Moda in salile de fitness – sunt gadgeturile o necesitate?

De vreo doi ani, in salile de lux, a aparut moda gadgeturilor. Nu ca as fi impotriva tehnologiei, din contra, sunt fanul ultimelor aparitii care ne pot ajuta in domeniu, de la simplul pedometru, pana la monitorul de miscare, puls, consum caloric etc.

Dar, cand vezi un tip de 30 de ani, lat in umeri cat e si in solduri, cu burtica, corporatist, cu forma fizica spre zero, ca se sufoca pe banda sau alearga pe scari intre etajele salii cu o masca de purificare de aer pe figura, te apuca rasu’-plansu’.

Ca si gadgeturile, acestea au un rol bine determinat. Exista masti care sunt pentru efort fizic, altele, insa, sunt pentru purificarea aerului de noxele din trafic, realizate special pentru biciclisti si nu se folosesc in sala.

Sunt gadgeturile o necesitate pentru practicantii de fitness si culturism?

moda-in-salile-de-fitness

In cazul de fata, tipul nu stia exact ce rol are masca. Uitase sa scoata si capacul filtrului, asa ca nu prea avea pe unde sa traga aer si, facand efort aerob, se cam sufoca. Mai tragea masca de pe figura sa ia o gura de aer, apoi constiincios relua alergarea pe scari, cu ochii pe ceasul care ii lua pulsul TA si alte functii care sunt de abordat in sportul de inalta performanta. Daca ar fi stiut sa interpreteze ce date ii dadea ceasul, probabil se oprea sau isi dadea masca jos!

Am vazut mai nou barbati cu bustiera, ca sa-si monitorizeze functia cardiaca, ca un Holter de spital. Am vazut tipi care purtau casca de inot in sala de forta. Nu ar fi asa un mare impediment, in opinia mea. Fiecare isi cheltuie cum vrea banii. Problema ar fi ca nu au cunostintele minime ca sa poata lucra cu aceste gadgeturi, ca nu sunt sportivi de performanta, nu au nici antrenor, iar de cele mai multe ori pierd timp pretios facand pauze de zeci de minute ca sa-si configureze si sa-si sincronizeze aparatura. Si, ce e cel mai rau e ca fac antrenamente copiate de pe youtube, ale lui Lazar Agelov sau ale altora care sunt sportivi de performanta si asta fac toata ziua.

Ca le copiaza exercitiile, nici asta nu e cel mai grav, dar ca nu au capacitatea sa le adapteze la varsta, gradul de pregatire etc. al lor e cel mai rau lucru.

Daca ar trece peste moda si ar plati cu acei bani cheltuiti pe gadgeturi un instructor personal, ar scapa de probleme! Acel personal trainer ar putea sa le construiasca un program tintit, individualizat, adaptat la varsta si gradul lor de pregatire si, cel mai important, nu s-ar expune la riscuri respiratorii, cardiace etc.

Un personal trainer, pe langa ca iti va construi un program special conceput pentru tine, te va asista la executie, te va asigura la eforturi maximale si te va corecta daca nu executi miscarea corect. Ceea ce niciun gadget si nici Angelov de pe youtube nu vor putea sa faca.

Vad cum asemenea tipi, in pas cu moda, fac exercitii total deplasate, cu un grad de dificultate mult peste nivelul lor, riscand accidentari serioase. Si, daca acum 20 de ani m-as fi dus sa le spun ca gresesc, acum nu-mi permit, ca au casti pe urechi si ii deranjez.

Trist este ca acesti practicanti, plini de gadgeturi, isi lasa guma de mestecat lipita in lacasul sticlei de apa pe banda, incarca aparatele cu discuri si nu le mai descarca sau in vestiar lasa prosoapele pe jos dupa ce le-au folosit.

moda-in-salile-de-fitness4

Adevaratii sportivi, care se antreneaza cu sau fara gadgeturi, dupa ce termina exercitiile isi strang discurile in ideea ca dupa ei vine o femeie, care nu poate descarca discurile de 25 de kg de pe aparate. Acestia nu vin cu guma de mestecat la sala, pentru ca stiu ca exista riscul sa o aspire in plamani in timpul efortului, deci nu vor lipi niciodata nimic de pupitrul benzii de alergare. Ce doresc sa subliniez cu acest articol e ca nu gadgeturile te vor transorma in sportiv! Ci antrenamentele grele, perseverenta, stiinta sau, dupa caz, antrenorul personal. Niciun gadget nu va reusi sa egaleze (deocamdata) un personal trainer.

E adevarat ca aici trebuie sa tinem cont si de scopurile celui care vine in sala, daca doreste sa se antreneze cat mai corect sau doar sa isi etaleze gadgeturile. Sa nu uitam ca suntem diferiti, nu doar ca indici antropometrici, ci efectiv ca structura si tip somatic. Ca degeaba introducem varsta, inaltimea si greutatea unui computer, care teoretic ne va spune care este pragul de ardere a grasimii in functie de BPM (puls). Daca avem o problema de sanatate, respiratorie sau cardiaca, gadgetul nu va face diferenta dintre noi si un tip sanatos, pe cand un personal trainer va sti sa dozeze si sa adapteze exercitiile in functie de problemele noastre de sanatate. Nu avem plamani, inima, ficat standard. De asemenea, nici musculatura si biomecanica identica, deci individualizarea e esentiala in acest proces.

La final, vreau sa va sfatuiesc sa achizitionati gadgeturile la sfatul unui specialist, sa nu aruncati cu banii pe produse dedicate sportivilor de inalta performanta, daca nu faceti parte din aceasta categorie. Exista smartwatchuri care va ofera informatiile esentiale despre parametri dumneavoastra fizici si va pot fi utile, dar ca sa va cumparati masca de filtrare pentru outdoor si sa o folositi indoor pe banda sau pe trepte cu capacul pus la filtru… reusiti cel mult sa va faceti rau.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate