuale. Asa, daca nu ai altceva de facut poti sa ceri sa ti se faca tomografie din cap pana in picioare, dar pentru un om sanatos marea majoritate a invastigatiilor reprezinta o cheltuiala inutila.
JohnnyBravo
16-01-2004, 09:07
multumesc, acum ma simt mai bine :)
JohnnyBravo
02-03-2004, 10:53
ce analize din cele recomandate le pot face "mancat" ?
n-am avut timp sa ma ocup de mine in ultima vreme, dar intentionez acum.
Dr.S.Damian
02-03-2004, 20:14
In general, cam toate analizele se fac dupa post de noapte.
Teoretic s-ar putea face pe mancate determinarile imune, hormonale... nu stiu exact. Probabil ca asistentele de la recoltare stiu mult mai bine decat mine problemele astea.
Noi, doctorii, suntem deasupra acestor probleme marunte :D
Levitam la 20 cm de sol :D :D
JohnnyBravo
10-03-2004, 12:00
azi le-am facut! si.... PERFORMANTA: NU AM LESINAT!!!!
au avut grija fetele alea bine de tot de mine...m-au intins din prima, glucoza era pregatita "in caz de"...m-au tinut de povesti...apoi mi-au dat un calciu efervescent si pt ca ma plictisisem stand am plecat si mi-am mai luat un snickers :) Am avut o usoara senzatie ca ceva nu-i in regula dar a trecut repede...eram deja afara la ger :) Nu m-am uitat deloc la ce se intampla...doar cand mi-a pus plasturele m-am uitat un pic...poate si asta a fost un motiv sa nu ma scurg :D
sunt curios de rezultate...n-am mai facut analize generale de cel putin 8 ani...nici nu mai stiu exact; anul trecut am facut ceva pt fisa de angajare dar cand i-am intrebat de nr de globule, daca sunt anemic, etc mi-au zis ca analizele nu erau pt asa ceva....daca stiam dinainte ii puneam sa imi ia sange calumea daca e sa lesin baremi sa nu lesin degeaba... :)
Dr.S.Damian
10-03-2004, 22:19
Doamne, dar sensibila mai esti, mai domnisoara JB :D
Sa ma tii si pe mine la curent cu rezultatele.
VIOREL67
10-03-2004, 22:25
esti tare JB.....m-am tavalit de ras.....
k i s s pt. puritate si inocenta
vBulletin v3.5.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.