TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Antrenamente de forta si antrenamente cardio – cum le combinam?

antrenamente de forta

Antrenamente de forta sau cardio? Sau ambele?

Daca esti o persoana care merge la sala pentru un fizic mai atragator si o sanatate mai buna, fara a-ti seta ca obiectiv participarea la un concurs de fitness sau culturism, probabil te-ai documentat, ai intrebat in stanga si in dreapta si ai ajuns la concluzia ca ai nevoie atat de efort aerob, respectiv antrenamente cardio, cat si de efort anaerob, adica antrenamente de forta.

In acest moment, probabil ca in mintea ta s-a nascut urmatiarea intrebare: cum trebuie combinate cele doua tipuri de antrenament astfel incat efortul sa fie maxim?

Ei bine, ideal ar fi sa faci seperat antrenamentele cardio si cele de forta, astfel incat sa folosesti intreaga energie pentru fiecare dintre ele. Atunci cand le combini intr-o singura sedinta de antrenament, este de asteptat ca cel pe care il vei lasa in a doua parte a sedintei sa aiba de suferit, intrucat iti vei consuma mare parte din energie cu primul tip de antrenament.

Totusi, felul in care iti aranjezi antrenamentele depinde foarte mult de restul programului tau deoarece, sa fim cinstiti, de multe ori viata profesionala sau cea de familie nu ne permite sa ne antrenam atat de des cat ne-am dori sau am avea nevoie.

Nu toti suntem sportivi de performanta sau profesionisti astfel incat antrenamentele sa devina principala preocupare. In aceasta situatie, va trebui sa optam pentru varianta in care vom face si cardio, si forta in aceeasi sedinta de antrenament, combinand cele doua metode.

Antrenamente de forta si antrenamente cardio – modalitati de combinare:

-Antrenamente de forta si cardio in zile alternative

In aceasta situatie, probabil, vei ajunge sa faci mai multe antrenamente pe saptamana decat pana acum, ceea ce reprezinta un plus pentru tine, pentru ca vei indeparta monotonia si vei putea sa obtii maximul din fiecare antrenament. Atentie, totusi, sa nu neglijezi peroioada de recuperare.

– Antrenamente de forta si cardio in aceeasi zi, dar la ore diferite

Poti face, de exemplu, cardio dimineata si antrenament de forta dupa-amiaza. Intre cele doua sedinte de antrenament corpul tau va avea timp suficient sa se refaca. Partea mai putin buna, in special pentru cei ocupati, este ca vor avea nevoie de mai mult timp pentru antrenamente si vor simti mai intens oboseala.

– Antrenamente de forta si cardio in cadrul aceleiasi sedinte de antrenament

Aceasta optiune iti permite sa aloci mai putin timp antrenamentelor, in special daca programul tau este foarte incarcat. Daca alegi aceasta varianta, incepe cu tipul de antrenament care este mai important pentru tine.

Atunci cand urmaresti sa slabesti, incepe cu exercitiile cu greutati – 2-3 circuite cu greutati mici-medii, 1-2 serii pe exercitiu, 15-20 de repetari pe serie, un exercitiu pentru fiecare grupa  musculara si exercitii care implica mai multe grupe mari, apoi continua cu antrenamentul cardio care ar fi bine sa dureze minimum 30 minute.

O alta varianta este alternarea exercitiilor de forta cu cele cardio, adica sa faci un circuit de forta si apoi 10-15 minute antrenament cardio.

Oricare ar fi varianta pentru care optezi, nu uita ca intesitatea antrenamentului este deosebit de importanta pentu obtinerea rezultatelor. Degeaba stai la sala 2 ore daca in aceasta perioada vei lucra efectiv 30 minute, restul timpului constand in pauze, discutii, stat pe internet etc.

Concentreaza-te asupra a ceea ce ai de facut, nu ii lasa pe cei din jur sa te deranjeze si te asigur ca te vei bucura de un antrenament mult mai eficient.

Dr. Serban Damian

Tu cum imbini antrenamentele de forat cu cele cardio?

Exit mobile version