Mike Mentzer – despre contractiile statice la aparatul Nautilus

aparatul-nautilusI-a luat ceva timp lui Mike Mentzer inainte sa inceapa sa analizeze cateva din teoriile lui Arthur Jones, inventatorul aparaturii Nautilus (aparate cu manere rotative si cabluri) in anii ’80 si al sistemului de antrenament revolutionar de mare intensitate, cu numar mic de serii.

Pana la un punct, el a acceptat necesitatea utilizarii unei curse complete a miscarii, dar si afrimatia lui Jones potrivit careia muschii incep sa se artrofieze daca nu sunt antrenati timp de 96 de ore. Spre sfarsitul vietii sale, Mentzer nu numai ca era „ambasadorul” acestui aparat, dar a si antrenat pe multi dintre clientii sai, cu mare succes de altfel. El nota, in cartea sa:

„Acum am pus pe cei mai multi dintre clientii pe care ii antrenez personal sa faca si contractii statice, pana la epuizare, in pozitia de contractie maxima a muschiului, iar rezultatele sunt cel putin uimitoare”.

Si Dorian Yates a incercat contractiile statice la aparatul Nautilus

Mike spunea ca acest sistem merge mai bine cu exercitiile de izolare, adica cele care implica miscari rotatice in jurul axei unei incheieturi si asigura rezistenta in pozitia de contractie maxima a muschiului. Din acest motiv, el ruga clientii sa lucreze pe aparate Nautilus. De obicei, el isi punea clientii sa efectueze o contractie statica la sfarsitul unei serii obtinute sau inlocuia o serie cu o contractie statica. Mike isi punea clientii sa efectueze aceasta forma de antrenament numai sporadic, ca si cum prea mult dintr-un lucru bun este cumva negativ.

Chiar si Dorian Yates a incercat, pe vremea cand era Mr. Olympia, acest sistem, in timpul unei vizite in California unde Mike era antrenor, si a facut contractii statice la sfarsitul fiecarei serii, in cadrul unui antrenament pentru piept si bicepsi. Contractiile statice durau 15 secunde si Dorian s-a aratat incantat de efectul acestora asupra muschilor sai.

Mike a ajuns la concluzia ca aceste contractii sunt bune prin experimentari. Intotdeuna experimenta, cautand modalitati eficiente de executie. Este adevarat ca antrenamentul foarte intens slabeste sistemele energetice ale corpului, dar acest lucru nu trebuie sa devina un lucru negativ, atata timp cat ajustezi intensitatea cu frecventa antrenamentelor. Iar daca asta inseamna sa te antrenezi numai o data pe saptamana, care este problema? Asa cum obisnuia sa zica Mike Mentzer: „Progresul nu trebuie sa fie un lucru impredictibil, o chestie lasata hazardului. Trebuie sa vezi progresele dupa fiecare antrenament”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate