Ce presupune terapia cresterii nivelului de testosteron

terapia-cresterii-nivelului-de-testosteronIei 6 mese pe zi, te antrenezi cu greutati 5 zile pe saptamana, faci cardio moderat si te asiguri ca iei mesele corecte dupa antrenament, bei multa apa si dormi cel putin 7 ore pe zi. Sa spunem ca faci asta de 15 ani, dar in ultima vreme ai observat ca lucrurile incep sa se schimbe. Puterea incepe sa scada, nu te mai recuperezi la fel de rapid dupa antrenamente, te simti obosit si plictisit, iar apetitul sexual a scazut dramatic. In timp ce majoritatea iti spun ca asta se datoreaza inaintarii in varsta, cercetarile din domeniul endocrinologiei (studiul hormonilor) ne spun ca motivul pentru care toate aceste schimbari au loc sunt cauzate de nivelul scazut de testosteron.

Simptomele nivelului scazut de testosteron sunt urmatoarele:

  • Iritabilitate, depresie, oboseala
  • Dificultatea de a dormi
  • Dificultatea de concetrare/ pierderi de memorie
  • Scaderea masei musculare si a fortei si cresterea nivelului de grasime
  • Osteoporoza
  • Scaderea apetitului sexual

Andropauza (sau „menopauza la barbati”) este un termen medical folosit pentru a descrie semnele si simptomele nivelului scazut de testosteron.  Aceasta se manifesta in jurul varstei de 30 de ani si se accentueaza pe masura ce imbatranim. Spre deosebire de femei, care trec printr-o serie de schimbari  evidente in timpul menopauzei, andopauza este mai degraba un proces ascuns, ale carui efecte nu pot fi lesne observabile.

Terapaia cresterii nivelului de testosteron

Medicina ajuta la tratarea acestui fenomen prin crestere cantitatii de testosteron. Exista terapii pentru inlocuirea testosteronului, dar inainte de a incepe o astel de terapie este nevoie de o examninare fizica si cercetari de laborator pentru a stabili daca esti un candidat potrivit pentru a urma tratamentul. Odata ce s-a stabilit tratamentul, pacientul este tinut sub observatie pentru cca. 3 -6 luni pentru a vedea cum raspunde terapiei (in general, aceste teste sunt cele de sange si examenul psihologic). Terapia prespune foloisirea unor geluri sau injectii cu testosteron.

Care este nivelul normal de testosteron?

Limitele normalului cand vine vorba de nivelul de testosteron sunt destul de vaste, undeva intre 250 si 850 nanograme per decalitru de sange. Daca ai, de exemplu, 40 de ani si un nivel de 320 ng/dl se poate spune ca te afli in limitele normalului, insa o privire mai atenta la tabelele de referinta sofisticate vor releva faptul ca acest nivel este sub nivelul mediu, de 668 ng/dl (pentru barbatii cu varste cuprinse intre 35-44 de ani).

Desi exista neunumarate beneficii pe care le ofera terapia pentru cresterea nivelul de testosteron, acesta impune si anumite limitari. In primul rand, cercetarile efectuate pana acum privind efectele pe termen lung nu au fost analizate in amanunt. Apoi, barbatii diagnosticati cu cancer de prostata nu pot fi supusi acestui tratament pentru ca celulele canceroase se vor inmulti. In sfarsit, afectiuni precum apeeea, numarul mare de globule rosii si congestiile inimii se pot inrautati.

dupa MuscleMag

2 Comments

  • este un doctor rus care spune ca dupa un antrenament greu sistemul nervos trimite semnal sistemului endocrin pentru a creste cantitatea de hormoni in organism, daca te antrenezi in fiecare zi greu sistemul endocrin dupa 21 de zile ,,oboseste,, . eu am observat ca dupa o pauza mai mare antrenamentul o luna merge dupa care se opreste. te antrenezi mai rar si incetul cu incetul cresti.

  • V-as sugera sa revedeti tabelul cu multipli si submultipli litrului. Cu „dl” se noteaza decilitrul, adica 0,1 litri, deci nu este vorba de decalitru (10 litri). Mai jos aveti intervalul valorilor normale ale testosteronului, asa cum mi-a fost dat de catre un laborator in urma unui test. Nu ca ar fi greseala care aduce sfarsitul lumii, dar, daca tot „vorbim stiintific”, macar sa fie si o urma de stiinta.

    TESTOSTERON

    Valori biologice de referinta:

    0 – 12 luni: 0,10 – 4,35 ng/ml

    1 – 5 ani: 0,08 – 0,43 ng/ml

    6 – 10 ani: 0,14 – 0,56 ng/ml

    11 – 14 ani: 0,19 – 5,56 ng/ml

    15 – 20 ani: 1,35 – 12 ng/ml

    21 – 49 ani: 3 – 9,5 ng/ml

    >= 50 ani: 2,8 – 8,1 ng/ml

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate